901

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

Leszek rano Ci opiszę co z czym. teraz brak czasu.

902

ok, teraz spokojnie imprezuj :beer:

E 516 na części
Telefon 695 076 269

903 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-03-29 09:58:46)

Lechu więc tak opiszę jak ja to robię jestem na bieżąco 3 tygodnie temu zmieniałem przy Belarusie a to praktycznie to samo.

- zamawiamy pompę z kompletem uszczelek tzw. uszczelka główna pod pompę, 2 uszczelki pod kolanko zasilające i jeden ring pod drugie kolanko. Do tego też nie zaszkodzi zmienić filtr od hydrauliki groszowe sprawy na górze zbiornika masz pokrywę na 4 śrubki chyba 12 pod tym jest filtr hydrauliczny.

Najlepiej zacząć pracę od spuszczenia oleju z prawej strony zbiornika jest mała śrubka po odkręceniu podstawiamy lejek z wężykiem i olej do baniaka. W miedzy czasie możemy odkręcić stopnie z obu stron kabiny lepszy komfort pracy ( ja tak robię ). Po odkręceniu stopni przystępujemy do demontażu kolana zasilającego z lewej strony osiem śrub na 12 klucz  po odkręceniu kolana podstaw stare wiadro, miskę na olej który wyleci jeszcze z układu. Teraz przechodzimy na lewą stronę i odkręcamy drugie kolano od pompy ( ja odkręcam tylko węże od kolana i wyjmuje kolano razem z pompą) ma bardzo kiepski dostęp do niego spowodowany dżojstikiem od tura. Po odkręceniu kolanek przystępujemy do demontażu pompy są to 4 śruby na 17 klucz z czego dwie są szpilkami, po odkręceniu pompy wyjmujemy ja z lewej strony lepsze dojście. Stawiamy ja na warsztacie i przekręcamy kolano do nowej pompy. Na traktorze czyścimy miejsce po starych uszczelkach i zaczynamy montaż pompy w odwrotnej kolejności jak robiliśmy demontaż. Przy montażu zapraszamy do pomocy drugą osobę aby od dołu po odkręceniu osłony na sprzęgle łyżką montażową okręciła trochę sprzęgłem aby pompa wskoczyła w tryby napędu.
Ot już cały montaż pompy d o MTZ mam nadzieje że będzie pomocny.

PS.
Jedyny silikon jaki stosuje przy montażu to na drugim kolanku oring wklejam na trochę silikon zdarzyło mi się kiedyś że po 3 dniach przepuszczał olej tak więc dla pewności wolę go delikatnie wkleić i mieć spokój.

904

ok, dzięki. Zrobię wg instrukcji. Jutro z rana po pompę i dalej w pole z amazoną bo jedno grudniowe pszenżyto będzie do przesiania. A podnoszenie zestawu na całym gazie jak się olej rozgrzeje to już nie robota. Dodatkowo jak będę miał chwilę wolnego czasu to założe mu chłodnicę do hydrauliki. Wymontowałem już takową od 516 i ta nada się idealnie do ruska.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

905

No założyłem dzisiaj tą pompę, nigdzie nie leci olej a jutro zobaczymy w pracy jak będzie dawać radę. Wziąłem taką samą 32 tyle że na większe ciśnienie bo do 200 bar. Z większą wydajnością nie brałem bo tura nie mam przy rusku a przez większą wydajność to tylko niepotrzebnie olej może się grzać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

906 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-03-30 21:12:15)

Lechu wzmocnioną czy 32 zwykłą dużą czy mała wzmocniona jak cena jeśli można wiedzieć.

907

32 wzmocniona M4 jakoś tak, gabarytem chyba jest mniejsza. Cena to 315
http://allegro.pl/pompa-hydrauliczna-ns … 56997.html

E 516 na części
Telefon 695 076 269

908

O tą mi właśnie chodziło będziesz zadowolony

909

Lechu jak pompa jest róznica

910

No dopiero dziś testowałem z amazoną. Podnosi bardzo dobrze ale zobaczymy jak będzie się sprawować w dłuższej pracy bo dziś tylko pół godziny w polu i zima zgoniła

E 516 na części
Telefon 695 076 269

911

Panowie miał ktoś z Was problem z luzującą się tylną piastą koła? Diabelstwo się bez przerwy luzuje. Myślałem już założyć piastę od białoruśki bo jest kupę masywniejsza tylko wpierw muszę jechać do gościa co ma białoruśkę i wszystko pomierzyć żeby się okazało że pasuje.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

912

Jak chcesz to mogę Ci pomierzyć bo leży u mnie taka jedna cała piasta. W białoruśkach jest o niebo lepiej to rozwiązane. W mtz był problem, dopóki nie wymieniliśmy na nowe szczelne. Jak raz dostanie luzu to ciężko jest to skręcić porządnie.

913

tylko tam jest chyba na dwa kliny co? no jak możesz to pomierz

E 516 na części
Telefon 695 076 269

914 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-04-30 14:10:58)

Tam masz takie dwa stożki/kliny w kształcie półksiężyca. Z tego co kiedyś się przyglądałem to osie nie pasowałyby, trzeba zmienić półosie, jeżeli jest taka możliwość przeróbki. Bo grubość osi jest chyba taka sama. Chyba że spróbować zafrezować na oryginalnych osiach wpust na klina, na piastę białorusi :hmmm: ?

915

u mnie znajomy zaspawał na stałe ale to nie zdaje egzaminu bo pękają i teraz jak sie połamią to masakra to odzyskiwać

Nie ma to jak FORTSCHRITT

916

ta jest fest ale coś ponad 900 zł chcą za nią
https://www.google.pl/search?q=super+mo … B311%3B300

E 516 na części
Telefon 695 076 269

917

Powiem Ci szczerze, ze to wygląda dokładnie jak w białoruście. Ciekawe czy dałoby się dokupić same środki nowe, żeby pasowały pod półosie, a piasty od białoruśki. Podejrzewam,że kąt stożków byłby taki sam i reszta pasowałaby. W mtz jest z tym problem, a w białoruśce nie istnieje.

918

Mój mtz rocznik 87 i do tej pory taki problem nie wystąpił. Może w niektórych fabrycznie słabo skręcone, gdy raz poluzuje to po herbacie.

919

ja przekładałem koła bo je odwracałem i przestawiałem piasty, jedna strona trzymo a druga...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

920

daj grubszego klina u mnie pomagało .

Leszek   dla kolegów'