1,161

Odp: Rzepak

nic złego sie nie dzieje

Rolnik z powołania:-)

1,162

Kolega od x lat dodaje 5% mocznika na kwiat.

1,163

Ja w tym roku podałem na kwiata 40 litrów RSM28. Póki co - żadnych efektów ubocznych.

1,164

mam nadzieję że wczorajszy oprysk był ostatni i kolejny dopiero przed zbiorem. Z racji że zaczynam "zabawę" z rzepakiem to dokładnie zapisywałem wszystkie wydatki aby mieć pogląd jak to wszystko wygląda. Powierzchnia 4,6 ha. Nasiona, nawozy, wszystkie opryski - 9200 zł co daje równe 2tyś/ha. Tylko trzeba jeszcze do tego dodać koszty paliwa. Zapewne było by taniej gdybym powierzchnie dopasował do wielkości środków bo z każdego zabiegu coś mi w butelkach pozostawało. Dużo ? mało ? optymalnie ? nie mam pojęcia. Nawożenia i chemii raczej nie zaniedbałem.

gg 5118068

1,165

u mnie rok temu było ponad 2 tys z tym ze paliwo doliczałem. tego roku jeszcze nie podliczyłem

1,166

Bez przesady Kolego ale mi na pszenżyto przy średnio intensywnej produkcji wychodzi ponad 2 a gdzie do rzepaku ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,167

Bez przesady tzn że za mało mi wyszło ?? hmmm co prawda jeszcze jestem zielony w uprawie tej rośliny ale dostała:
- sporo obornika więc tylko 150kg/ha polifoski
- granulki na ślimaka
- navigator + butisan, targa
- bor + siarczan magnezu + tebukonazol + na robale
tyle jesienią, a z wiosny:
- saletrosan, saletra w 2 dawkach
- toprex + OSD + bor + siarczan
- na robale + siarczan
- na robale + grzyby
chyba nic nie pominąłem bo nie mam przy sobie zeszytu. Rozliczymy to po zbiorach.
Andrew podaj swoją technologie pszenżyta w odpowiednim wątku i jeśli masz rzepak to też - poczytamy, policzymy.

gg 5118068

1,168 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2015-05-15 13:33:30)

rzepak: podorywka gruberem, gruber na głeboko, NPK 300 kg poli 6 bronowanie i agregat, siew i 3 zabiegi na jesień: 1 chwasty 4l colzor trio ; 2 robak ammo 0,1l ; 3 toprex 0,3l + odżywki . na wiosnę 2 x po 300  kg RSM(s) i opryski : 1 dursban 0,5l + ammo 0,1l ; 2 toprex 0,5l + odżywki ; 3 makrofoliar npk 2 kg + bor ; 4 Yamato 1,5l ; 5 proteus0,6l  w zależności od potrzeb to jeszcze desykacja glifosatem a na koniec zbiór i transport.  paliwa naliczyłem 90 litrów  i mi wychodzi grubo ponad 2500 a jak dolicze podatki i ubezpieczenie moje i upraw to  kwota wędruje do 3 tysięcy (w krusie płace 1300 kwartalnie a podatek mam 4 tyś rocznie , dzielone na 40 ha daje 230 PLN oc gospodarstwa rocznie 1000 ubezpieczenie uprawy około 70 za ha rzepaku to kolejna stówka ) tak jak pisałeś to 2 tyś dałeś za nasiona nawozy i chemie , dolicz paliwo ubezpieczenia to też będzie podobnie

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,169

napisałem że 2 tyś nasiona, nawozy i opryski - nie liczyłem paliwa, podatków itp ...

gg 5118068

1,170

Mój odbiorca kontraktuje w tej chwili po 1400 zł/t. Odradza kontraktacje mówi że w żniwa będzie cena wyższa, ja swoje i tak zarobie a nie chce żeby rolnicy patrzyli później na mnie krzywo.  Kontraktują nieliczni.

1,171

U mnie kontrakty w rozrzucie od 1440 do 1455 netto. A jak u Was ??

1,172

U nas mieliśmy propozycje na 1480 netto ale nie nie kontraktujemy .

1,173

brałbym w ciemno takie pieniadze

1,174 Ostatnio edytowany przez androl (2015-06-17 15:40:55)

Mój rzepak suszy praktycznie nie odczuwa, nawet na najsłabszym kawałku, w odróżnieniu od zbóż, dostał na wiosnę 90 kg K i widać że go trzyma. Aczkolwiek o plonie z ubiegłego roku nawet nie mażę.

1,175

Dosuszać w tym roku przy tej suszy ?, jest czysty

1,176

Ja dosuszam, bo uważam, że mimo wszystko korzyść jest. Chwasty popalone, i nie muszę się tak spieszyć ze sprzedażą. Na równych polach wyjdzie równo, ale ja mam praktycznie na każdym polu działki mozajkowate to nierówno dochodzi.

1,177

No nie wiem, na przepałach już jaśnieje, na ścieżkach odmłódek nie ma, chwastów brak.

1,178

Andrzeju flacha dla Ciebie! Trzeba się było słuchać Ciebie.... W tej chwili już ponad 1500zł rzepak i idzie w górę... właściciel skupu powiedział, że jak dojdzie do 1600 to ludzie go zjedzą... Jak zwykle po dupie dostane, jak mnie to osłabia...

1,179

ja zawsze dosuszałem, ale w tym roku nie bede , bo rzepaczysko takie ze scierzek nie widac, a nie odbija wiec dojdzie sam

1,180

spokojnie spokojnie z tą ceną  cena idzie w górę bo towaru nie ma i do żniw jeszcze trochę czasu zobaczycie jaka cena będzie jak poleca pierwsze rzepaki ....  stawiam 1400max

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile