541

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

Ja kosze na najwolniejszym i jeszcze mam zębatke co zwalnia posów na skrzyni, gniotownik nie jest potrzebny bo rzadko kiedy całe ziarko wyleci...

Koseś był zimą heder i chyba za 3 k poszedł....

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

542

Marczi tydzień czasu oczekiwania na sieczkarnię to i tak mało smile Nasz usługowiec to czasem potrafi nawet miesiąc jechać bo kosi u jednego a tam sąsiad przyjdzie żeby jemu też i tak to jest... Teraz mają jednego Jaguara na sprzedaż bo stopniowo zmieniają na nowszy sprzęt
http://olx.pl/oferta/sieczkarnia-claas- … ea6ccc919c
http://olx.pl/oferta/heder-claas-ru-450 … 77ymh.html

E 516 na części
Telefon 695 076 269

543

A jak z terminem koszenia ? Czy taką jak na filmiku który marczi wrzucił też ładnie pogryzie ? I gdzieś widziałem patent Kosesia na dmuchawę bo tu już całkiem inaczej rzuca i pewnie też ma dmuchawę ? https://www.youtube.com/watch?v=qZyQG8b4NCY

544

Dmuchawa z boku to tylko złudzenie że lepiej dmucha ,ja też takie miałem . Dobrze wyregulowane noże a do nich wanna i nic więcej nie potrzeba ,a mówię tak gdyż w trakcie sezonu spadło mi koło pasowe z dmuchawy i nawet nie wiem kiedy bo nie zauważyłem żadnej różnicy w wydmuchu . A jak przecinam pole w środku to zapinam t088 z tyłu i bez najmniejszego problemu przesypię za tylną wysoką klapę . A po ustawieniu na najwolniejszy posuw i zrobieniu tak jak Bendek na pewno i taka suchsza będzie pięknie pocięta.

545

koledzy moi kupili nówkę krone big x 600 edition 2013 o matko i córko .potwór w poniedziałek uruchomienie , 10 rzędów kemper .potęga dadzą pojeżdzić  opowiem jak było . dali 900 000 zł polskich.pozdrawiam,

Leszek   dla kolegów'

546

Cena okropna nie ma co.

547

mają z 500 ha do zwalenia na biogaz męczyli się maralem 190 i mengele sf 6000 i John Deere 6750  ale to zmęczone jednostki a roboty nie mało.

Leszek   dla kolegów'

548

U mnie na terenie jedni rolnicy też taką kupili na usługi tylko kemper sobie zamówili 8 rzędowy.Nowa półtora miliona kosztowała,a pewnej roboty mają tyle co u siebie ok.15 ha.Zbili cenę do 700 za hektar z odwózką i jeżdża teraz nawet 100 km w jedną stronę ciąć kuku.To się nazywa odwaga smile

549

Prawda jest na to że na sieczkarni jeszcze się wyjdzie, bo rynek na to jest jeszcze głodny. Z kombajnem zbożowym już by tak nie wyszło. Prawdę mówiąc sam myślałem żeby kupić tylko na usługi jakąś Hacksle, ale mam buraki i roboty do późnej jesieni. Choć przy tych cenach to lepiej na usłudze niż na swoim wyszłoby się....

550

Kamil ja to nazywam głupotą a nie odwagą. W mojej okolicy są trzy jaguary właściciele to gospodarze na 100 do 200 ha biorą z odwozem od 800 zł / ha, trochę więcej jak pole daleko. Ludziska po odstawiali jednorzędówki śmieją się i mówią chwilo trwaj.

551

Z sieczkarniami to różnie bywa wuj opowiadał że koleś kupił na usługi nową sieczkarnię za ponad milion i na pierwszej robocie ktoś wbił oś od talerzówki i założył na nią gumaka ,efekt uszkodzenie kempera na 60 tyś .Mi w tamtym roku na ostatnim polu wszystkie kosy wyleciały przez komin ,w sieczce  znalazłem śrubę M20 i myślałem przez rok że jakaś menda mi ją powiesiła ,ale jak naprawiałem teraz przed sezonem to dopiero zobaczyłem że wypadła śruba co robiła za bolec przy siłowniku od motowideł sad ale koszt naprawy to tylko 2tyś . Tak że zarobek na sieczkarni to tam gdzie idzie biomasa bo latanie po rolnikach 1-2 hektarowych tragedia .

552

ale ten motyw z z ośką i gumakiem   !!! mają kuta...y pomysły.

Leszek   dla kolegów'

553

No oczywiście nie uwzględniając ludzkiej zawiści i zazdrości, łączonej z polaczkową mentalnością zrobienia komuś na złość, bo inaczej kułtuna wywinie...

554

Scorpion 5ha dobrej kukurydzy na polu w jednym kawałku to się kosi  od 9 do 17 z godzinna przerwą na obiad,co do awaryjności to wiadomo jak dobrze przejżysz maszynę przed sezonem to nie bedzie sprawiać problemów,ja w tym roku skosiłem prawie 30ha i jedyna awarią był przetarty przewód hydrauliczny przy hederze.

555

Wiecie coś o jakimś sprzęcie nie w stanie agonalnym ? Ile by trzeba dać za taką w stanie do pocięcia jeszcze kilka lat, czym różnią się modele i na co patrzeć ? wink

556

W żniwa  wiedziałem o sprawnej gość chciał 80gr za kg.

557

witam a cóż za cisza na forum nikt rakiet nie szykuje do kukurydzy ja wziąłem sie za swoja  bo musze kosy wymienic wiec chce sie zapytać gdzie tanio mozna by kupić je miałem z Balmetu  4mm koszt 49 u producenta u mnie w okolicy są po 38 zł dziwne jakoś a moze ktoś zakładał te grubsze 9mm ?

558

jeszcze chciałem zapytać o tą zębatkę co posuw zwalnia od czegoś pasują czy dorabialiście

559

No własnie Bendek mógłby napisać gdzie można dostać tą zębatkę co zwalnia posuw?

560

to nikt juz nie użytkuje takich maszyn