701

Odp: Dopłaty

po nowych zasadach w ekologii rolnicy w moim rejonie też zaczynają z tego uciekać bo łatwe pieniążki się skończyły - w końcu.

gg 5118068

702

Mam znajomego co ma ekologię i u niego koszę. prawdę mówić nie chciałbym tego zboża za koszenie. Ratują go tylko maliny których ma 7 hektary i cena za owoc większa.

703

o kant dupy obić uprawy ekologiczne w Polsce. Niewielki odsetek rolników którzy mają gospodarstwa ekologiczne prowadzi je bo chcą produkować taką żywność i mają na nią zbyt. Większość robi to tylko dla większych dopłat. Państwo i unia stwarza takie możliwości więc rolnicy tak robią. Nie potępiam rolników tylko chore prawo.
U mnie na wsi jest 3 ekologów - 2 ponad 200 ha i jeden połowa z tego. Jeden od samego początku zapuścił na tym trawy które z czasem przeszły w chwasty. Kosi raz do roku i zwija w baloty które układa w jednym miejscu i tak zostawia. Pozostali robią orkę na raz w to od razu posieją i nic więcej nie robią. W żniwa postawią na polu jedną przyczepę i za cały dzień nie nakosi tej przyczepy. Bardziej chodzi o to aby mieć skoszone te chwasty niż nakosić zboża. I tak od początku wejścia do unii. A wszystko w miedze z moim polem. W tym roku się z jednym może ugadam to wpuszczę bydło i niech lata po 100 hektarach. Ziemia dobra, urodzajna, można kupę plonu z tego zebrać a tu setki hektarów obrastają chwastami. Unia troszkę kasą sypnie, my mniej naprodukujemy aby oni więcej przywieźli do nas.

gg 5118068

704

zorak napisał/a:

po nowych zasadach w ekologii rolnicy w moim rejonie też zaczynają z tego uciekać bo łatwe pieniążki się skończyły - w końcu.

dokładnie tak skończy sie robienie kasy za nie robienie w polu. zeby tylko jeszcze cos z podstawowymi zrobili, bo teraz ci "ekologiczni" to beda tyl;ko kosic chwasty raz do roku i prac mniejsa kase, ale zawsze cos. dlaczego nie ma dopłat sprawiedliwych...

Rolnik z powołania:-)

705

ekologia ciąg dalszy
ekolog co ma u mnie na wiosce (sąsiaduje z moimi polami) ziemię, zrandapował ponad 200 ha. Obszarnicy uciekają z tego pakietu.

gg 5118068

706

Panowie kupowałem jakoś we wrześniu 2013 r pszenice pod zasiewy , podobno zwracają jakąś część wydatków . Mógłby mi któryś z kolegów objaśnić co muszę mieć , co i gdzie złożyć by otrzymać zwrot za materiał siewny ? Jeżeli gdzieś już to było na forum i jest jasno opisane to proszę o link , bo mnie samemu nić na forum w oczy się nie rzuciło.

707

Fakturę zakupu oraz wniosek na złożone dopłaty dla wygody i do ARR.

708

Krótko zwięźle i na temat, dzięki wielkie :beer:

709

wracają 100zł do ha ...  ale nie wiem czy to juz nie za późno chyba ze to  za jare ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

710

Z tego co wyczytałem to do 25 czerwca można składać o to wnioski .

711

żeby tak robili zwroty do kukurydzy...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

712

i rzepaku big_smile ale nie zrobią bo żeby zebrać plon to musisz kupić kwalifikat

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

713

Od 2015 duże zmiany w dopłatach JPO 110 euro/ha plus 74 euro/ha za zazielenienie powiązane z uprawą.

714

Jakie zazielenienie ?

715

jak się zrobisz zielony ze złości na kochanych urzędasów :-)

716

Ty możesz spać spoko zazielenienie to między innymi zmianowanie upraw min.3 gatunki czyli pszenica jara i ozima to dwa gatunki zachowanie trwałych użytków zielonych czyli aby zaorać łąkę to musisz mieć zgodę ARiMR.

717

z tymi łakami to chyba jak sie prowadzi program rolno srodowiskowy.

mdw

718

Skoro jpo takie mizerne' to chyba bedzie znowu upo, a jak tak to ciekawe w jakiej wysokosci???

719

właśnie że nie bedzie.tak sie robi ludzi w bambuko

720 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2014-06-21 20:17:44)

Scoda jeśli już podejmujesz temat to wpierw się doucz a potem wprowadzaj informacje w obieg, bo z taką wiedzą wprowadzasz ale ludzi w błąd.