221

Odp: Jęczmień ozimy

Jak dla mnie Chwastox Turbo jest ok mieszam go z Apyrosem (tylko nie w jeczmieniu) i pole czyste, robiłem tak w jarych teraz zrobie tak we wszystkich zbozach

Rolnik z powołania:-)

222

Chłopaki a jakie odżywki do oprysku polecacie? Mowa o efektach?

223

do chwastoksu i aminopielika dobrze jest dać 5kg mącznik

224

tomek1974 napisał/a:

do chwastoksu i aminopielika dobrze jest dać 5kg mącznik

gdyż iż ponieważ....
5kg na ile hektar opryskiwacz czy jak?

225

Pajej chciałbyś wszystko wiedzieć smile mącznik wzmacnia działanie oprysku.

226

jakie teorie.wzmacnia?wstrzymanie wzrostu rośliny to nic dobrego.
u mnie środki typu aminopielik chwastox już dawno poszły do lamusa...

227

jak żadne inne środki nie działają to aminopielik zadziała ... święta zasada nawet u holendrów ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

228

a ja jestem zacofany i chętnie je stosuje smile

229

tomek1974 napisał/a:

Pajej chciałbyś wszystko wiedzieć smile mącznik wzmacnia działanie oprysku.

tyle to sie domysliłem, ale ja chciałbym wiedzieć w jaki sposób to sie dzieje. Ciekawość to pierwszy stopień do... wiedzy

230

Normalnie, mocznik zastosowany nalistnie pobudza roślinę do intensywniejszego wchłaniania, a wraz z nim chemia do zwalczania chwastów łatwiej wnika do rośliny, tym bardziej takie preparaty jak Aminopielik czy Chwastoks, które działają parząco.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

231

poza tym poprawia właściwości cieczy roboczej...

232

Jack aminopielik w jęczmieniu poza tym jest niezłym antywylegaczem.

233

nie namówisz mnie na 2,4d i dikambe.
w kukurydzy też nie używam tych substancji

234

To jak polecicie jakieś odżywki? Poza mocznikiem. Mówię tu a jakimś wieloskładniku.

235

Dolistnie azot tylko jako higiena, mikro dużym,i ilościami. Jednak myślę, że na wieloskładniki w oprysku szkoda pieniędzy. Znikome ilości możesz zaaplikować, a efekt też znikomy. Takie moje zdanie...

236

No ja zawsze dawałem do oprysku ekolisty i w suszę pomaga. Co do odżywienia to masz rację!

237

Witam wszystkich ja ozimych jesienia stosuje chlorotoluron(lentipur) a wiosna Dragon + 0,5 l aminopielik 2 lata stosowania tego zestawu na wiosne i efekty bardzo fajne . A co do odzywek Trice siarczan Mg mocznik tytanit raz na krzewienie potem strzelanie w źdzbło. zamiast Trice Nutrimix ale nie w dawce jak pisza tylko 1,5 kg na ha oczywiscie tylko wieczorem. smile

238

Mam taki problem z jęczmieniem, że przez pomyłkę poszło za dużo azotu. (nie przestawiłem opryskiwacza i polałem 200l rsm 32) Jęczmień i bez tego był jak szczotka.

https://plus.google.com/u/0/11293655255 … 8402400093

Zastanawiam się co można zrobić by nie rozkrzewiał się jeszcze więcej. Gdzieś czytałem/słyszałem, że modus w fazie krzewienia pomaga redukować. Co o tym sądzicie ??

239

Oszkur..syn.. gęsty... Motyka i przerywać???  Bo nic innego nie przychodzi do głowy

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

240

Ten akurat to hybryda 70-80 kg na ha posiany około 20 września odmiana zzoom zdaje się.