Odp: Rzepak
Poniekąd Francuzom wysechł i matif podnosi... A prawdy nie dowie się nikt. Fakt jest taki, że dużo pokontraktowało na 1300zł.. to się pocieszyłem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 58 59 60 61 62 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Poniekąd Francuzom wysechł i matif podnosi... A prawdy nie dowie się nikt. Fakt jest taki, że dużo pokontraktowało na 1300zł.. to się pocieszyłem
cena sie zacznie na 1600zł a skończy na 1400 bo rzepaki ładne są.
cena na dostawę do świecia 1520+ vat
Wczoraj skończyłem rzepaki.
Średnia z gospodarstwa wyszła 4,1 t/ha.
Praktycznie nie było różnicy w plonowaniu. Zarówno Bonanza jak i Arsenal plonowały na tym samym poziomie. Nie mogę dokładnie określić która odmiana ile dała, bo nie były ważone polami.
Dużym zaskoczeniem dla mnie był rzepak u mojego teścia. Odmiana Bonzai. Nie wyglądała zbyt dobrze, była rzadka i przepalona. Teść mówił, że jak da 3 t/ha to będzie bardzo zadowolony. Panowie, nie wiem skąd to się wzięło ale nasypała 3,9 t/ha. Sam byłem w lekkim szoku.
Ja tez po rzepakach, plon 3 z hakiem, z tym że mam 15 ton w którym jest 8% przytulji i nie ma mam gdzie tego wyczyscic bo wianie nie odberaja tego dziadostwa
Yokoslaw ja z ojcem w 1995 r przez siatką od wialni trzymając ją w rekach i wprawiając w ruch, odczyściliśmy z przytuli 7 ton rzepaku, tak więc są sposoby
Też dziś skończyłem (zostało z 25 ar zielonego) i zdążyłem odwieść przed porządną burzą, plon jak do tej pory 3,53 t więc jestem bardzo zadowolony. Wartość plonu z ha nawet parę złotych większa od ubiegłorocznego.
tez sie zastanawiamy w domu jak to obczyscic, narazie zmagazynuje pózniej sie tym zajme jak zboza pokosze.
Rzepak zkoszony,ale nie do kańca wymłócony bo ostatnie metry kombajn zamienił się w sieczkarnie ale się nie poddał nawałnicy deszczu.Plon to 3,6 t/ha,cena to porażka bo kontrakt za 1300 zł.Cieszę się z tego co jest bo mogło być gorzej wystarczy słuchać INFO.
Ubiegły rok to plon 4,9 t/ha ale cena bez kontraktu to 1210 zł/t .I bądż tu mądry?????????????
ja skonczyłem wczoraj kosic, plon jeszcze nie podliczony bo nie pprzedane wszystko, ale ok 3,5t/ha a cena 1440 netto
Panowie rzepak jeszcze nie skoszony a nawet nie ruszony w okolicy a ja już z zapytaniem jaką polecacie odmianę do siewu?
od paru lat sieję dekalby i dalej będę siał od nich. Exquisite w tym roku był, a ile da to powiem jak zacznę kosić.
Jako że zboże dziś jeszcze za mokre, kombajn pojechał na usługę . Ja natomiast między innymi rozsiałem polifoskę pod rzepak i zgruberowałem, likwidując przy okazji samosiewy jęczmienia, niech tam se wschodzi następna partia.
Oczywiście będzie monolit, na moje gleby najpewniejszy.
u mnie najlepiej sie sprawdza ten co u marka, ale zawsze sieje 2 odmiany. Drugim był kolumb, ale nie dał tyle
Dla takich jak ja tz. koszenie bez stołu polecam mieszańca półkarłowego Pionier06. Nie jest tani ,ale zwyżka plonu to pokrywa
Ja już po rzepaku , wczoraj skończyłem , plon taki se 3 tony z ha. Szału ni ma , susza zrobiła swoje.
U nas na lżejszych ziemiach rzepaki sypały powyżej 4ton. Ojciec już zdał i wyszła mu średnia równo 4tony. Ja dzisiaj dowiozę resztę to będę wiedział. Myślę, że wyjdzie około 3.5tony. Miałem dużo posiane po cięższych kawałkach i przysuszyło go. Dodatkowo na jesieni robotę zr0obiły ślimaki, choć i tak jestem zadowolony.
Wczoraj dociąłem to co było zostawione, że zielony, dziś odwiozłem. Ostateczny wynik 21,96 t z 5,8 ha, nie będę liczył średniej po co się chwalić :red:
ja młociłem w srode ubiegła srednia wyszła 4,4t/ha co jak na te pola na jakich miałem zasiane i tegoroczna susze uważam za super wynik teraz czekam na cene.odmiany kadore i kolumb.
jak ktos sieje liniówki to kadore jest ok lepsze od monolita
a mój pierwszy rok z rzepakiem zakończony 15,1 tony z 4,5 ha co daje 3,35/ha. Z czego na 0,5 ha dużo wygniło bo mokro, a innej części pola wyschło bo piasek. Jest ok
mi wyszło 3,2 tony z hektara, ale jak na ten rok i na tych ziemiach co miałemto jestem zadowolony
Strony Poprzednia 1 … 58 59 60 61 62 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo