141

Odp: Spadek ciśnienia w silniku

Jaki ja tam znowu Pan? Tu sobie nie panujemy smile
Ze sprężynami jest podobnie jak z łańcuchem - jest ona tak słaba jak jej najsłabsze ogniwo. Poza tym dochodzi jeszcze zmęczenie materiału i raz na kilka/kilkanaście lat dobrze jest ją wymienić. Oby to było to...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

142 Ostatnio edytowany przez karl323 (2012-08-18 23:14:34)

Z ciśnieniem juz jest wszystko ok dzięki pomocy PiotraK poprostu zrobił reanimacje całego filtra i wszystko wróciło do normy
Takze wielkie dzięki Piotrze no i oczywiście +

143

Dobrze, że pacjent wrócił do zdrowia smile Jeszcze tylko zostało Ci trochę poprawek w elektryce, tak żebyś miał kontrolę nad silnikiem. Ktoś odstawił Ci niezłe numery w instalacji elektrycznej i dobrze by było, żebyś sprawdził i inne obwody, bo może być w nich podobnie...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

144

Po przeczytaniu tematu  dziwie się że jeszcze nie zatarłem silnika.Interesuje mnie czy niem można przerobić układu.Mam na myśli dorobienie podstawy z filtrem puszkowym  i zaworem, ewentualnie dorobienie adaptacji w miejsce tak często zgniatanego wkładu.I jeszcze pytanie ,czy ta wirówka jest aż tak potrzebna .Przeważnie jest jeden filtr.Mam nadzieję że ktoś już to przerabiał,może jakieś fotki?

145

wirówka jest potrzebna.....
a po co to przerabiać????

146

http://img823.imageshack.us/img823/9792/ukadu.jpg
Z rysunku wynika że olej idący na wirówkę nie bierze udziału w smarowaniu a jedynie w oczyszczaniu ,a to spadek ciśnienia zwłaszcza że u mnie na gorącym oleju przy niskich obrotach cieniutko .Nie rozbierałem tych filtrów ze względu na brak czasu przed żniwami.Ale jak się teraz naczytałem o zatarciach złymi pompami ,zapchanymi kanałami przez pękające filtry i ich elementy pomyślałem że można by było dorobić korpus (w miejsce obecnego) do filtra puszkowego plus prosty zawór utrzymujący ciśnienie.Wyeliminowało by to problemy z niesprawnymi zaworkami , czujnikami,pościskanymi filtrami jak to opisujecie .Czujnik zanik ciśnienia wystarczy .Wydaje mi się to rozwiązanie niezawodne i proste. Może się mylę ,proszę  o sugestie

147 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2013-01-27 22:59:56)

Bardzo pomocny  rysunek . A jak by tak od innego traktora wirówkę wstawił np. od ruska  zaadoptował ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

148 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2013-01-28 11:34:43)

Ale po co przerabiać coś, co jest bardzo proste i banalne w działaniu? Ważne, żeby tylko używać odpowiednich wkładów i to tylko tu właściwie pojawia się duży problem. Poza tym, jeżeli w silniku są jakieś "zaległości" z lat ubiegłych, to nawet najdoskonalsza przeróbka filtra i tak nic nie da. Wracając do wirówki, to jest to filtr równoległy i odwala on bardzo porządną robotę. Zwłaszcza gdy wtryskiwacze nie chodzą najlepiej, gdzie wyłapie on bardzo drobny bród, z którym żaden wkład, nawet ten puszkowy sobie nie poradzi. Jeżeli ta wirówka nawala i nie można jej naprawić, to można ją po prostu zaślepić lub zamienić/przerobić na jakąś inną, w końcu to tylko wirówka. Reszty bym nie ruszał, tylko doprowadził do odpowiedniego stanu. Tak będzie najprościej i najtaniej, bo każda taka przeróbka związane będzie z dodatkowymi kosztami, nie wspominając o wielkiej niewiadomej na koniec - będzie działało, czy nie?

www.rajstop.pl

149

silnik zdemontowany z agregatu prądotwórczego czy pasuje do kombajnu E-512 czy coś muszę przerabiać i co takiego? bo mój przy kombajnie to trochę słabnie w polu i też jak jedzie na 3 biegu pod górkę bez przyspieszacza.

150

W agregacie ma chyba mniej koni a pompa paliwowa jaka w nim jest ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

151 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2013-04-14 11:42:22)

Slawit36, odpowiedź dostałeś na maila, ale dla porządku uzupełnię nią też i ten wątek. Tak więc silnik oczywiście pasuje bo to jest dokładnie ten sam silnik, ale jego osprzęt już nie. Trzeba będzie zamienić koło zamachowe, kolektor wydechowy, ssący prawdopodobnie też (bo tu też jest ich kilka typów), kolektor wodny dolny, wywalić termostat, miskę olejową (bo w kombajnie pewnie masz chłodnicę oleju właśnie w misce, a agregat miał ją na zewnątrz), pompę wtryskową, koło pasowe, pokrywę rozrządu, koniecznie wentylator i całą resztę, która nie będzie pasowała. Pompę wody jak masz z włącznikiem elektromagnetycznym to ją koniecznie zablokuj.
To chyba wszystko, reszta wyjdzie przy samej przekładce smile

www.rajstop.pl

152

Panowie mam pytanie. W poście nr82 jest wstawione zdjęcie pompy olejowej silnika, ile tulejek przy normalnym przypadku regeneracji potrzeba na zregenerowanie. Przysłali mi z Pszenna tylko 2 a nie mam w katalogu zdjęcia pompy. Gdzieś go wcięło. Nie chciałbym na darmo rozbierać. Siedziałem przed komputerem sporo i nie mogę za licha znaleźć schematu pompy.

153

kutrcze robiłem to i na 99% jest 2, róznej "gługości" ale reki odciąc sobie nie dam

Rolnik z powołania:-)

154

No faktycznie jest różnica ze dwa milimetry. Znaczy że dobre, ciężko było to wyprasować i wprasować?

155

na prasie hydraulicznej bez problemu

Rolnik z powołania:-)

156

Grzegorz89, przy podstawowej regeneracji wymieniasz tylko te dwie tulejki. Na prasie ręcznej lub w imadle (ale tylko w funkcji prasy) też sobie z tym spokojnie poradzisz, ale musisz to zrobić idealnie i za pierwszym razem. Drugiego podejścia nie będziesz miał....

www.rajstop.pl

157

Ok dzięki Panowie , dobrze że jesteście zawsze można śmiało pytać. smile

158

Mam pytanie odnośnie zaślepienia wirówki. Kiedyś chyba w wątku o filtrach Sławek42 napisał, żeby zaślepić wirówkę a ciśnienie wzrośnie o 2atm. Ile w tym faktycznie prawdy? Kto jak kto ale jak tak napisał Sławek to musi być coś na rzeczy smile Dokładnie chodzi mi o to jakie faktyczne braki ciśnienia na silniku może powodować nieszczelna już wirówka? Jak parę lat temu kupiłem ciągnik było ją słychać, a z latami przestało i ciśnienie też słabsze. Ciekawi mnie bo dobrze jest mieć większe ciśnienie na silniku dla dobrego samopoczucie chociażby.

159 Ostatnio edytowany przez marcin (2014-03-07 20:36:03)

Wzrośnie nie pamiętam o ile ale sie poprawiło

160

Wyrzucić wirówkę hmm lepiej naprawić.
To tak jak byś wyciął chorą nerkę ( zamiast leczyc ) żeby podnieść ciśnienie krwi.
Przecież wycięcie jest prostsze niż leczenie wiedzą o tym hanldarze narządów wink