221

Odp: nawożenie zboża

zawsze można kupić sobie oprawy i puścić 2 linię  tylko na RSM  po belce w opryskiwaczu  tak np robi Krukowiak i przestawienie opryskiwacza na RSM to przekręcenie 3 zaworów i tyle

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

222

Mi w piątek przywieźli rsm 26-3s to jak wlewaliśmy to był jeszcze gorący cena 900brutto

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

223

Gdy kupi się nawozy wcześniej to aż takiej dużej różnicy w porównaniu z RSM niema, za saletrę w X płaciłem 1160 zł/t.

224

Taki dowcip:
Przychodzi klient do agencji reklamowej i zamawia, reklamę produktu i druk banerów, a pracownik agencji po przyjęciu zamówienia mówi:
No i tradycyjnie ma być na jutro?
A klient odpowiada:
Jak bym chciał na jutro, to przyszedłbym jutro!

Podobnie w temacie nawozów, dopóki chłop przychodzi do handlarzy i miętosząc beret będzie z pokorą brał co dają to będzie jak piszesz, ale jak w ciągu najbliższych 10 lat utrzyma się tendencja i tak jak ja wchłaniam co dwa lata jedno gospodarstwo (plus minus 4 ha) niewydolne to role kupującego i sprzedającego się odwrócą. Już to mam na świeżo na przykładzie chemii do oprysków. Koleżanka z Agroloku wymiękła przy ofercie jaką jako świeżak dostałem z Chemirolu, a różnica ponad 10%, dla mnie to bardzo dużo.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

225

androl napisał/a:

Gdy kupi się nawozy wcześniej to aż takiej dużej różnicy w porównaniu z RSM niema, za saletrę w X płaciłem 1160 zł/t.

rsm wtedy też jest tańszy smile

226

mpopis napisał/a:
androl napisał/a:

Późną jesienią RSM 32 był u nas po 940 brutto

227

mpopis napisał/a:
androl napisał/a:

Przed chwilą z Karolem, z tym który był ze mną u Ciebie, rozmawialiśmy na temat RSM jest firma w Pułtusku z filią w Ciechanowie która rozwozi w mauzerach 1000 l później je odbiera może spróbuję na drugi rok, chociaż pierwszą dawkę na wiosnę.

228

Pietia napisał/a:
mpopis napisał/a:
androl napisał/a:

Późną jesienią RSM 32 był u nas po 940 brutto

We wrześniu za 25ton płaciłem 910 brutto z dostawą na podwórko, cysterna prosto z Puław przyjechała. Zamawiałem przez Osadkowskiego

229

Jak spróbujesz raz to już do saletry nie wrócisz. Wczoraj dokupiłem kolejnego mauzera i pompę zanurzeniową, bo za 200 zł się trafiło, i saletrę będę kupował jak RSM będzie niedostępny, albo saletra będzie min 100 zł tańsza niż RSM

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

230

MAREKPE napisał/a:

Jak spróbujesz raz to już do saletry nie wrócisz. Wczoraj dokupiłem kolejnego mauzera i pompę zanurzeniową, bo za 200 zł się trafiło, i saletrę będę kupował jak RSM będzie niedostępny, albo saletra będzie min 100 zł tańsza niż RSM

Marku na raczej nie licz aby saletra była tańsza od RSM

231

MAREKPE napisał/a:

Ja spróbowałem 4 lata temu i nawet delikatnie przypaliłem lejąc kołpakani.Od dwóch lat niezakupiłem worka azotu.Różnica w cenie to niemniej jak 200 zł co przy 30 tonach daje trochę grosza oszczędności a samo rozlewanie [brak kurzu,tankowanie,niezależność od pogody,równomierność nawożenia] bezcenne.

232 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-03-17 22:28:44)

Przyznaję nie przeczytałem całego wątku, ale gdzieś wyczytałem że RSM na pierwszą dawkę tak ale nie na przymrozek tj rosliny pokryte szadzią-szronem bo przypali... Prawda?

233

No to poczytaj, krótko i na temat
http://www.zapulawy.pl/401-rsm/lang/pl-PL/default.aspx
I nic ponad to.
To co oszczędzisz w jeden rok na nutellę dla dzieciaków do pełnoletności Ci wystarczy... Jest o co się bić?

234

Sąsiad co ma około 2tyśha lał wodę amoniakalną i rsm ale od dwóch lat tylko rsm i niestety widzę że drugą dawką strasznie przypalił wszystkie rzepaki .

235

spierałem się dzisiaj z kolegą że rsm jest najtańszym nawozem a on że wychodzi tak samo ,robił ktoś kalkulacje ile co kosztuje na 1 kg ?

236

http://www.agranowa.nysa.com.pl/gorace_ceny.php
Policz i będziesz wiedział

237

saletra około 4 zł mocznik około 3,2 a RSM 3,4. Tanio nie znaczy dobrze Nad RSM się zastanawiam ale nigdy nie oparł bym nawożenia azotowego na samym moczniku

238

z tego cennika wynika że rsm jest najtańszy.

239

jak? Weź mi to rozrysuj bo 2 razy liczyłem cenę dzielę przez zawartość N  i mocznik jest ciut tańszy

240

sory nie brałem pod uwagę mącznika tylko saletra-rsm