681

Odp: Rzepak

U nas np. ci co mieli zakontraktowany rzepak to wyjściowa max 1700 netto , ja  w ubiegłym nie miałem i ledwo po 1500 poszło

mdw

682

A dziś zapłaciłem za śrutę rzepakową 1200 brutto.
coś tu jest nie halo.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

683

Właśnie to nie normalne ja ostatni skład sprzedałem po 1200 z haczkiem. Dowiem się jak wyglądają umowy to dam znać. Właśnie myślę, że można wygrać na przyszły rok mając umowę w garści.

684 Ostatnio edytowany przez androl (2014-02-06 23:24:54)

U nas min. 100 t po prostu trzeba mieć nosa, co do ceny w danym roku, w ubiegłym roku kto miał umowę wygrał, dwóch znajomych sprzedało na jedną umowę, obydwaj zadowoleni.

685

dziś rano jadąc do roboty widziałem kolejne ślady w rzepakach - coraz więcej rolników zaczyna wyjeżdżać w pola.

gg 5118068

686

ja mam umowe ale to pic na wode nie ma w niej ceny minimalnej itd. w zaszłym sezonie to ci z umowa mieli kilka złotych na t wiecej, troche sprzedałem tam ggzie miałem umowe troche do okolicznego rolnika co miał kontrakt, ale mu wilgotność nie wyszła a ze nie chciał płacic kary to szukał rzepaku i dobrze płacił tj 1400

Rolnik z powołania:-)

687

Ja sprzedaje w 50% sam a w 50% przez grupę, w grupie mamy zazwyczaj większą cenę, czekamy na korzystna ofertę , zbieramy ilość tzn. ilu rolników jest chętnych a potem podpisujemy kontrakt i sprzedajemy.
od dobrych kilku lat nie podpisuje kontraktacji unas jest duża konkurencja ja w promieniu 12km mam Osadkowski, Agroefekt, Polskie Młyny, Flora Praszka, Rolnik, GS, Soufflet, Grupa prod, Agro-Mat, Baza obrotu rolnego Brydowski, oraz okoliczni młynarze.

688

no to sporo

mdw

689

dziś niemiec pryskał Sherpą  rzepak,  mówili że szef zobaczył chowacza i kazał jechać,

690

nie możliwe że by był chowacz ?  za zimno  nawet muchy jeszcze nie latają

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

691

Wojtas 500m od mojego domu pryskali dlatego mnie to zaciekawiło i podjechałem na pole

692

To nadpobudliwi ...   jak na razie siedzieć na dupie i spoglądac w niebo  bo zima jeszcze nie powiedziała koniec ....  moze nas zaskoczyć

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

693 Ostatnio edytowany przez sarast (2014-02-08 23:36:52)

Byłem wczoraj na szkoleniu  gosciu od rzepaków  opowiadał że pod złotoryją  już sieli moczniki w rzepak .to dopiero ciekawostka,i odwaga połączona z ryzykiem lub jak kto woli głupotą.

Leszek   dla kolegów'

694

mocznik ... hmm  on długo działa i długo zanim zadziała ... może i dobrze może i źle ... trza by było spróbowac by wiedzieć ... ale czy warto wywalac kase w niepewne błoto ?

695

Ja już wystawiłem żółte naczynia, ale na razie nic w nie nie wpadło.

696

na długoterminowej pogodzie zimy nie widać, ale wiosny tez nie. temp ok 5 w dzień. prognoza jest do 20 lutego

697 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2014-02-09 22:18:06)

Wczoraj w drodze do Sępólna też na rzepak było posiane,i powiem że jak na teraz to zboża przez całą drogę wyglądają bardzo dobrze i bez znaczenia czy te wczesne czy póżne.No i w dwóch miejscach stada żurawi co jak na początek lutego to o miesiąc wcześniej.

698

dzis byłem na zwiadach i rzebak wyglada bardzo ładnie, oby nie było juz zimy. jak znajde kabek to wrzuce foty

699 Ostatnio edytowany przez Pajej (2014-02-16 20:36:08)

Oto foty rzepaku http://fotowrzut.pl/NW983KNU1D

700

Panowie mam pytanie. Byłem dziś na rzepaku i jeden kawałek jest bardzo słaby. Płatami rzepak jest bardzo ładny a jakieś 3/4pola jest słabego tzn. 4-6liście i to bardzo skromnych. Przez straszną suszę na tym polu, mimo dobrej uprawy zszedł bardzo kiepsko. Ogólnie obsada jest niezła, tylko rzepak jest bardzo słabo wyrośnięty. Niektóre poplonowe są lepsze jak ten. Całe zamieszanie dotyczy równo 1hektarowego pola. Na jesieni poszedł oprysk chwastobójczy, i nie wiem czy to zostawić czy posiać coś jarego. Jaka jest szansa, że da chociaż te 3 tony? Czy lepiej skasować i nie łudzić się, że coś z tego będzie?