Odp: Jęczmień ozimy
Jak dla mnie Chwastox Turbo jest ok mieszam go z Apyrosem (tylko nie w jeczmieniu) i pole czyste, robiłem tak w jarych teraz zrobie tak we wszystkich zbozach
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak dla mnie Chwastox Turbo jest ok mieszam go z Apyrosem (tylko nie w jeczmieniu) i pole czyste, robiłem tak w jarych teraz zrobie tak we wszystkich zbozach
Chłopaki a jakie odżywki do oprysku polecacie? Mowa o efektach?
do chwastoksu i aminopielika dobrze jest dać 5kg mącznik
do chwastoksu i aminopielika dobrze jest dać 5kg mącznik
gdyż iż ponieważ....
5kg na ile hektar opryskiwacz czy jak?
Pajej chciałbyś wszystko wiedzieć mącznik wzmacnia działanie oprysku.
jakie teorie.wzmacnia?wstrzymanie wzrostu rośliny to nic dobrego.
u mnie środki typu aminopielik chwastox już dawno poszły do lamusa...
jak żadne inne środki nie działają to aminopielik zadziała ... święta zasada nawet u holendrów ...
a ja jestem zacofany i chętnie je stosuje
Pajej chciałbyś wszystko wiedzieć mącznik wzmacnia działanie oprysku.
tyle to sie domysliłem, ale ja chciałbym wiedzieć w jaki sposób to sie dzieje. Ciekawość to pierwszy stopień do... wiedzy
Normalnie, mocznik zastosowany nalistnie pobudza roślinę do intensywniejszego wchłaniania, a wraz z nim chemia do zwalczania chwastów łatwiej wnika do rośliny, tym bardziej takie preparaty jak Aminopielik czy Chwastoks, które działają parząco.
poza tym poprawia właściwości cieczy roboczej...
Jack aminopielik w jęczmieniu poza tym jest niezłym antywylegaczem.
nie namówisz mnie na 2,4d i dikambe.
w kukurydzy też nie używam tych substancji
To jak polecicie jakieś odżywki? Poza mocznikiem. Mówię tu a jakimś wieloskładniku.
Dolistnie azot tylko jako higiena, mikro dużym,i ilościami. Jednak myślę, że na wieloskładniki w oprysku szkoda pieniędzy. Znikome ilości możesz zaaplikować, a efekt też znikomy. Takie moje zdanie...
No ja zawsze dawałem do oprysku ekolisty i w suszę pomaga. Co do odżywienia to masz rację!
Witam wszystkich ja ozimych jesienia stosuje chlorotoluron(lentipur) a wiosna Dragon + 0,5 l aminopielik 2 lata stosowania tego zestawu na wiosne i efekty bardzo fajne . A co do odzywek Trice siarczan Mg mocznik tytanit raz na krzewienie potem strzelanie w źdzbło. zamiast Trice Nutrimix ale nie w dawce jak pisza tylko 1,5 kg na ha oczywiscie tylko wieczorem.
Mam taki problem z jęczmieniem, że przez pomyłkę poszło za dużo azotu. (nie przestawiłem opryskiwacza i polałem 200l rsm 32) Jęczmień i bez tego był jak szczotka.
https://plus.google.com/u/0/11293655255 … 8402400093
Zastanawiam się co można zrobić by nie rozkrzewiał się jeszcze więcej. Gdzieś czytałem/słyszałem, że modus w fazie krzewienia pomaga redukować. Co o tym sądzicie ??
Oszkur..syn.. gęsty... Motyka i przerywać??? Bo nic innego nie przychodzi do głowy
Ten akurat to hybryda 70-80 kg na ha posiany około 20 września odmiana zzoom zdaje się.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo