281

Odp: Jęczmień ozimy

To prawda za zimno wegetacja poziom zerowy.

282

Byłem dziś na jęczmieniu i powiem szczerze, tam gdzie ginął po zimie, jest dalej słaby. Jednak tam gdzie dobrze przezimował, robi się naprawdę ciekawy łan i myślę że coś z niego powinno być. Oczywiście jak wody nie zabraknie, do żniw. Jadę w poniedziałek dam mu jakąś odżywkę, może go trochę podrówna. Powiem szczerze, że w porównaniu do tego co widzę u ludzi to mam super jęczmień. Nie wiem co się dzieje że po kolei takie słabe. U mnie winuję to że musi być miejscami kwaśna ziemia, bo mam zasiane na dzierżawie i tam już może być za kwaśno.

283

u nas w okolicy to samo kto nie opryskał na mszycę to teraz ludzie likwidują ciepła długa jesień do tego mszyca dała wirusa i są tego skutki , żółta karłowatość jęczmienia zrobiła swoje a na to rady nie ma ,  u nas niektórzy posiali szybko pszenice i to samo ich spotkało to teraz co chwile latają z funigicydami a to i tak nic nie daje

284

jak w tym tygodniu nie spadnie deszcz to ja śmiało mogę zaorać jęczmień  przynajmniej częściowo .,...  tak z ręką na sercu .. jest strasznie ....   

i od przyszłego roku koniec z nawozami w granulacie ... ten rok doskonale pokazuje że bez deszczu on wcale nie działa ....   a że robi nam się pustynia   w tedy kiedy powinno padać więc trzeba się po przestawiać na wszystko w płynie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

285

Z tym nawożeniem , też się podpisuję pod tym. Sąsiad właśnie przeszedł na rsm i różnica jest ogromna. Szczególnie widać na słabych zbożach jak się pobierają. Na mocnych nie widać różnicy u nas.

286

u siebie siałem pod koniec września i też jest super, ostatnio bardzo dobrze wychodzę na tych późnych siewach. Grudniowe pszenżyto też się ładnie bierze, jedynie u brata przesiewaliśmy 9 ha ale jak jechałem uprawowo siewnym to wahadłówka wyłączona i podniesiona na max do góry tak że tylko sam siewnik talerzowy szedł na wale i teraz zrobiła się super mieszanka ozimo jara bo siewnik jak ruszył pszenżyto to je ładnie pobudził

E 516 na części
Telefon 695 076 269

287

Widziałem dziś kilka jęczmieni a właściwie to co z nich ostało. masakra! Żółto złote pole z zielonymi plackami wielkości dłoni.  Usechł w pizdu...

288

U nas też jest dramat! Tak jakby trójkąt bermudzki. Wszędzie pada tylko nie u nas. Wsio schnie!

289

A to jeden z moich:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/01579b860520.jpg
Chyba w takim układzie nie mogę narzekać.

290

Ładny. W tym roku chciałbym mieć chociaż pół takiego.

291

U nas też dopadła jęczmień rdza karłowa ale w sobote potraktowaliśmy go wirtuozem dziś saletra i wreszcie spadł deszcz.Może coś z tego będzie bo zaczął trochę odżywać.

292

o masakra ... ładny ...  u nas padało ... teraz coś mży ale szału nie ma

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

293

Dziś dopiero zaczęło padać. Bo wcześniej sahara. Mam nadzieje, że się wszystko poprawi po tym deszczyku. Ale rzeczywiście patrząc na inne jęczmienie mój jest ok.

294

Hmmm panowie  jednak to czego się spodziewałem  mój jęczmień jak i paru innych plantatorów  również ma Żółtą karłowatość jęczmienia ...  przejawia się to tym że jęczmień praktycznie wegetuje  i nic z tego nie będzie ....  w tej chwili się kłosi gdzie na polach zdrowych jeszcze o tym nie mysli ... 4 zabiegi grzybobójcze nic nie pomogły
Po wizycie paru  inspektorów  stwierdzono iż sa 2 sposoby by to cholerstwo załapać czyli przez nie pryskanie na mszyce i inne robaczki  albo wadliwe genetycznie nasiona ...  lecz niczego w tej chwili nie można im udowodnić  że dostaliśmy gówniane nasiona  ponieważ wszystkie zabiegi zostały wykonane  ....
czyli dupa dupa dupa ...  zaczynam się bać Żniw jęczmiennych    jak znajde chwilę czasu wkońcu to podskocze na te pola i pokaże wam fotki ... a raczej pokaże to co z tego wszystkiego zostało ....

295

moj jeczmien jest super jak nigdy siany 23 wrzesnia bede mial chwile zrobie zdjecie i sie pochwale

Fortschritt zt 423 a razy 2

296

no u mnie jęczmień też ma się dobrze, siany podobnie na koniec września

E 516 na części
Telefon 695 076 269

297

wojtas napisał/a:

Hmmm panowie  jednak to czego się spodziewałem  mój jęczmień jak i paru innych plantatorów  również ma Żółtą karłowatość jęczmienia ...  przejawia się to tym że jęczmień praktycznie wegetuje  i nic z tego nie będzie ....  w tej chwili się kłosi gdzie na polach zdrowych jeszcze o tym nie mysli ... 4 zabiegi grzybobójcze nic nie pomogły
Po wizycie paru  inspektorów  stwierdzono iż sa 2 sposoby by to cholerstwo załapać czyli przez nie pryskanie na mszyce i inne robaczki  albo wadliwe genetycznie nasiona ...  lecz niczego w tej chwili nie można im udowodnić  że dostaliśmy gówniane nasiona  ponieważ wszystkie zabiegi zostały wykonane  ....
czyli dupa dupa dupa ...  zaczynam się bać Żniw jęczmiennych    jak znajde chwilę czasu wkońcu to podskocze na te pola i pokaże wam fotki ... a raczej pokaże to co z tego wszystkiego zostało ....

przesiej to kukurydza i to biegiem!!!

298

Ten jęczmień obserwowałem od jesieni i ja bym go zaorał przed zimą ale gospodarstwo czekało do maja w końcu rośnie już kukurydza

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/48f2a78f1e3c.jpg

299

jest tego typu problem iż trzymają mnie kontrakty ze słodownią to po pierwsze ...  walne zebranie jest dopiero 15 a to już będzie o wiele za puźno na kuku ... zreztą zasiać kuku  trzeba kolejnych funduszy ....  a że już w tym momęcie mnie nie stać na to to  oddałem walkowerem ....   mam robote   stałą  do tego po pracy remontuje przyczepy ludziom  itp więc  zamiast bezsensownie  pakować ponownie kase w te  ziemie olałem go i z czystej ciekawiości  zobacze ile się nakosi ...    co będzie to będzie  i tyle

300

Wula a ile tego jęczmienia posiałeś? Jak coś to chłopaki się złożą i na wymianę pójdzie jęczmień za pszenice, żeby ci kontraktowcy byli syci!