361

Odp: WOŚP 2012/2013/..........

Grzegorz89 napisał/a:

Dorzuciłem ile mogłem,  w zeszłym roku nie zrobiłem tego. Jakiś miesiąc temu leżała żonka z córką w szpitalu 10 dni. Dużo sprzętu z serduszkami WOŚP, mają na czym leczyć dzieci, co byłoby gdyby fundacja nie zakupiła sprzętu? Jedyne czego żałuje to to że stać mnie zawsze na za mało w takich zbiórkach, bo zawsze tego grosza brakuje.

Co do ilości sprz3tu to masz racje. Co by było gdyby fundacja nie kupiła? Dokładniej co by było gdyby w ogóle WOŚP nie ruszyło? Fak jest taki że zaczeło sie wszysko w czasie gdy nasze panstwo bylo w czasie budowania dzisiejszej "demokracji". W budżecie brakowało na wiele rzeczy, także na doposarzanie szpitali publicznych. W efekcie gdy potrzeba było specjakistycznego sprzetu pojawil sie kolega Jurek oglasza wsrod zebranych w studio (nagrywali jakis program) zsype na zakup i tak ruszyla orkoestra. Wtedy to miało sens. Dzis, a dokladniej od paru lat jest to wedlug mnie i nietylko, bez sensu. Niedosć ze sie ludzie napracuja przy organizacji, niedość ze sie wszyscy z prywatnych kieszeni zrzucaja, to jeszcze państwo zabierze praktycznoe wszystko! Powiecie ze bredze? Otóż ja wam powiem że nie. Bo noe dość ze panstwo po legalu zabiera podatek od tej kwoty to jeszcze organizując budżet zaklada z gory ze Owsiak zakupi sprzetu za np 40mln i o tyle uszczupla sie wydatek z budzetu na ten cel.
Co by bylo gdyby fundacja nie kupiła? Nasi włodarze by sie musieli spinac by w szpitalach cokolwiek stało.
Sory panowie za moja nietolerancje ale nie lubie jak ktos mnie w du.e rucha i wcale nie mowie o Jurku - dobry chlop z niego. Niedość ze chłop państwowe szpitale doposarza to jeszcze na poczatku roku potrafia powiedziec ze do specjaisty umawiamy już na grudnia. Jak sprzet maja za free to niech ta pseudooszczednosc doloza lekarzom i niech lecza a nie ludzi w kolejki ustawiaja...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

362

Podziękowanie do ofiarodawców doszło? :pa:

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

363

Podziękował,doszło.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

364

Doszło doszło dzięki....

365

Dzięki.

366

Doszło, wydrukuję i wstawię w ramkę smile

367

Może i jest jakiś niesmak po tym co niektóre środowiska mówią o WOŚP, jednakże jak już pisałem niejednokrotnie - moja córka jest wcześniakiem i nie wyobrażam sobie co by się mogło stać, gdyby w tamtym czasie nie było sprzętu z serduszkiem. Poza tym otwórzcie sobie książeczki zdrowia Waszych dzieci - tam też na pierwszej stronie jest serduszko.
Głównymi przeciwnikami WOŚP są osoby starsze podkręcone przez niektóre media.
Powiem Wam co mi się przydarzyło w tym roku:
Niedziela, idziemy z rodziną do kościoła. Pod kościołem wolontariusze. Podeszliśmy z córkami do wolontariuszy i dziewczynki wrzucają kasę. Podchodzi do nas jakaś starsza Pani i lekko podniesionym głosem zaczyna swój wywód o Orkiestrze do wolontariuszy. Wtrąciłem się. Mówię jej, że to oto dziecko najprawdopodobniej żyje dzięki sprzętowi kupionemu przez Jurka. Ona mi na to, że to na pewno nie Orkiestra kupiła ten sprzęt. Wolontariusz jej mówi, że w tym roku jak i w którymś z poprzednich lat zbierali też kasę na sprzęt dla osób starszych i proszę, niech Pani pamięta, że jak by Pani kiedyś leżała w szpitalu, to niech Pani zaznaczy, żeby do Pani leczenia nie używać sprzętu z Orkiestry. Nic nie odpowiedziała - poszła do kościoła....

368

Ja to Przepraszam że się nie zrzuciłem ale byłem i dałem dla Wolontariuszy 50zł a moja siostra z Córeczką ( też wcześniaczką ) 100zł... Kto by kupił ten sprzęt i jeszcze tyle sprzętu.. Myślę że nie ma takiego szpitala żeby nie miała przynajmniej jednej rzeczy od WOŚP.. Wiadomo nie idzie cała suma na sprzęt bo to na pewno coś sobie on odliczy i całe koszta i wydatki... Ale każdy pieniądz się liczy i to jest już coś... Co do przeciwników to mam Księdza... Księdzus *** jak wczęsniej o nim pisałem co wyczynia.. Oni uważają że to Woodstock robi tą akcję i że oni Sponsorują całość.. A przecież woodstock to przecież   najgorsza rzecz dla nich a jak dla nich to i dla Mocherów też... Ksiądzulek uważa że Caritas więcej przeznacza pieniędzy dla poszkodowanych niż WOŚP na dzieci i jak teraz Osób starszych... No niestety ale mam nie wyparzony język i jutro będę miał Kolędę to z nim Pogadam o WOŚP... Hie Hie big_smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

369

Tak jak pisałem z całym szacunkiem do Owsiaka, bo to normalny facet. Przez to że Jurek robi taką akcje z budżetu państwa idzie o wiele mniej dotowania do szpitali jak powinno. Co miesiąc zdrowy pracujący obywatel polski od swej pensji oddaje około 150zł (liczozne od średniej krajowej) na ubezp chorobowe i wypadkowe. Ta cała kwota powinna być przeznaczona na utrzymanie służby zdrowia - koszty leczenia, utrzymania szpitali, wynagrodzeń, zakupu nowego sprzętu. Jak się spojrzy na podział kwoty przeznaczonej na ww. cel to średnio 40mln Owsiaka na sprzęt to duży odsetek od kwoty wydatkowanej z budżetu państwa, która rok rocznie jest zaniżona średnio o te 40mln co daje Jurek, a może li lepiej. Nie mowie że to co robi jest złe i zbędne, jedynie puki co jest pozbawione sensu. Jak/się rozmawia z coponiektórym bliżej koryta to na pytanie co ze sprzętem dla szpitali, śmieją się że "Jurek wam da".  Mamy frajerów przy władzy, którzy mają interes w tym że "Jurek wam da". Sens w tym co robi WOŚP będzie dopiero jak przy podziale budżetu wydatek na sprzęt będzie w maksymalnej możliwej kwocie, a nie skorygowany o to co "Jurek wam da".
Nic niecpozostało tylko zebrać bandę kilkunastu Jurków i każdy zacznie zbierać od ludzi na inny cel. Jeden na górników, drugi na rolników, trzeci na emerytów, czwarty na studentów itd
Jak się źle zacznie dziać górnikom to "Jurek wam da"
Jak rolnikowi zabraknie na życie to "Jurek wam da"
Emeryt nie dostanie emerytury na czas - "idź do Jurka on wam da"
Jak tak Jurki będą wszystkim dawać to przy korycie w końcu podziela cały budżet miedzy siebe bo przecież co ?"Jurek wam da"
Przypatrzcie się dokładniej całej chorej sytuacji, a zrozumienie że największy interes w tych wszystkich fundacjach ma nikt inny jak nasz parlament, przelewając swą konstytucyjna odpowiedzialność za obywateli na ich samych.

370

Podziękowania doszły . Dzięki +

371

Bamreras czyli co ręce pod dupę ? Nie można popadać w histerię ,ja tam cały rok oszczędzam na księdzu bo na tacę nie daję wink Ps. znowu się komuś naraziłem bo dwa minusy mi przybyły ,ale to znaczy że mam stałe poglądy smile

372 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2015-01-14 14:29:24)

Koseś pewnie od księdza!;)

373

Kurcze, żałuję, że nie było mnie z Wami w tym roku, ale Orkiestrę indywidualnie.

...jak mawiał Sofronow.

374

Dziękuję za podziękowanie.Jest to miły gest.

375 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-01-14 22:08:36)

ciekawy artykuł http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? … aid=114296

mdw

376

koseś napisał/a:

Bamreras czyli co ręce pod dupę ? ...

tego nie powiedziałem. działać działać i jeszcze raz działać, ale nie wyręczać rząd w wywiązywaniu się z podstawowych obowiązków. Bo do tego dziś sprowadziła się akcja pod nazwą WOŚP. Wychodzi teraz to całe róbta co chceta. Rząd robi co chce, ludzie robią co chcą (bo podobno w wolnym kraju żyjemy). My im na ręce nie patrzymy, a oni wręcz przeciwnie nie dość że ściągają z ans ile się da, to jeszcze czekają aż ludzie się złożą na nową aparaturę.
Argumenty w stylu: "bo mojej znajomej pomógł sprzęt wośp. Ciekawe co by było gdyby jurecki nie kupił". Gdyby ludzie zsypy nie robili i jurek tego nie kupował to to ile sprzętu by stało w szpitalach zależało by tylko od tego na ile byśmy wychodzili z inicjatywą i wnioskiem obywatelskim o ustalenie dotowania na ten cel (jako obywatele możemy podważyć niekonstytucjonalne przepisy i uchwały, w tym nieuzasadniony rozdział budżetu).
nie chce mi sie sprawy rozgrzebywać, nie w tym wątku bo szkoda mi jurka i tych co wierzą w celowość jego inicjatywy.

377

Aukcje charytatywne są na całym świecie nawet w bardzo bogatych krajach. Nikt tego nie krytykuje , może dla tego że nikomu nie udało się na tak wielką skalę. Jeśli komuś się nie podoba niech nie daje ale i też niech nie krytykuje , bo nic tym nie wskóra , polacy dawali , dają i będą dawać tacy jesteśmy hojni SIEMA!

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

378

Co do Artykułu to powiem tak.. Napisał że Owsiak to szantażysta i wgl ale on tylko patrzy niego a nie to co robi, pisze że Bez Owsiaka by były te wszystkie Inkubatory Aparatury i wgl.. No tak tylko że za ile lat ?? że NFZ poradzi.. No dobra poradzi ale w jakim stylu i kiedy co i jak... Co do szantażysty to raczej Ludzie Patrzą żeby pomóc dzieciom a nie dla niego i się dołaczają bo Dzieci to skarby małe bo kto nie lubi małych dzieci... wink Co do wydatków to znalazłem mały komentarz i pokażę wam jak też i Politycy pomagają dla Dzieci...

Przyjmijmy, iż średni koszt inkubatora to 50 tys zł, robota Da Vinci 8 mln itd.
Wyszukane w kilka minut:
1. Przez zaledwie 9 miesięcy 2014 r. ministerstwa wypłaciły swoim urzędnikom gigantyczne NAGRODY za prawie 50 000 000 zł ( =1 000 szt inkubatorów !)
2. Tylko w grudniu 2013 , pani Gronkiewicz na PREMIE wydała 23 mln zł + 18 mln w 2014 roku. (w sumie 41 mln = 820 inkubatorów)
3.Na spoty i promocję edukacji sześciolatków MEN wydał w sumie 21 mln zł. - ( 420 inkubatorów). Łącznie na kampanie społeczne i różne spoty wydano: (650 mln (w tym spot o rybie)
4. Rząd przeznaczy 75 mln na Romów - (1 500 szt inkubatorów)
5. Polska przeznaczy na pomoc Ukrainie 20 mln zł (=20 aparatów USG)
6. Wzrost kosztów działania w 2013 r instytucji politycznych (kancelarie Sejmu, Senatu, premiera i prezydenta, ministerstwa itp). to o 1 000 000 000 zł więcej niż rok wcześniej. (wzrost o 1 mld = 125 szt. robotów DaVinci).
7. Muzeum Historii Żydów 180 mln z naszych podatków (3 600 szt. inkubatorów)
8. Koncert Madonny 6 mln z naszych podatków 120 inkubatorów)
9 Za Pendolino przepłaciliśmy 250 mln (31 robotów Da Vinci)
10. 49 mln portal internetowy dla bezdomnych (=inkubatory hybrydowe - 40 szt., inkubatory do opieki intensywnej - 25 szt.,stanowiska resuscytacyjne - 40 szt., respiratory noworodkowe - 35 szt., aparaty do wspomagania oddychania - 40 szt., ultrasonografy noworodkowe - 30 szt., kardiomonitory noworodkowe - 30 szt., monitory przezskórne - 25 szt ....)
11. ZUS po raz kolejny wydał 150 mln na nagrody dla swoich urzędników (150 aparatów USG)
12.Bronisław Komorowski chce przeznaczyć 300 mln na małe, ukraińskie firmy (150 najnowocześniejszych inkubatorów dla wcześniaków)
dalej chyba nie ma sensu wymieniać..."

Kasa jest... Ale nie Tu gdzie trzeba..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

379 Ostatnio edytowany przez andre902 (2015-01-15 11:17:34)

Karol323 masz plusa
na wszystko są pieniądze, ale nie na to co potrzeba

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

380

Nasze samorządy i administracja, doskonale opanowały sztukę dzielenia pomiędzy siebie pieniędzy, zarobionych przez innych.