161

Odp: Szkody łowieckie

obedzie sie bez kosztów, wokół najwiekszej 20 hktaroej dzaiłki rozlałem gnojówke

mdw

162

ja stosuje fuukk czy jakos tak, do soboty dzików nie było. jutro, albo w srode jade znowu psukac to zobacze

Rolnik z powołania:-)

163

U mnie zgłosiłem szkodę po szkodzie. 2 ha łąki jak po talerzówce a żeby było śmieszniej. Po wylaniu gnojówy przyszły na 2gi dzień i to samo. Kiedyś stosowałem hukinol, ale jak przez przypadek spadły na mnie dwie krople to mimo 2 dni w wannie wszyscy z kościoła wyszli w promieniu 5m a dziki jak przychodziły tak przychodzą. Na wiosnę zapisuję się na praktyki i na myśliwego.

164

Panowie i do szkód musimy się przyzwyczaić (taki dodatkowy podatek) państwową zwierzynę trzeba nakarmić, ażeby Pan w kapeluszu z piórkiem mógł czerpać przyjemność z łowów na naszych prywatnych włościach.

Na moje 32ha już przesiałem 4 ha pszenżyta, a jutro pod talerzówkę idzie 3 ha rzepaku, a to dopiero początek.

165

ja mam w gratisie do ubezpieczenia upraw ochrone prawna w razie czego to oni maja sie procesowac z mysliwymi, jestem ciekaw jak to w praktyce wygląda

166

Stachu przygotuj się że przez rok będziesz chłopcem na posyłki. Może kiedyś też wstąpie do koła ale mam ważniejsze wydatki. Na taka przyjemność to spokojnie 10 tyś trza liczyć.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

167

I z odszkodowaniem się można pożegnać . Nawet za darmo bym nie wstąpił do koła .

168

Leszku mylisz się! To zależy gdzie idziesz na staż. Co do kwoty też się grubo mylisz! Idę na niezrzeszonego myśliwego a nie kołowego, bo nie mam zamiaru latać w zbiorówkach i płacić odszkodowania. Za to że nie będę pobierał odszkodowań dostanę darmowe odstrzały + Mięso oczywiście wg cennika. Co do kosztów w 5-tce się śmiało zmieszczę!

169

Gdybyście mieli szkody na 9tyś to koła wypłacą wam maxxxxxx 3 tyś bo mają takie prawo i w każdym sądzie wygrają, bo przysługuje im prawo do płacenia max 30% szacowanej szkody przez niezrzeszonego rzeczoznawcę. Ja mieszkam w rejonie gdzie zwierzyna wchodzi na podwórko. Mam już dość narzekania, stawiania działek, hukinoli i innych śmierdzideł. Każdy robi co uważa. Szkody roczne przekraczają 5tyś w zbożach i na łąkach.

170 Ostatnio edytowany przez Laszek (2015-05-05 21:58:44)

no jak nie zrzeszony to się zgadzam tylko jeszcze zależy ile chcesz przeznaczyć na sprzęt. Tylko się zorientuj jaki jest zapis w kole względem niezrzeszonych tzn czy mogą polować sami czy tylko jako goście razem z jednym z członków koła (tak niestety jest u nas) A te 5 tyś jak na niezrzeszonego to wychodzi na to że sprzęt to będzie sorry ale lipa

E 516 na części
Telefon 695 076 269

171

Guzik prawda wszystko zależy od ludzi ! Z duperelami nie idę o odszkodowanie ale jak zniszczyły mi 1ha kukurydzy przed zbiorami to koło bez zająknięcia wypłaciło mi 5500zł  bo widzieli faktyczną szkodę a nie nadgryzione kilka kolb .

172

Ja należe do OHZ Ośrodek hodowli zwierząt. Poszło już pismo do nadleśniczego rozpatrzone pozytywnie bo u nas nie ma myśliwych tylko dewizowcy, którzy odpłatnie walą. Tzn wyjście z bronią 50,50zł odstrzał 100zł trofeum od 30zł do 960zł + dopłata za szable lub poroże + opłata za mięso wg cennika. Ja będę z tego zwolniony w zamian za brak odszkodowań, które są śmieszne i za wsparcie ROLNIKÓW w celu zwalczania szkód. Czyli rolnik przyjdzie do mnie i Ja pilnuje mu pola jak będę chciał a swoje na pewno będę chciał!

173

Koseś mi za 1,20ha łąki dali mi na nasiona trawy. Wysłać foty? Ps mają internet w smartfonach allegro wycena 35-40kg nason na ha i już!

174

jak wczoraj pryskałem pszenżyto, to przybiegło 15 jeleni i popatrzyło jak pryskam apotem niespiesznie odeszły w rzepak na podwieczorek.

175

U nas Dzików też jest i to sporo a dlaczego ? Bo szef koła łowieckiego nie pozwalał strzelać bo trzymał to dla specjalnych myśliwych z Niemiec i wgl... A teraz nowy szef jest to haratają śmiało i może będzie w końcu mniej...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

176

Ja rozumiem Nas Rolników, ale wy zrozumcie ich. U nas jest koleś, który ma 2tyś ha samej kukurydzy. Podlega pod niego z 5 kół i ten bamber nie chce od nich odszkodowania bo jak wycenił by szkody to wszystkie koła by nie istniały bo po prostu wyceniając 30% szacowanej szkody po prostu by splajtowali! Prawda jest taka, że to nie jest ich zwierzyna tylko Państwa i to Państwo powinno bulić. Myśliwy musi zapłacić za odstrzał, przestrzelenie broni, składki, przeglądy, pociski itp. Oni nam tylko mogą pomóc a Polskie prawo jak zwykle jest chore! Kolejny przykład płacenia za coś co nie jest twoje i za co dodatkowo musisz zapłacić.

177

Karol to ten szef niezły debil, bo jak przyjadą dewizowcy i mało co strzelą to koło może mieć plan nie wykonany a wtedy niezła kara. Wszystko zależy od ludzi. U nas jest nowy łowczy i dał polecenie a nawet przykaz żeby od wiosny do końca jesieni polować tylko na polach i łąkach. W lasach jedynie zimą...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

178

a w  moim kole jest taki łowczy ze z rolnkami nawet nie chce rozmawiac

179

Stachu napisał/a:

Ja rozumiem Nas Rolników, ale wy zrozumcie ich. U nas jest koleś, który ma 2tyś ha samej kukurydzy. Podlega pod niego z 5 kół i ten bamber nie chce od nich odszkodowania bo jak wycenił by szkody to wszystkie koła by nie istniały bo po prostu wyceniając 30% szacowanej szkody po prostu by splajtowali! Prawda jest taka, że to nie jest ich zwierzyna tylko Państwa i to Państwo powinno bulić. Myśliwy musi zapłacić za odstrzał, przestrzelenie broni, składki, przeglądy, pociski itp. Oni nam tylko mogą pomóc a Polskie prawo jak zwykle jest chore! Kolejny przykład płacenia za coś co nie jest twoje i za co dodatkowo musisz zapłacić.

Spójrz na to inaczej, z 2000 ha niech zjedzą 50 ha = 2,5% ogólnej powierzchni, nawet niech to będzie 100ha to i tak koszty się rozłożą.
U mnie w zeszłym roku z 10ha zjadły 2ha = 20% a to już zaczyna nieco obciążać gospodarstwo.

2000-20%=1600
400ha szkody
Który z nas może sobie na to pozwolić?

180

Tak ale kto twoim zdaniem powinien płacić? Moim zdaniem właściciel zwierzyny, którym jest Państwo w postaci 100% szkód a nie 30%