1,181

Odp: Rzepak

Poniekąd Francuzom wysechł i matif podnosi... A prawdy nie dowie się nikt. Fakt jest taki, że dużo pokontraktowało na 1300zł.. to się pocieszyłem wink

1,182

cena sie zacznie na 1600zł a skończy na 1400 bo rzepaki ładne są.

1,183

cena na dostawę do świecia 1520+ vat

1,184

Wczoraj skończyłem rzepaki.
Średnia z gospodarstwa wyszła 4,1 t/ha.
Praktycznie nie było różnicy w plonowaniu. Zarówno Bonanza jak i Arsenal plonowały na tym samym poziomie. Nie mogę dokładnie określić która odmiana ile dała, bo nie były ważone polami.
Dużym zaskoczeniem dla mnie był rzepak u mojego teścia. Odmiana Bonzai. Nie wyglądała zbyt dobrze, była rzadka i przepalona. Teść mówił, że jak da 3 t/ha to będzie bardzo zadowolony. Panowie, nie wiem skąd to się wzięło ale nasypała 3,9 t/ha. Sam byłem w lekkim szoku.

1,185

Ja tez po rzepakach, plon 3 z hakiem, z tym że mam 15 ton w którym jest 8% przytulji i nie ma mam gdzie tego wyczyscic bo wianie nie odberaja tego dziadostwa

mdw

1,186

Yokoslaw ja z ojcem w 1995 r  przez siatką od wialni trzymając ją w rekach i wprawiając w ruch, odczyściliśmy z przytuli 7 ton rzepaku, tak więc są sposoby wink
Też dziś skończyłem (zostało z 25 ar zielonego) i zdążyłem odwieść przed porządną burzą, plon jak do tej pory 3,53 t więc jestem bardzo zadowolony. Wartość plonu z ha nawet parę złotych większa od ubiegłorocznego.

1,187

tez sie zastanawiamy w domu jak to obczyscic, narazie zmagazynuje pózniej sie tym zajme jak zboza pokosze.

mdw

1,188

Rzepak zkoszony,ale nie do kańca wymłócony bo ostatnie metry kombajn zamienił się w sieczkarnie ale się nie poddał nawałnicy deszczu.Plon to 3,6 t/ha,cena to porażka bo kontrakt za 1300 zł.Cieszę się z tego co jest bo mogło być gorzej wystarczy słuchać INFO.
Ubiegły rok to plon 4,9 t/ha ale cena bez kontraktu to 1210 zł/t .I bądż tu mądry?????????????

1,189

ja skonczyłem wczoraj kosic, plon jeszcze nie podliczony bo nie pprzedane wszystko, ale ok 3,5t/ha a cena 1440 netto

Rolnik z powołania:-)

1,190

Panowie rzepak jeszcze nie skoszony a nawet nie ruszony w okolicy a ja już z zapytaniem jaką polecacie odmianę do siewu?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,191

od paru lat sieję dekalby i dalej będę siał od nich. Exquisite w tym roku był, a ile da to powiem jak zacznę kosić.

1,192 Ostatnio edytowany przez androl (2015-08-01 23:03:20)

Jako że zboże dziś jeszcze za mokre, kombajn pojechał na usługę smile. Ja natomiast między innymi rozsiałem polifoskę pod rzepak i zgruberowałem, likwidując przy okazji samosiewy jęczmienia, niech tam se wschodzi następna partia.
Oczywiście będzie monolit, na moje gleby najpewniejszy.

1,193

u mnie najlepiej sie sprawdza ten co u marka, ale zawsze sieje 2 odmiany. Drugim był kolumb, ale nie dał tyle

Rolnik z powołania:-)

1,194

Dla takich jak ja tz. koszenie bez stołu polecam mieszańca półkarłowego Pionier06. Nie jest tani ,ale zwyżka plonu to pokrywa

1,195

Ja już po rzepaku , wczoraj skończyłem , plon taki se 3 tony z ha. Szału ni ma , susza zrobiła swoje.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,196

U nas na lżejszych ziemiach rzepaki sypały powyżej 4ton. Ojciec już zdał i wyszła mu średnia równo 4tony. Ja dzisiaj dowiozę resztę to będę wiedział. Myślę, że wyjdzie około 3.5tony. Miałem dużo posiane po cięższych kawałkach i przysuszyło go. Dodatkowo na jesieni robotę zr0obiły ślimaki, choć i tak jestem zadowolony.

1,197

Wczoraj dociąłem to co było zostawione, że zielony, dziś odwiozłem. Ostateczny wynik 21,96 t z 5,8 ha, nie będę liczył średniej po co się chwalić :red:

1,198

ja młociłem w srode ubiegła srednia wyszła 4,4t/ha co jak na te pola na jakich miałem zasiane i tegoroczna susze uważam za super wynik teraz czekam na cene.odmiany kadore i kolumb.
jak ktos sieje liniówki to kadore jest ok lepsze od monolita

1,199

a mój pierwszy rok z rzepakiem zakończony 15,1 tony z 4,5 ha co daje 3,35/ha. Z czego na 0,5 ha dużo wygniło bo mokro, a innej części pola wyschło bo piasek. Jest ok smile

gg 5118068

1,200

mi wyszło 3,2 tony z hektara, ale jak na ten rok i na tych ziemiach co miałemto jestem zadowolony

mdw