Odp: Jęczmień ozimy
To prawda za zimno wegetacja poziom zerowy.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To prawda za zimno wegetacja poziom zerowy.
Byłem dziś na jęczmieniu i powiem szczerze, tam gdzie ginął po zimie, jest dalej słaby. Jednak tam gdzie dobrze przezimował, robi się naprawdę ciekawy łan i myślę że coś z niego powinno być. Oczywiście jak wody nie zabraknie, do żniw. Jadę w poniedziałek dam mu jakąś odżywkę, może go trochę podrówna. Powiem szczerze, że w porównaniu do tego co widzę u ludzi to mam super jęczmień. Nie wiem co się dzieje że po kolei takie słabe. U mnie winuję to że musi być miejscami kwaśna ziemia, bo mam zasiane na dzierżawie i tam już może być za kwaśno.
u nas w okolicy to samo kto nie opryskał na mszycę to teraz ludzie likwidują ciepła długa jesień do tego mszyca dała wirusa i są tego skutki , żółta karłowatość jęczmienia zrobiła swoje a na to rady nie ma , u nas niektórzy posiali szybko pszenice i to samo ich spotkało to teraz co chwile latają z funigicydami a to i tak nic nie daje
jak w tym tygodniu nie spadnie deszcz to ja śmiało mogę zaorać jęczmień przynajmniej częściowo .,... tak z ręką na sercu .. jest strasznie ....
i od przyszłego roku koniec z nawozami w granulacie ... ten rok doskonale pokazuje że bez deszczu on wcale nie działa .... a że robi nam się pustynia w tedy kiedy powinno padać więc trzeba się po przestawiać na wszystko w płynie
Z tym nawożeniem , też się podpisuję pod tym. Sąsiad właśnie przeszedł na rsm i różnica jest ogromna. Szczególnie widać na słabych zbożach jak się pobierają. Na mocnych nie widać różnicy u nas.
u siebie siałem pod koniec września i też jest super, ostatnio bardzo dobrze wychodzę na tych późnych siewach. Grudniowe pszenżyto też się ładnie bierze, jedynie u brata przesiewaliśmy 9 ha ale jak jechałem uprawowo siewnym to wahadłówka wyłączona i podniesiona na max do góry tak że tylko sam siewnik talerzowy szedł na wale i teraz zrobiła się super mieszanka ozimo jara bo siewnik jak ruszył pszenżyto to je ładnie pobudził
Widziałem dziś kilka jęczmieni a właściwie to co z nich ostało. masakra! Żółto złote pole z zielonymi plackami wielkości dłoni. Usechł w pizdu...
U nas też jest dramat! Tak jakby trójkąt bermudzki. Wszędzie pada tylko nie u nas. Wsio schnie!
Ładny. W tym roku chciałbym mieć chociaż pół takiego.
U nas też dopadła jęczmień rdza karłowa ale w sobote potraktowaliśmy go wirtuozem dziś saletra i wreszcie spadł deszcz.Może coś z tego będzie bo zaczął trochę odżywać.
o masakra ... ładny ... u nas padało ... teraz coś mży ale szału nie ma
Dziś dopiero zaczęło padać. Bo wcześniej sahara. Mam nadzieje, że się wszystko poprawi po tym deszczyku. Ale rzeczywiście patrząc na inne jęczmienie mój jest ok.
Hmmm panowie jednak to czego się spodziewałem mój jęczmień jak i paru innych plantatorów również ma Żółtą karłowatość jęczmienia ... przejawia się to tym że jęczmień praktycznie wegetuje i nic z tego nie będzie .... w tej chwili się kłosi gdzie na polach zdrowych jeszcze o tym nie mysli ... 4 zabiegi grzybobójcze nic nie pomogły
Po wizycie paru inspektorów stwierdzono iż sa 2 sposoby by to cholerstwo załapać czyli przez nie pryskanie na mszyce i inne robaczki albo wadliwe genetycznie nasiona ... lecz niczego w tej chwili nie można im udowodnić że dostaliśmy gówniane nasiona ponieważ wszystkie zabiegi zostały wykonane ....
czyli dupa dupa dupa ... zaczynam się bać Żniw jęczmiennych jak znajde chwilę czasu wkońcu to podskocze na te pola i pokaże wam fotki ... a raczej pokaże to co z tego wszystkiego zostało ....
moj jeczmien jest super jak nigdy siany 23 wrzesnia bede mial chwile zrobie zdjecie i sie pochwale
no u mnie jęczmień też ma się dobrze, siany podobnie na koniec września
Hmmm panowie jednak to czego się spodziewałem mój jęczmień jak i paru innych plantatorów również ma Żółtą karłowatość jęczmienia ... przejawia się to tym że jęczmień praktycznie wegetuje i nic z tego nie będzie .... w tej chwili się kłosi gdzie na polach zdrowych jeszcze o tym nie mysli ... 4 zabiegi grzybobójcze nic nie pomogły
Po wizycie paru inspektorów stwierdzono iż sa 2 sposoby by to cholerstwo załapać czyli przez nie pryskanie na mszyce i inne robaczki albo wadliwe genetycznie nasiona ... lecz niczego w tej chwili nie można im udowodnić że dostaliśmy gówniane nasiona ponieważ wszystkie zabiegi zostały wykonane ....
czyli dupa dupa dupa ... zaczynam się bać Żniw jęczmiennych jak znajde chwilę czasu wkońcu to podskocze na te pola i pokaże wam fotki ... a raczej pokaże to co z tego wszystkiego zostało ....
przesiej to kukurydza i to biegiem!!!
jest tego typu problem iż trzymają mnie kontrakty ze słodownią to po pierwsze ... walne zebranie jest dopiero 15 a to już będzie o wiele za puźno na kuku ... zreztą zasiać kuku trzeba kolejnych funduszy .... a że już w tym momęcie mnie nie stać na to to oddałem walkowerem .... mam robote stałą do tego po pracy remontuje przyczepy ludziom itp więc zamiast bezsensownie pakować ponownie kase w te ziemie olałem go i z czystej ciekawiości zobacze ile się nakosi ... co będzie to będzie i tyle
Wula a ile tego jęczmienia posiałeś? Jak coś to chłopaki się złożą i na wymianę pójdzie jęczmień za pszenice, żeby ci kontraktowcy byli syci!
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo