181

Odp: nawożenie zboża

Nie chce się spierać bo to nie o to mi chodzi tylko saletrzak nie ma samego N. A jak wiadomo nasze gleby nie są zasobne w wapień ani magnez . Do tego ma 13,5 % formy azotanowej i 13,5% formy amonowej to też jest tego zaleta. Część N jest szybko dostępna do rośliny a reszta stopniowo i powoli się rozkłada.

182

Zaraz ktoś wyskoczy że ten Mg i Ca w saletrzaku nie jest wart tych pieniędzy ale ja również uważam ze to bardzo dobry nawóz do użycia przez cały rok...

183

Też uważam że saletrzak jest bardzo dobrym nawozem na gleby o nie uregulowanym odczynie. Jeżeli ktoś chce odkwaszać glebę saletrzakiem, kto bogatemu zabroni smile

184

Tak jak Krzysiek napisał, że Mg i Ca w saletrzaku zawarte, trzeba dokładać pieniędzy to nie do końca się zgodzę. Chyba ze dwa lata temu liczyłem, to cena w przeliczeniu na kilogram składnika azotu, wychodziła nie wiele większa w saletrzaku, porównując do saletry. Były to groszowe różnice. W tej chwili nawet nie mam pojęcia po ile są nawozy. Wtedy to były groszowe sprawy, a ten magnez i wapń zostawał prawie za darmo, a dokładnie za tą ''groszową różnicę", mając ten sam azot.

185

Grzegorz gadamy na temat, mocznik czy saletrzak pod jare przedsiewnie.

186

blazej1694 napisał/a:

Nie chce się spierać bo to nie o to mi chodzi tylko saletrzak nie ma samego N. A jak wiadomo nasze gleby nie są zasobne w wapień ani magnez . Do tego ma 13,5 % formy azotanowej i 13,5% formy amonowej to też jest tego zaleta. Część N jest szybko dostępna do rośliny a reszta stopniowo i powoli się rozkłada.

jesli chodzi o skład to saletrzak to saletra amonowa + troche dolomitu zeby nie była wybuchowa, nie wiem czym sie wszyscy zachwycaja i skąd masz stopniowe uwalnianie

Rolnik z powołania:-)

187

No to właśnie dlatego napisałem, to co napisałem. I daję saletrzak, czy pod buraki z borem czy z magnezem pod zboża.

188 Ostatnio edytowany przez damian9871 (2015-03-12 21:22:22)

ja stosuje pod jare i buraki mocznik, saletrzak jest dobrym nawozem ale cenowo azot tańszy w moczniku (kupowałem po 1330t zimą). ile saletrzak ma wapnia i magnezu i jak to wygląda cenowo licząc tone dolomitu po 100zł (30%CaO i 15%MgO)

189

w tym roku kto dał Azot wcześnie wygrał bez  żadnego ale ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

190

Ja od 3 lat stosuje sulfan. Jestem zadowolony. Brat w tym roku kupił na kilka ha kukurydzy wieloskładnik typowo pod kukurydzę właśnie z Timac Agro. Fakt że mają nawozy drogie ale za to za każdym razem jak je stosowaliśmy to efekt był jak najbardziej pozytywny

E 516 na części
Telefon 695 076 269

191

Laszek ile w tym roku wołali za sulfan?

192

Pajej napisał/a:
blazej1694 napisał/a:

jesli chodzi o skład to saletrzak to saletra amonowa + troche dolomitu zeby nie była wybuchowa, nie wiem czym sie wszyscy zachwycaja i skąd masz stopniowe uwalnianie

Może trochę źle to ująłem w słowach ale chodzi mi o formę amonową saletrzaku, która jest dostępny dopiero po pewnym czasie dla roślin. Każdy robi jak uważa i jaki ma zasób pieniędzy. Nie możemy przekonywać nikogo do swoich racji tylko podyskutować tak aby wymienić się doświadczeniami.

193

Ja jestem za blazejem!!!! Saletrzak ma w sobie sporo wapnia i w przeciwieństwie do saletry i mocznika jest korzystniejszy! To tylko moje zdanie. Pozdro!

194

sporo wapnia to znaczy ile, bo jakos na workach nie widze

Rolnik z powołania:-)

195

No właśnie tego wapnia jest na poziomie 2% magnezu podobnie. Różnie piszą.
Jak kierujesz się tylko ceną to jest to drogi azot z dodatkiem drogiego wapna i magnezu. Ale tu chyba chodzi o to że to wszystko jest razem i dzięki temu jest duzo lepiej przyswajalne. Chyba. Podejrzewam że prób labolatoryjnych  nikt nie robił.  Pewnie jest jakaś przewaga  ale jak duża? Jak to wygląda w złotówkach?

196

znalazłem takie coś
Nawóz zawiera 27,5% azotu (N), w tym w formie amonowej 13,8% i 13,7% w formie saletrzanej. Zawiera także 3,5% wapnia rozpuszczalnego w wodzie (CaO) oraz 4% magnezu całkowitego (MgO).
szału ni ma sad
wapnia jak w 120kg dolomitu, magnez jak 270kg dolomitu (wiadomo inna rozpuszczalność itd.)
ile płaciliście za saletrzak?

197

1380 za saletrę kędzierzyńska bardzo podobny nawóz 32N. Wiem drogo! W porównaniu do RSM i mocznika porażka.
To czemu to stosuje?
Delmy też nie jem tylko zwykłe masło z mleczarni..... smile

198

damian9871 napisał/a:

znalazłem takie coś
Nawóz zawiera 27,5% azotu (N), w tym w formie amonowej 13,8% i 13,7% w formie saletrzanej. Zawiera także 3,5% wapnia rozpuszczalnego w wodzie (CaO) oraz 4% magnezu całkowitego (MgO).
szału ni ma sad
wapnia jak w 120kg dolomitu, magnez jak 270kg dolomitu (wiadomo inna rozpuszczalność itd.)
ile płaciliście za saletrzak?

990 netto .

199

Krzysiek napisał/a:

Laszek ile w tym roku wołali za sulfan?

Kupiony z Chemirolu w listopadzie,z płatnością na sierpień - 1300 pln brutto.

200 Ostatnio edytowany przez Laszek (2015-03-13 22:26:36)

no a mój kupiony dopiero na koniec lutego z płatnością na koniec roku też 1300 ale netto. Też z chemirolu, agrolok chciał 100 zł więcej

E 516 na części
Telefon 695 076 269