Odp: Dopłaty
po nowych zasadach w ekologii rolnicy w moim rejonie też zaczynają z tego uciekać bo łatwe pieniążki się skończyły - w końcu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dopłaty
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
po nowych zasadach w ekologii rolnicy w moim rejonie też zaczynają z tego uciekać bo łatwe pieniążki się skończyły - w końcu.
Mam znajomego co ma ekologię i u niego koszę. prawdę mówić nie chciałbym tego zboża za koszenie. Ratują go tylko maliny których ma 7 hektary i cena za owoc większa.
o kant dupy obić uprawy ekologiczne w Polsce. Niewielki odsetek rolników którzy mają gospodarstwa ekologiczne prowadzi je bo chcą produkować taką żywność i mają na nią zbyt. Większość robi to tylko dla większych dopłat. Państwo i unia stwarza takie możliwości więc rolnicy tak robią. Nie potępiam rolników tylko chore prawo.
U mnie na wsi jest 3 ekologów - 2 ponad 200 ha i jeden połowa z tego. Jeden od samego początku zapuścił na tym trawy które z czasem przeszły w chwasty. Kosi raz do roku i zwija w baloty które układa w jednym miejscu i tak zostawia. Pozostali robią orkę na raz w to od razu posieją i nic więcej nie robią. W żniwa postawią na polu jedną przyczepę i za cały dzień nie nakosi tej przyczepy. Bardziej chodzi o to aby mieć skoszone te chwasty niż nakosić zboża. I tak od początku wejścia do unii. A wszystko w miedze z moim polem. W tym roku się z jednym może ugadam to wpuszczę bydło i niech lata po 100 hektarach. Ziemia dobra, urodzajna, można kupę plonu z tego zebrać a tu setki hektarów obrastają chwastami. Unia troszkę kasą sypnie, my mniej naprodukujemy aby oni więcej przywieźli do nas.
dokładnie tak skończy sie robienie kasy za nie robienie w polu. zeby tylko jeszcze cos z podstawowymi zrobili, bo teraz ci "ekologiczni" to beda tyl;ko kosic chwasty raz do roku i prac mniejsa kase, ale zawsze cos. dlaczego nie ma dopłat sprawiedliwych...
ekologia ciąg dalszy
ekolog co ma u mnie na wiosce (sąsiaduje z moimi polami) ziemię, zrandapował ponad 200 ha. Obszarnicy uciekają z tego pakietu.
Panowie kupowałem jakoś we wrześniu 2013 r pszenice pod zasiewy , podobno zwracają jakąś część wydatków . Mógłby mi któryś z kolegów objaśnić co muszę mieć , co i gdzie złożyć by otrzymać zwrot za materiał siewny ? Jeżeli gdzieś już to było na forum i jest jasno opisane to proszę o link , bo mnie samemu nić na forum w oczy się nie rzuciło.
Fakturę zakupu oraz wniosek na złożone dopłaty dla wygody i do ARR.
Krótko zwięźle i na temat, dzięki wielkie :beer:
wracają 100zł do ha ... ale nie wiem czy to juz nie za późno chyba ze to za jare ...
Z tego co wyczytałem to do 25 czerwca można składać o to wnioski .
żeby tak robili zwroty do kukurydzy...
i rzepaku ale nie zrobią bo żeby zebrać plon to musisz kupić kwalifikat
Od 2015 duże zmiany w dopłatach JPO 110 euro/ha plus 74 euro/ha za zazielenienie powiązane z uprawą.
Jakie zazielenienie ?
jak się zrobisz zielony ze złości na kochanych urzędasów :-)
Ty możesz spać spoko zazielenienie to między innymi zmianowanie upraw min.3 gatunki czyli pszenica jara i ozima to dwa gatunki zachowanie trwałych użytków zielonych czyli aby zaorać łąkę to musisz mieć zgodę ARiMR.
z tymi łakami to chyba jak sie prowadzi program rolno srodowiskowy.
Skoro jpo takie mizerne' to chyba bedzie znowu upo, a jak tak to ciekawe w jakiej wysokosci???
właśnie że nie bedzie.tak sie robi ludzi w bambuko
Scoda jeśli już podejmujesz temat to wpierw się doucz a potem wprowadzaj informacje w obieg, bo z taką wiedzą wprowadzasz ale ludzi w błąd.
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dopłaty
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo