Odp: turbo doladowanie
Nie wiem,juz to tak kupilem,ale myszle,ze to jest od podstaw dorabiana kabina :nie_wiem:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » turbo doladowanie
Strony Poprzednia 1 … 49 50 51 52 53 … 70 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie wiem,juz to tak kupilem,ale myszle,ze to jest od podstaw dorabiana kabina :nie_wiem:
Panowie turbomaniacy. Pytanko za sto punktów. który z was zmieniał filtr powietrza na wydajniejszy zakładając turbinę??? Ja dziś zrobiłem mały test. Podczas pracy na zegarze max mi pokazało +o,2atm. trochę mało. Z ciekawości zdjąłem przewód filtr-turbina i o dziwo pod obciążeniem bije do 0,4atm. Być może mam zasyfione filtr, a być może filtr jest za mały i dławi...
Bamreras zamontuj jeszcze jeden, lub załóż jeden większy. Doładowany silnik oczywiście potrzebuje więcej powietrza. W swoim 323 6ct107 mam zamontowane dwa wzorem bizona rekorda. Filtry w tym roku przedmuchiwałem codziennie bo było suchawo i kurzyło się porządnie.
a jaką masz założoną turbinę bamreras????
Od SW 400 typ b3a. Wyciągnełem filtr i wstyd się przyznać ale dało pół kila pudru.... Wkład już popękany więc teza szukać za nowym. A po robotach przerobię go na dwa wkłady.
Jak wkład popękany to nie ciekawie może silnik brać olej. Zrobię fotkę jak mam zamontowane 2 filtry.
EDIT:
Bamreras Ty z takimi problemami sobie radzisz, ale może ktoś inny skorzysta. Czujnik oczywiście działa po przytkaniu kartkami papieru wlotów do filtrów, zapala się kontrolka na desce.
Ja mam mokry i ładuje przy robocie do 0,5 i tak ma byc....
Dzięki androl za fotki. Właśnie w ten deseń chce to zrobić. Muszę poszukać jakiegoś dawce by obudowę drugą dostać. W kombajnów i sieczkarni chyba są te same filtry no nie? Krzysiek a ten mokry z czego masz dopasowane?
Ifa...
ja po długim wahaniu też zakładam turbo od sprintera i tu moje pytanie ile max można ustawić doładowanie 1 czy 2 atm ???
@bamreras jako zamiennik wkładu filtra powietrza wsadź wkład od bizona. Bierze się tylko ze starego wkładu ify wypruwa dekielek z małą dziurką do przykręcania, jak będą luzy, bo wkład bizona jest deczko krótszy, to wycinasz z grubszej gumy podkładkę na średnicę wkładu, potem wkładasz wkład, dociskasz deklem zrobionym z denka wkładu ify, dokręcasz i gotowe. Wkład ify kosztuje bagatela 60zł, a do bizona 14 Żadnych niedomagań po dwóch latach użytkowania nie widzę, moc ta sama, oleju nie ubywa.. więc po co przepłacać??
Już roviłem przymiarkę tego filtra:-)
ja po długim wahaniu też zakładam turbo od sprintera i tu moje pytanie ile max można ustawić doładowanie 1 czy 2 atm ???
tomek 1 bar to max
no więc tak dzisiaj przyjechał zegar do turbo i mogłem wszystko skończyć i tak turbina w czasie jazdy i na przegazówce daje 1 bar później staje na 0,5bar tylko wskazówka strasznie drży i co z tym zrobić ? odczucia są takie że nie widać większej mocy może mniej dymi jest ciszej.turbina ma zmienne ustawianie łopatek więc musiałem ustawić na max.no i nie obyło się bez wypadku ,na przegazówie zwaliło wąż z kolektora wdechowego i wpadł na wentylator i oczywiście urwało dwie łopatki i porysowało chłodnice.
Dodaj wiecej paliwa i zobaczysz :play::cool:
Zegar opanowany wina moja bo nie założyłem dławika co do dawki to jeszcze zobacze
Moc nie bierze się z powietrza, tylko z paliwa, więc ...
A tak nawiasem widział ktoś pompę wtryskową z korekcją dawki sterowaną nadciśnieniem doładowania? Oczywiście starszą konstrukcję żeby do silnika podpasowała....
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?pid=72222
Kiedy bede wiecej paliwa,tak turbo bede wiecej ladowac, ale tez radzę dla te silniky Ifa 4WD ciśnienie max 1Bar, potem jest problem z chłodzenia silnika,uwagę na to.
http://www.youtube.com/watch?v=lGyUFxgZ6Hg
Nie wiem czy było ,dźwięk kapitalny.
Strony Poprzednia 1 … 49 50 51 52 53 … 70 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » turbo doladowanie
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo