Odp: nawożenie zboża
zawsze można kupić sobie oprawy i puścić 2 linię tylko na RSM po belce w opryskiwaczu tak np robi Krukowiak i przestawienie opryskiwacza na RSM to przekręcenie 3 zaworów i tyle
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zawsze można kupić sobie oprawy i puścić 2 linię tylko na RSM po belce w opryskiwaczu tak np robi Krukowiak i przestawienie opryskiwacza na RSM to przekręcenie 3 zaworów i tyle
Mi w piątek przywieźli rsm 26-3s to jak wlewaliśmy to był jeszcze gorący cena 900brutto
Gdy kupi się nawozy wcześniej to aż takiej dużej różnicy w porównaniu z RSM niema, za saletrę w X płaciłem 1160 zł/t.
Taki dowcip:
Przychodzi klient do agencji reklamowej i zamawia, reklamę produktu i druk banerów, a pracownik agencji po przyjęciu zamówienia mówi:
No i tradycyjnie ma być na jutro?
A klient odpowiada:
Jak bym chciał na jutro, to przyszedłbym jutro!
Podobnie w temacie nawozów, dopóki chłop przychodzi do handlarzy i miętosząc beret będzie z pokorą brał co dają to będzie jak piszesz, ale jak w ciągu najbliższych 10 lat utrzyma się tendencja i tak jak ja wchłaniam co dwa lata jedno gospodarstwo (plus minus 4 ha) niewydolne to role kupującego i sprzedającego się odwrócą. Już to mam na świeżo na przykładzie chemii do oprysków. Koleżanka z Agroloku wymiękła przy ofercie jaką jako świeżak dostałem z Chemirolu, a różnica ponad 10%, dla mnie to bardzo dużo.
Gdy kupi się nawozy wcześniej to aż takiej dużej różnicy w porównaniu z RSM niema, za saletrę w X płaciłem 1160 zł/t.
rsm wtedy też jest tańszy
androl napisał/a:Gdy kupi się nawozy wcześniej to aż takiej dużej różnicy w porównaniu z RSM niema, za saletrę w X płaciłem 1160 zł/t.
Późną jesienią RSM 32 był u nas po 940 brutto
androl napisał/a:Gdy kupi się nawozy wcześniej to aż takiej dużej różnicy w porównaniu z RSM niema, za saletrę w X płaciłem 1160 zł/t.
Przed chwilą z Karolem, z tym który był ze mną u Ciebie, rozmawialiśmy na temat RSM jest firma w Pułtusku z filią w Ciechanowie która rozwozi w mauzerach 1000 l później je odbiera może spróbuję na drugi rok, chociaż pierwszą dawkę na wiosnę.
mpopis napisał/a:androl napisał/a:Gdy kupi się nawozy wcześniej to aż takiej dużej różnicy w porównaniu z RSM niema, za saletrę w X płaciłem 1160 zł/t.
Późną jesienią RSM 32 był u nas po 940 brutto
We wrześniu za 25ton płaciłem 910 brutto z dostawą na podwórko, cysterna prosto z Puław przyjechała. Zamawiałem przez Osadkowskiego
Jak spróbujesz raz to już do saletry nie wrócisz. Wczoraj dokupiłem kolejnego mauzera i pompę zanurzeniową, bo za 200 zł się trafiło, i saletrę będę kupował jak RSM będzie niedostępny, albo saletra będzie min 100 zł tańsza niż RSM
Jak spróbujesz raz to już do saletry nie wrócisz. Wczoraj dokupiłem kolejnego mauzera i pompę zanurzeniową, bo za 200 zł się trafiło, i saletrę będę kupował jak RSM będzie niedostępny, albo saletra będzie min 100 zł tańsza niż RSM
Marku na raczej nie licz aby saletra była tańsza od RSM
Ja spróbowałem 4 lata temu i nawet delikatnie przypaliłem lejąc kołpakani.Od dwóch lat niezakupiłem worka azotu.Różnica w cenie to niemniej jak 200 zł co przy 30 tonach daje trochę grosza oszczędności a samo rozlewanie [brak kurzu,tankowanie,niezależność od pogody,równomierność nawożenia] bezcenne.
Przyznaję nie przeczytałem całego wątku, ale gdzieś wyczytałem że RSM na pierwszą dawkę tak ale nie na przymrozek tj rosliny pokryte szadzią-szronem bo przypali... Prawda?
No to poczytaj, krótko i na temat
http://www.zapulawy.pl/401-rsm/lang/pl-PL/default.aspx
I nic ponad to.
To co oszczędzisz w jeden rok na nutellę dla dzieciaków do pełnoletności Ci wystarczy... Jest o co się bić?
Sąsiad co ma około 2tyśha lał wodę amoniakalną i rsm ale od dwóch lat tylko rsm i niestety widzę że drugą dawką strasznie przypalił wszystkie rzepaki .
spierałem się dzisiaj z kolegą że rsm jest najtańszym nawozem a on że wychodzi tak samo ,robił ktoś kalkulacje ile co kosztuje na 1 kg ?
http://www.agranowa.nysa.com.pl/gorace_ceny.php
Policz i będziesz wiedział
saletra około 4 zł mocznik około 3,2 a RSM 3,4. Tanio nie znaczy dobrze Nad RSM się zastanawiam ale nigdy nie oparł bym nawożenia azotowego na samym moczniku
z tego cennika wynika że rsm jest najtańszy.
jak? Weź mi to rozrysuj bo 2 razy liczyłem cenę dzielę przez zawartość N i mocznik jest ciut tańszy
sory nie brałem pod uwagę mącznika tylko saletra-rsm
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo