721

Odp: Rzepak

chłopaki wczoraj jak jechałem samochodem okolice Góry na rzepaku pokazały się pierwsze kwiatki ma wysokość 50-60 cm

722

Czyli chyba trzeba pomyśleć już o drugiej dawce u nas niedawno ruszył, ale pogoda bardzo go goni. Lepiej dać za wcześnie niż za późno i chyba będę siał z racji deszczu.

723

jak widać już kwiatki to dostał za mało N mój rzepak dostał I-330kg saletrosanu II-300saletry, do tego 4kg efekt-agro i narazie nie spieszno mu w kwiat.

724

diablo raczej chyba nie to duże prywatne gospodarstwo które na niczym nie oszczędza gospodarzą  na kilku tysiącach

725

U mnie hybrydowy tez sie szykuje do kwitniecia, ale jeszcze z dwa tygodnie , poulacyjny bedzie pózniej kwitł z tydzień.

mdw

726

to samo mam u siebie odmiana F1 arcazo już wystrzelił a populacyjny azur jeszcze przy ziemi, po niedzieli jade z 2 dawką bo chyba w tym tyg nie zdąże

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

727

Ja dzisiaj dałem 200kg saletry. Niech się pasie smile

728

Ja dzis pryskałem tebukonazolem, nareszcie sie odało, bo jak nie wiatr to deszcz. Rzepak w wiekszosci idzie w górę, ale jeszcze nie ma paków, paki trafiaja sie sporadycznie, ma ok 10-15 cm wysokosci, czyli chyba bardzo nie spóżniłem, a 2 dawke N dam jak wiekszośc bedzie miała paki czyli za kilka dni.

Rolnik z powołania:-)

729

a jak u ciebie z temperatura bo u mnie zimno jak na tebukonazol

730

u mnie dziś było  -3 przy ziemi ....   masakra ....  rzepak pochylony ....    z tymi kwiatami to  w mojej okolicy  nie ważne ile mu kto dał czy mało czy  max nawozu ... wszystkie takie same ... stawiam już że  plonu w tym roku nie będzie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

731

A skracałeś na jesień? Ja skracałem toprex+ccc i powiem tak u sąsiadów rzepak powystrzelał na jakieś 20cm ( takie chude patyki na nich po kilka małych listków) i dostał pąki a u mnie siedzi nisko przy ziemi  ma jakieś 10 -15cm wysokości liść rozłożony jak kapusta i na razie nie widać aby chciał wystrzelić, przy ziemi szyjka idzie wolno do góry i jest bardzo gruba. Pierwszy raz skracałem w ten sposób na jesień i się zastanawiam czy to miało na to wpływ

732

Jest różnica jak się rzepak na jesieni skróci. Zawsze miałem na zimę wyregulowany a w tym roku nie. Na razie mimo wszystko , a przede wszystkim dzięki nie srogiej zimie rzepak wygląda ładnie. Jednak dużo lepiej było jak był skrócony. Ja będę dawał pewnie tebukonazol w połowicznej dawce, bo już późno się robi dopiero w przyszłym tygodniu, z racji że zimn strasznie.

733

skracane  caryxem czy jak się to tam pisze ....

diablo tak się zastanawiam ....  na jaki plon rzepaku liczysz ?  bo cena stawiam będize jak w zeszłym roku ... bo jak raz rolnicy sprzedali to będą sprzedawać  ot rozumowanie w tym kraju ...
  licząc że średnia 3 t po 1500 masz 4500zł  - środki i nawozy  2.5 tys  zostaje 2  tak na szybkiego ....   siejąc jęczmień na paszę    sypiąc mu nawozu  w jednej dawce 300kg   na chwasty na grzyba  i robaka   na naszych ziemiach masz spokojnie te 6 t   (na jesień miałęm oferte za paszowy  780zł  ) wychodzi jakieś 4.6tys   odjąć od tego 2 tys na zabiegi  zostaje więcej  niż z rzepaku ?  tak na szybkiego ....   chyba że znów cena skoczy do 2 tys za tonę rzepaku to znów zacznie się to opłącać ....   hmm  chyba ze się mylę ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

734

Przed siewem 3q polifoski 6, koniec lutego 1,5q soli potasowej + 1,5q polifoski 21 oraz 2,4q saletry, dziś 2q mocznika, na grzyba za niska temperatura na razie.
Ciekawe kto skonsumuje dopłaty, ja czy on.

735

Wojtas ale jakie stanowisko masz po rzepaku a jakie po jeczmienu.

mdw

736

Też kiedyś myślałem w tych kategoriach, teraz trochę też. Jednak ze dwa lata temu doszedłem do wniosku, że nie można co roku robić tyko na płodozmian.

737

No ale gdy wyregenerujesz odpowiedni plon , to nie robisz wtedy na płodozmian, wcześniej siałem tylko zboża , ojciec podobnie, i przestało sie wszystko rodzić. dlatego wprowadziłem rzepak i kuku.

mdw

738

Mi nie tyle o wydajność co o faktyczny zysk chodziło. Na skup z rzepakiem przyjeżdżali niektórzy i jak posłuchałem to doszedłem do wniosku, że pomiędzy 3 a 4 tony z hektara zysk był znikomy. Po pierwsze że nakład na 4 tony był większy, po drugie mocniejszy rzepak musiał na pniu stać dłużej, i cena od początku skupu znacząco spadła.

739

tylko aby kilkunastoletnia monokultura dała zadowalający plon to trzeba o ziemie dobrze zadbać, a i tak efekty są co najmniej średnio zadowalające. Ja ratuje się dużymi ilościami obornika i owsem który bardzo ładnie "wyrabia" ziemię - jest pulchna, lekka i się rozsypuje. W tym roku chyba zasieję rzepak (pamiętam jak przez mgłę że tato kiedyś siał, może 25 lat temu). Co rok kilka ha aby co 3-4 lata przerwać monokulturę.

gg 5118068

740

Niedawno rozmawiałem ze znajomym, mówił że siostra jego posiała rzepaku 5 hektary. Powiedział że jeszcze nic nie dawali pod niego azotu, nie wiedzieli kiedy i że nie mają w domu, trzeba kupić. Ja mu na to żeby dali teraz jak najwięcej się da i jak mają dawać nie więcej jak 300kg saletry to niech dadzą w jednej dawce. Dziś dzwoni i mówi że dali 300kg saletry, i jeszcze mocznika 100kg.... Nie wypali im tego? Bo będzie na mnie... Choć o moczniku nic nie wspominałem. Najlepsze jeszcze, powiedział no tak jak mówiłeś zrobiliśmy.... Mało sobie nie usiadłem jak nic to nic a jak dawka to potężna.