1,081 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-04-07 20:08:45)

Odp: Rzepak

Dzisiaj rozlałem ostatnią dawkę RSM na rzepak razem poszło 260 kg N/ha.
Kiedy jedziecie na grzyba i robale ba ja na wiosnę jeszcze nic nie dałem.

1,082

bedzie ciepło, bedziem pryskać

1,083

Pewnie pod koniec tygodnia, od niedzieli znowu ma być przekropnie.

1,084

Dziś  byłem pryskać rzepak na grzyba  kompotami ... to co zauważyłem  to to że  rzepaku w tym roku nie będzie ... przynajmniej w mojej okolicy ... wygląda jak niedorozwój  gruby u ziemi mało liści  i zaraz  będzie szedł w pędy 
Spółdzielni pole siane w tym samym czasie dużo gęściej  to wygląda jak trawnik  malutkie listki łodygi z pędami  albo kawałek dalej dopiero roślina skumała że wiosna idzie i ma zamiar dopiero startowac ...
szału nie będzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,085

I co to za kompocik

1,086

kompocik siarczan mocznik  bor  i fortesim

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,087

u nas rzepaki ładnie wygladają, nie bedzie to raczej dobrej ceny...

mdw

1,088

U nas rzadkie rzepaki ładnie wyglądają, choć tej trzeba je na gwałt pryskać bo chce iść ostro w górę. Gęste znowu, leżą przy ziemi jakby pędrak siedział. Ogólnie mam tak tylko na zakładkach, reszta wygląda bardzo obiecująco, oprócz rzadkich placów, co rzepak nie powschodził.

1,089

Środki zakupione, jutro w pole, jednym zabiegiem, chowacz, grzybek, rumianowate.
Koszt 230 zł/ha

1,090

grzybek i rumiany w jednym nie polecam ,

Leszek   dla kolegów'

1,091

sarast napisał/a:

grzybek i rumiany w jednym nie polecam ,

Mój doradca nie widzi przeciwwskazań. Jeżeli chodzi o koszt to nie doliczyłem dursbanu na chowacza który kupiłem wcześniej.

1,092 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-04-10 23:42:18)

mój  nie szczególnie jeśli idzie o rumiany i galere , i ja z doświadczenia zrobił bym na dwa razy. pilnie rumiana i robaka a potem resztę. ale każdy robi jak sobie uważa. ps .co do cen to od miesiąca mam kontrakt po 1450 netto  .tak sobie ? ale w tamtym roku poszedł po 1250 to niech tam.

Leszek   dla kolegów'

1,093

Myślę, że ceny lepszej już nie uda się dostac.

1,094

No to WEKEND.Właśnie zakończyłem opryski na rzepak [ tebukonazol,dursban,siarczan magnezu] wczoraj na zboża T1.Pogoda dopisała, trraz mogłoby padać.

1,095

Androl masz już obmyślone co dasz na rzepak? Pamiętam jak rozmawialiśmy na temat rzepaku i dodawaniu ccc. W zeszłym tygodniu ojciec pojechał czystym antywylegaczem, 0.75l na hektar. Ja muszę jakoś znaleźć trochę pogody i też opryskać. Myślałem o tebukonazolu, 0.5l ccc mikroelementy dursban na robala i może mocznik. Byłoby dobrze czy za dużo? Jakieś sugestie? Rzepak na dniach mocno poszedł w górę, a w sobotę dostał znowu azot.

1,096

walnij 1l tebukonazolu bez ccc  i reszte co wymieniłeś dodaj jeszcze bor

1,097

Bałem się dawać ccc na moje gleby, koledzy którzy dają mają cięższe ziemie, obawiam się że w tym roku może brakować wody na moich glebach. Potas który chroni przed niedoborami wody i siarkę dostał w pierwszym rzucie, teraz też muszę polować żeby prysnąć odżywką z borem i trochę mocznika. Skracać już bardziej nie będę.
Uprawy rzepaku uczę się od podstaw bo to dopiero mój drugi rok, po prawie dwudziestoletniej przerwie, wtedy jednak jego uprawa nie była tak wymagająca.
Grzegorz wymigam się od doradzania, ja jedynie mogę napisać co doradził mi doradca który zna moje gleby.

1,098

Chłopaki, ale efekt dodania ccc byłby taki w takiej mieszance, że mogłoby skrócić rzepak od góry i od dołu.....? Czy mógłbym poparzyć? Wiadomo, że nikt nie chce doradzać, ale ja i tak przecież robię wszystko na swoją odpowiedzialność, a pytam bo co dwie głowy to nie jedna big_smile

1,099 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-04-14 08:09:09)

Może sie nie znam, ale ja daje na skracanie  brasifun przy okazji ma działanie przeciw grzybowe     http://www.chemirol.com.pl/Brasifun-250-EC-509.html

mdw

1,100

w moich okolicach dajaccc ale ja jakbym miał dołozyc na ccc to wolałbym zamiast tebu dać caryx efekt skracania duzy a i na grzyba lepszy od tebu

Rolnik z powołania:-)