501

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

Ja koszę 4 rzędy na 2 , pamiętaj o tym że im więcej masy idzie a bęben ty lepiej pocięta sieczka.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

502

Może moja to rzęch ale nie ma opcji aby 4 rzędy kosić 2 biegiem bo się rurą nie mieści wink

503

A da sie przystowac jakis heder z 3 rzedami i wstawic 12norzy zeby robilo ladnie i przy tym miec predkosc i male spalanie? Da sie? Kola by nie zawadzaly oo kukurydze?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

504 Ostatnio edytowany przez bonmot (2014-05-06 10:21:35)

Dołożenie 4 sprężyn napinających coś zmienia? czy można sobie spokojnie na 4 sprężynach z każdym hederem śmigać. Na 8 pewnie lepiej się heder buja, ale czy to sprawdza się na polu, ułatwia jakoś jazde? ile braliście w tamtym roku za siekanie kukurydzy, gdzieś słyszałem, że 350zł/h biorą, czy w gps-ie tyle samo wołacie? Z góry dzięki za odpowiedź.

Czy 350zł za efektywną godzinę w życie to dużo?

505

@karol- hedery są bezrzędowe więc ile żądek złapiesz tyle kosisz.
@bonmot 350 za godzinę efektywną to w sam raz smile
Sprężyn chyba lepiej dołożyć ,jak opuścisz heder na płozy to lepiej kopiuje teren i mniej sie wycierają.

506

Nie orientowałem się za bardzo w cenie bo to mój pierwszy sezon a sieczkarni niewiele jest w okolicy, na palcach jednej ręki można policzyć. Cenę widziałem w jakimś innym poście na forum ale była z przed paru lat a ropa 'trochę' zdrożała.

507

Mysle ze za godzine lepiej brac dobre 500zl smile bo 350 to troche za malo..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

508

Drugi rok nie jeżdżę na zarobek , bo nie mam czasu ale myślę że 400 to minimum socjalne za godz.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

509

Na początku myślałem że żartujecie panowie z tą ceną:) i że 350 za godz to przesada ale widzę że jednak pewnie trochę mało. W życie wyszło mi w ok 70min hektar ale tylko na 1biegu. to długo? da się zrobić 1 ha w mniej niż godzinę?

510

U mnie biorą po 500zł od ha ale jaguarem,a co do wydajności maszyny to wszystko zależy od plonu.

511

Względna sprawa, Jaguar kosztuje 500.  Szykowałem się do gps`a odpaliłem pokosówę. 12ha pękło. W czwartek przejrzałem sieczkarnię, naostrzyłem noże, wymieniłem linkę napinacza pasów na bęben. Przesmarowałem. Odpalam, nie gada. Męczę ją i męczę. One ciężko palą ale zawsze po paru razach zagadała. Odkręciłem dekielek od kolektora powietrza psiknąłem samostarterm, kręcę, pryknęła- zgasła. Dobry znak. Psiknąłem więcej, kręcę a tu jak nie ryknie! Wkręciła się na takie obroty jak CBRka, w pierwszej chwili zeskoczyłem i chciałem spierdalać, ale wskoczyłem do kabiny zdjąć gaz a tu nic. Ryk jak odrzutowiec, dymówa jak z lokomotywy. Szybko do pompy może linka gdzieś się zawiesiła ale gdzie tam, linka luźna i dźwigienka cofnięta do zera, biegiem ze stodoły do garażu po klucze odciąć dopływ paliwa, ale w połowie drogi słyszę że schodzi z obrotów pomyślałem że już zatarta to biegiem do maszyny. Rzut oka na wskaźnik ciśnienia, wciąż pokazuje max a obroty zatrzymałem na 1/3 ufff ciśnienie spada do normalnego poziomu. W maszynę i wyjazd ze stodoły. Wjechałem na podwórze, postawiłem maszynę. Zgasła. Co jest grane. Odpalam. Nic. Kręcę i kręcę i nic. Samostart. Zapaliła. postawiłem ją na 15 na połowie obrotów aby się rozgrzała, no niby wszystko ok. Ale wciąż mam w głowie że ona dała radę się wkręcić na takie obroty że nie sądziłem że ten silnik jest do tego zdolny.
Wczoraj chciałem zapiąć podbieracz i już nie odpaliłem, wygląda na to że listwa na pompie odmówiła współpracy. I tak oto będę miał żyto zwinięte w kulki. Cholera a tak chciałem mieć w pryzmę. Stoi teraz teoretycznie gotowa do roboty ale co z tego jeżeli jej serduszko nie pika.

Ale powiem Wam, to jakie obroty tam były to ludzie pojęcie, myślałem że rozerwie ją na strzępy i zdechnę tam pod gruzami stodoły.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

512 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2014-05-09 22:20:56)

Odkręć pokrywkę od pompy wtryskowej i regulatora, i zobacz co jest grane. Popsikaj czymś, rozruszaj, pogłaszcz, pochuchaj, popieść, wymień olej w pompie i powinno być O.K. wink Ważne żeby listwa, bez żadnych zacięć, ładnie i leciutko chodziła. Jak dalej będzie coś nie tak, to dzwoń do mnie do skutku.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

513

Bonmot 70 min na hektar to jest dobrze.Nie ma co maszyny katowac.Wszystko zależy od kształtu pola ,długości i od plonu a Ty jako usługodawca nie masz na to wpływu.

514

Zacieta listwa to częsta dolegliwość w 4 i 6 ifa.

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

515

Panowie jakie koła bliźniacze do sieczkarni .8-24 są za wąskie.Może od jakieś przyczepy by pasowały?Kombinował już ktoś coś w tym temacie ?

516

witam
mam pytanko czy ktoś z was próbował zmniejszyć obroty motowideł w hederze od kukurydzy jak to najprościej i szybko zrobić bo niebawem sezon rusza

517

Ale po co?ja tak miałem zrobione jak kupiłem sieczkarnie ale w słabszej kukurydzy nie dało sie szybciej jechać,skąd jesteś bo jak Cię interesuje to co miałem założone to oddam Ci to jak znajde bo gdzieś sie wala po garażu a były tam dwa koła pasowe i dwa paski.

518

kolby straca przy ładnej kukurydzy  jak sie jedzie wolno ale dziś załozyłem mniejsze szajbkę  co pasek  napędza motowidła zobaczę czy się sprawdzi . jestem z  okolic  płocka potrzebuję podstaw pod skrzynie główna co napędza wałki i resztę  bo coś mi zaczęły pekać na spawach nie ma tam u Ciebie w okolicy jakieś na części może ?

519

W miejscowości Mak koło bieżunia stoi jak jesteś zainteresowany to znajde Ci nr. tel do goscia.

520

Marczi a rurę to ma może tą wysoką ?