Odp: Rzepak
Dzisiaj rozlałem ostatnią dawkę RSM na rzepak razem poszło 260 kg N/ha.
Kiedy jedziecie na grzyba i robale ba ja na wiosnę jeszcze nic nie dałem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 53 54 55 56 57 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzisiaj rozlałem ostatnią dawkę RSM na rzepak razem poszło 260 kg N/ha.
Kiedy jedziecie na grzyba i robale ba ja na wiosnę jeszcze nic nie dałem.
bedzie ciepło, bedziem pryskać
Pewnie pod koniec tygodnia, od niedzieli znowu ma być przekropnie.
Dziś byłem pryskać rzepak na grzyba kompotami ... to co zauważyłem to to że rzepaku w tym roku nie będzie ... przynajmniej w mojej okolicy ... wygląda jak niedorozwój gruby u ziemi mało liści i zaraz będzie szedł w pędy
Spółdzielni pole siane w tym samym czasie dużo gęściej to wygląda jak trawnik malutkie listki łodygi z pędami albo kawałek dalej dopiero roślina skumała że wiosna idzie i ma zamiar dopiero startowac ...
szału nie będzie
I co to za kompocik
kompocik siarczan mocznik bor i fortesim
u nas rzepaki ładnie wygladają, nie bedzie to raczej dobrej ceny...
U nas rzadkie rzepaki ładnie wyglądają, choć tej trzeba je na gwałt pryskać bo chce iść ostro w górę. Gęste znowu, leżą przy ziemi jakby pędrak siedział. Ogólnie mam tak tylko na zakładkach, reszta wygląda bardzo obiecująco, oprócz rzadkich placów, co rzepak nie powschodził.
Środki zakupione, jutro w pole, jednym zabiegiem, chowacz, grzybek, rumianowate.
Koszt 230 zł/ha
grzybek i rumiany w jednym nie polecam ,
grzybek i rumiany w jednym nie polecam ,
Mój doradca nie widzi przeciwwskazań. Jeżeli chodzi o koszt to nie doliczyłem dursbanu na chowacza który kupiłem wcześniej.
mój nie szczególnie jeśli idzie o rumiany i galere , i ja z doświadczenia zrobił bym na dwa razy. pilnie rumiana i robaka a potem resztę. ale każdy robi jak sobie uważa. ps .co do cen to od miesiąca mam kontrakt po 1450 netto .tak sobie ? ale w tamtym roku poszedł po 1250 to niech tam.
Myślę, że ceny lepszej już nie uda się dostac.
No to WEKEND.Właśnie zakończyłem opryski na rzepak [ tebukonazol,dursban,siarczan magnezu] wczoraj na zboża T1.Pogoda dopisała, trraz mogłoby padać.
Androl masz już obmyślone co dasz na rzepak? Pamiętam jak rozmawialiśmy na temat rzepaku i dodawaniu ccc. W zeszłym tygodniu ojciec pojechał czystym antywylegaczem, 0.75l na hektar. Ja muszę jakoś znaleźć trochę pogody i też opryskać. Myślałem o tebukonazolu, 0.5l ccc mikroelementy dursban na robala i może mocznik. Byłoby dobrze czy za dużo? Jakieś sugestie? Rzepak na dniach mocno poszedł w górę, a w sobotę dostał znowu azot.
walnij 1l tebukonazolu bez ccc i reszte co wymieniłeś dodaj jeszcze bor
Bałem się dawać ccc na moje gleby, koledzy którzy dają mają cięższe ziemie, obawiam się że w tym roku może brakować wody na moich glebach. Potas który chroni przed niedoborami wody i siarkę dostał w pierwszym rzucie, teraz też muszę polować żeby prysnąć odżywką z borem i trochę mocznika. Skracać już bardziej nie będę.
Uprawy rzepaku uczę się od podstaw bo to dopiero mój drugi rok, po prawie dwudziestoletniej przerwie, wtedy jednak jego uprawa nie była tak wymagająca.
Grzegorz wymigam się od doradzania, ja jedynie mogę napisać co doradził mi doradca który zna moje gleby.
Chłopaki, ale efekt dodania ccc byłby taki w takiej mieszance, że mogłoby skrócić rzepak od góry i od dołu.....? Czy mógłbym poparzyć? Wiadomo, że nikt nie chce doradzać, ale ja i tak przecież robię wszystko na swoją odpowiedzialność, a pytam bo co dwie głowy to nie jedna
Może sie nie znam, ale ja daje na skracanie brasifun przy okazji ma działanie przeciw grzybowe http://www.chemirol.com.pl/Brasifun-250-EC-509.html
w moich okolicach dajaccc ale ja jakbym miał dołozyc na ccc to wolałbym zamiast tebu dać caryx efekt skracania duzy a i na grzyba lepszy od tebu
Strony Poprzednia 1 … 53 54 55 56 57 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo