921

Odp: Rzepak

nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu
jesienia sam bor wystarczy ze skracaniem proponuje nie zwlekac
najmocniejszy jest caryx potem tebukonazole dalej toprex ccc nie uzywałem wiec niech ktos inny sie wypowie

922

Obumiera mi rzepak,w małych ilościach ale jest to fakt.Dotychczas zdrowym rośliną giną cieńkie korzenie i łatwo wyciągnąć roślinę z ziemi.Co to jest?

923

w fazie około 5cm od ziemi dałem po 5 kg mocznika i  2 l insolu 5 na ha  zostawiłem ... gdzieś  w połowie października  w zaleznosci jak się pogoda bedzie klarowała dam tebukonazal lub coś innego taniego   i ma mu starczyć ... CCC dałała jak by chciało a nie mogło więc   wlać można a czy pomoże ? nie wiem zaszkodzić nie zaszkodzi

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

924

z racji mojego pierwszego roku z rzepakiem muszę podpytać: posiany (chyba 23.08) na oborniku + pod korzeń polifoska 6, tydzień temu navigator+butisan, dziś lub jutro pójdzie targa. Czy do targi można (czy jest potrzeba) coś dodać - jakieś odżywki, bor ? Rzepak bardzo ładnie wygląda, zero przebarwień, dość równo idzie.

gg 5118068

925

Chłopy poradzcie bo juz nie wiem. Skraca sie jak ma 4-6 lisci, tylko jak te liscie liczyc ja licze jak sa w pełni wykształcone. dziś ma 4-5 a spotkałem w polu znajomego(madzejszy ode mnie, bo wyzsze ma plony) i mowił ze on ma juz ok 8 lisci, bo liczy sie tez te co zawiązuja się. jak to w końcu z tym liczeniem jest.
Zaorak. ja dodaje jakiś mix mikro + dodatkowo bor

Rolnik z powołania:-)

926

na pewno nie zaszkodzą, a powinno się dać bor,

927

Mój rzepak już jest prawie taki jak w ubiegłym roku na zimę, po niedzieli trzeba skracać + tylko bor.
CCC to w moich stronach dają na wiosnę.

928

Androl a wiesz w jakiej dawce dają CCC? I czy dodatkowo w ramach mocniejszego wyregulowania i odgrzybiania dają tebukonazol razem z CCC?

929

Pajej napisał/a:

Chłopy poradzcie bo juz nie wiem. Skraca sie jak ma 4-6 lisci, tylko jak te liscie liczyc ja licze jak sa w pełni wykształcone. dziś ma 4-5 a spotkałem w polu znajomego(madzejszy ode mnie, bo wyzsze ma plony) i mowił ze on ma juz ok 8 lisci, bo liczy sie tez te co zawiązuja się. jak to w końcu z tym liczeniem jest.

pomożecie?

930

jak byś nie liczył, to po 4 wykształconych liściach trzeba pryskać

931

Grzegorz89 napisał/a:

Androl a wiesz w jakiej dawce dają CCC? I czy dodatkowo w ramach mocniejszego wyregulowania i odgrzybiania dają tebukonazol razem z CCC?

Dokładnie tak łącznie, CCC jako dodatek do skuteczniejszego wyregulowania znajomy mówi że dodaje od 0,7 do 1 l w zależności od wyglądu rzepaku na danym polu.

932

Właśnie zawsze sam tebukonazol dawał radę ale w pełnych dawkach i zawsze były niedobory wody. W tym roku cały czas wilgoci było full i dałem ciała ze skracaniem, moja wina, lenistwo, lub przetłumaczenie sobie że będzie i tak.... w efekcie 90% rzepaku leżało dając mizerny plon. Na przyszły rok chcę dobrze wyregulować, żeby ustał, tylko nie chcę znowu przedobrzyć w drugą stronę. Widziałem już rzepak który był coś źle opryskany poniekąd samum Tebu i nie chciał zakwitnąć.... dał może z pół tony, a właściciel zarzekał się że zrobił wszystko dobrze.

933 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2014-09-26 07:40:11)

Ja w tym roku daję 0,5 l Caryx + 0,5 l Tilmor.

A liście liczę bez dwóch pierwszych liścieni i stosuję fungicydy jak są minimum 4 w pełni wykształcone liście właściwe.
Po niedzieli ma być ciepło to będzie właściwa pora. Pamiętajcie stosując tebukonazol, że musi być minimum 12 stopni ciepła.

934

mój ma juz4 w pełni rozwiniete nie licząc liscieni wczoraj opryskany. czekałem z termometrem, wiem ze 12 st musi być

935

po niedzieli będzie łądna pogoda i zapowiadają ciepło więc spokojnie  ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

936

koledze który zaopatruje się w innym punkcie doradzono tak tebukonazol pełna dawka + 0,3 l stabilanu. Mój doradca gdy mu powiedziałem o takim wariancie, powiedział, jak uważasz twój rzepak i pieniądze ja ci doradzam caryx 0,5 l + starpro 0,3 l

937

może na kase chce naciągnąc. caryx na pewno dobry, ale i drogi, a starpro nie znam

938

starpro to tebukonazol.ja jade tylko tebukonazolem caryx lepszy ale trza ciac koszty;-)

939

starpro to to samo co środek Tebu ....

940

androl napisał/a:

koledze który zaopatruje się w innym punkcie doradzono tak tebukonazol pełna dawka + 0,3 l stabilanu. Mój doradca gdy mu powiedziałem o takim wariancie, powiedział, jak uważasz twój rzepak i pieniądze ja ci doradzam caryx 0,5 l + starpro 0,3 l

Mam koncepcję, aby każdy doradca ponosił udział w ryzyku produkcji.
Ten który doradza przez miedzę wsadził dziesiątki rolników na minę i jak go spotykam to się go pytam jak to się stało że jeszcze żyje? Chłop czerpie ze źródła obfitości wynikającej z zacofania i łatwowierności.
Pół roku temu pytałem go jak zrobić rzepak aby nie dołożyć do interesu, to mi odpowiedział, aby zamknąć oczy i dawać wszystko zgodnie z programem, a potem się zobaczy. Jego własny teść od jakiegoś czasu z nim nie gada, a ma ok 50 ha pola, w tym kilkanaście ha rzepaku...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia