Odp: Rzepak
U nas np. ci co mieli zakontraktowany rzepak to wyjściowa max 1700 netto , ja w ubiegłym nie miałem i ledwo po 1500 poszło
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U nas np. ci co mieli zakontraktowany rzepak to wyjściowa max 1700 netto , ja w ubiegłym nie miałem i ledwo po 1500 poszło
A dziś zapłaciłem za śrutę rzepakową 1200 brutto.
coś tu jest nie halo.
Właśnie to nie normalne ja ostatni skład sprzedałem po 1200 z haczkiem. Dowiem się jak wyglądają umowy to dam znać. Właśnie myślę, że można wygrać na przyszły rok mając umowę w garści.
U nas min. 100 t po prostu trzeba mieć nosa, co do ceny w danym roku, w ubiegłym roku kto miał umowę wygrał, dwóch znajomych sprzedało na jedną umowę, obydwaj zadowoleni.
dziś rano jadąc do roboty widziałem kolejne ślady w rzepakach - coraz więcej rolników zaczyna wyjeżdżać w pola.
ja mam umowe ale to pic na wode nie ma w niej ceny minimalnej itd. w zaszłym sezonie to ci z umowa mieli kilka złotych na t wiecej, troche sprzedałem tam ggzie miałem umowe troche do okolicznego rolnika co miał kontrakt, ale mu wilgotność nie wyszła a ze nie chciał płacic kary to szukał rzepaku i dobrze płacił tj 1400
Ja sprzedaje w 50% sam a w 50% przez grupę, w grupie mamy zazwyczaj większą cenę, czekamy na korzystna ofertę , zbieramy ilość tzn. ilu rolników jest chętnych a potem podpisujemy kontrakt i sprzedajemy.
od dobrych kilku lat nie podpisuje kontraktacji unas jest duża konkurencja ja w promieniu 12km mam Osadkowski, Agroefekt, Polskie Młyny, Flora Praszka, Rolnik, GS, Soufflet, Grupa prod, Agro-Mat, Baza obrotu rolnego Brydowski, oraz okoliczni młynarze.
no to sporo
dziś niemiec pryskał Sherpą rzepak, mówili że szef zobaczył chowacza i kazał jechać,
nie możliwe że by był chowacz ? za zimno nawet muchy jeszcze nie latają
Wojtas 500m od mojego domu pryskali dlatego mnie to zaciekawiło i podjechałem na pole
To nadpobudliwi ... jak na razie siedzieć na dupie i spoglądac w niebo bo zima jeszcze nie powiedziała koniec .... moze nas zaskoczyć
Byłem wczoraj na szkoleniu gosciu od rzepaków opowiadał że pod złotoryją już sieli moczniki w rzepak .to dopiero ciekawostka,i odwaga połączona z ryzykiem lub jak kto woli głupotą.
mocznik ... hmm on długo działa i długo zanim zadziała ... może i dobrze może i źle ... trza by było spróbowac by wiedzieć ... ale czy warto wywalac kase w niepewne błoto ?
Ja już wystawiłem żółte naczynia, ale na razie nic w nie nie wpadło.
na długoterminowej pogodzie zimy nie widać, ale wiosny tez nie. temp ok 5 w dzień. prognoza jest do 20 lutego
Wczoraj w drodze do Sępólna też na rzepak było posiane,i powiem że jak na teraz to zboża przez całą drogę wyglądają bardzo dobrze i bez znaczenia czy te wczesne czy póżne.No i w dwóch miejscach stada żurawi co jak na początek lutego to o miesiąc wcześniej.
dzis byłem na zwiadach i rzebak wyglada bardzo ładnie, oby nie było juz zimy. jak znajde kabek to wrzuce foty
Oto foty rzepaku http://fotowrzut.pl/NW983KNU1D
Panowie mam pytanie. Byłem dziś na rzepaku i jeden kawałek jest bardzo słaby. Płatami rzepak jest bardzo ładny a jakieś 3/4pola jest słabego tzn. 4-6liście i to bardzo skromnych. Przez straszną suszę na tym polu, mimo dobrej uprawy zszedł bardzo kiepsko. Ogólnie obsada jest niezła, tylko rzepak jest bardzo słabo wyrośnięty. Niektóre poplonowe są lepsze jak ten. Całe zamieszanie dotyczy równo 1hektarowego pola. Na jesieni poszedł oprysk chwastobójczy, i nie wiem czy to zostawić czy posiać coś jarego. Jaka jest szansa, że da chociaż te 3 tony? Czy lepiej skasować i nie łudzić się, że coś z tego będzie?
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo