Odp: Rzepak
nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu
jesienia sam bor wystarczy ze skracaniem proponuje nie zwlekac
najmocniejszy jest caryx potem tebukonazole dalej toprex ccc nie uzywałem wiec niech ktos inny sie wypowie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 45 46 47 48 49 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu
jesienia sam bor wystarczy ze skracaniem proponuje nie zwlekac
najmocniejszy jest caryx potem tebukonazole dalej toprex ccc nie uzywałem wiec niech ktos inny sie wypowie
Obumiera mi rzepak,w małych ilościach ale jest to fakt.Dotychczas zdrowym rośliną giną cieńkie korzenie i łatwo wyciągnąć roślinę z ziemi.Co to jest?
w fazie około 5cm od ziemi dałem po 5 kg mocznika i 2 l insolu 5 na ha zostawiłem ... gdzieś w połowie października w zaleznosci jak się pogoda bedzie klarowała dam tebukonazal lub coś innego taniego i ma mu starczyć ... CCC dałała jak by chciało a nie mogło więc wlać można a czy pomoże ? nie wiem zaszkodzić nie zaszkodzi
z racji mojego pierwszego roku z rzepakiem muszę podpytać: posiany (chyba 23.08) na oborniku + pod korzeń polifoska 6, tydzień temu navigator+butisan, dziś lub jutro pójdzie targa. Czy do targi można (czy jest potrzeba) coś dodać - jakieś odżywki, bor ? Rzepak bardzo ładnie wygląda, zero przebarwień, dość równo idzie.
Chłopy poradzcie bo juz nie wiem. Skraca sie jak ma 4-6 lisci, tylko jak te liscie liczyc ja licze jak sa w pełni wykształcone. dziś ma 4-5 a spotkałem w polu znajomego(madzejszy ode mnie, bo wyzsze ma plony) i mowił ze on ma juz ok 8 lisci, bo liczy sie tez te co zawiązuja się. jak to w końcu z tym liczeniem jest.
Zaorak. ja dodaje jakiś mix mikro + dodatkowo bor
na pewno nie zaszkodzą, a powinno się dać bor,
Mój rzepak już jest prawie taki jak w ubiegłym roku na zimę, po niedzieli trzeba skracać + tylko bor.
CCC to w moich stronach dają na wiosnę.
Androl a wiesz w jakiej dawce dają CCC? I czy dodatkowo w ramach mocniejszego wyregulowania i odgrzybiania dają tebukonazol razem z CCC?
Chłopy poradzcie bo juz nie wiem. Skraca sie jak ma 4-6 lisci, tylko jak te liscie liczyc ja licze jak sa w pełni wykształcone. dziś ma 4-5 a spotkałem w polu znajomego(madzejszy ode mnie, bo wyzsze ma plony) i mowił ze on ma juz ok 8 lisci, bo liczy sie tez te co zawiązuja się. jak to w końcu z tym liczeniem jest.
pomożecie?
jak byś nie liczył, to po 4 wykształconych liściach trzeba pryskać
Androl a wiesz w jakiej dawce dają CCC? I czy dodatkowo w ramach mocniejszego wyregulowania i odgrzybiania dają tebukonazol razem z CCC?
Dokładnie tak łącznie, CCC jako dodatek do skuteczniejszego wyregulowania znajomy mówi że dodaje od 0,7 do 1 l w zależności od wyglądu rzepaku na danym polu.
Właśnie zawsze sam tebukonazol dawał radę ale w pełnych dawkach i zawsze były niedobory wody. W tym roku cały czas wilgoci było full i dałem ciała ze skracaniem, moja wina, lenistwo, lub przetłumaczenie sobie że będzie i tak.... w efekcie 90% rzepaku leżało dając mizerny plon. Na przyszły rok chcę dobrze wyregulować, żeby ustał, tylko nie chcę znowu przedobrzyć w drugą stronę. Widziałem już rzepak który był coś źle opryskany poniekąd samum Tebu i nie chciał zakwitnąć.... dał może z pół tony, a właściciel zarzekał się że zrobił wszystko dobrze.
Ja w tym roku daję 0,5 l Caryx + 0,5 l Tilmor.
A liście liczę bez dwóch pierwszych liścieni i stosuję fungicydy jak są minimum 4 w pełni wykształcone liście właściwe.
Po niedzieli ma być ciepło to będzie właściwa pora. Pamiętajcie stosując tebukonazol, że musi być minimum 12 stopni ciepła.
mój ma juz4 w pełni rozwiniete nie licząc liscieni wczoraj opryskany. czekałem z termometrem, wiem ze 12 st musi być
po niedzieli będzie łądna pogoda i zapowiadają ciepło więc spokojnie ...
koledze który zaopatruje się w innym punkcie doradzono tak tebukonazol pełna dawka + 0,3 l stabilanu. Mój doradca gdy mu powiedziałem o takim wariancie, powiedział, jak uważasz twój rzepak i pieniądze ja ci doradzam caryx 0,5 l + starpro 0,3 l
może na kase chce naciągnąc. caryx na pewno dobry, ale i drogi, a starpro nie znam
starpro to tebukonazol.ja jade tylko tebukonazolem caryx lepszy ale trza ciac koszty;-)
starpro to to samo co środek Tebu ....
koledze który zaopatruje się w innym punkcie doradzono tak tebukonazol pełna dawka + 0,3 l stabilanu. Mój doradca gdy mu powiedziałem o takim wariancie, powiedział, jak uważasz twój rzepak i pieniądze ja ci doradzam caryx 0,5 l + starpro 0,3 l
Mam koncepcję, aby każdy doradca ponosił udział w ryzyku produkcji.
Ten który doradza przez miedzę wsadził dziesiątki rolników na minę i jak go spotykam to się go pytam jak to się stało że jeszcze żyje? Chłop czerpie ze źródła obfitości wynikającej z zacofania i łatwowierności.
Pół roku temu pytałem go jak zrobić rzepak aby nie dołożyć do interesu, to mi odpowiedział, aby zamknąć oczy i dawać wszystko zgodnie z programem, a potem się zobaczy. Jego własny teść od jakiegoś czasu z nim nie gada, a ma ok 50 ha pola, w tym kilkanaście ha rzepaku...
Strony Poprzednia 1 … 45 46 47 48 49 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo