Odp: Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Do Andrzeja mam rzut beretem tak że dzięki Laszek , porozmawiam z domowym rzeźnikiem i odezwę się Andrzeju do ciebie .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Strony Poprzednia 1 … 87 88 89 90 91 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Do Andrzeja mam rzut beretem tak że dzięki Laszek , porozmawiam z domowym rzeźnikiem i odezwę się Andrzeju do ciebie .
Ja ma kontrakt za pszenice po 690 dwa auta na listopad a na grudzien za 4 auta po 700 netto
Panowie cena pszenicy paszowa na ten tydzień 680 netto Giżewski ubój indyka Okolice Rawicza
Czyli jak na kontraktach jest taka cena, to może jest szansa na wyższą cenę? Na razie czekam, mam się czym zająć.
Kurniki w Rykach 560 z VAT pszenica.
No i kuku wymłócone trochę lipa średnio 4t z hektara cena 510zł netto wilgotność 24,6 % z dopłatą wyszła po 550 zł netto czas wozić wapno i talerzować.
Ku..a 2,9-3,0 zł za świnie, szlak mnie trafi, chyba poszukam normalnej pracy bo tak to długo nie pociągnę. 10 lat temu świnie były droższe niż w tej chwili
noo to jest straszne ... a ile byki tak z ciekawości ??
świnie zlikwidują, bo wiadomo nie opłaci sie, ale kto zje to zboże co na polach urośnie?
8zł bysie
świnie zlikwidują, bo wiadomo nie opłaci sie, ale kto zje to zboże co na polach urośnie?
Ludzie. Już alarmują, że wszędzie gdzie się da pakują syrop glukozowo-fruktozowy bo taniej niż cukier. Ten syrop robi się z pszenicy, jęczmienia, kukurydzy, a odpad skarmi się brojlerami i niech ludzie wiedzą od czego tyją.
Jako skolonizowani będziemy hodować i uprawiać to czego kolonizatorzy nie chcą u siebie, bo im się nie opłaci !
Ja podchodze do tematu swiń puki co z dystansem. Też jestem załamany ceną, jednak w okolicy można kupić prosiaka 8-10tygodni już za 80zł. Niżej raczej tuczniki noe polecą, a przy cenie na dzisiaj - 3,50 netto za wagężywą ale po klasyfikacji po uboju i prosiaku za te 80 to mi z rachunku wychodzi 40zł netto na plus. Mało? Może tak ale na kontraktowym nic więcej nie dają, a jest szansa że za 4miesiące cena podejdzie w góre....
MarekPe a czytałem już n a temat cukru i mają znieść limity do produkcji i będzie pewnie produkowane jeszcze więcej go. Dlatego nie wiem jak będzie wyglądała opłacalność produkcji buraków...
Ja miałem wczoraj odstawę do Ełku cena za bazowa to 4,5 netto plus premia także może uda się wyciągnąć te 3,7 plus vat na żywo.
jedyne co mi do głowy przychodzi to zakładać spółki czyli się zrzeszać zbudować swoje ubojnie i masarnie bo to one śmietankę zbierają.
Jako plantator buraka to żal mi hodowców z terenów suszowych jak patrzę na ceny wysłodków mokrych.Cukrownie nie mają litości dla tych ludzi.Normalnie czuję wstręt
To chyba ja w tym tygodniu dostałem najlepszą cenę 3,9+vat gotówką.
MarekPe a czytałem już n a temat cukru i mają znieść limity do produkcji i będzie pewnie produkowane jeszcze więcej go. Dlatego nie wiem jak będzie wyglądała opłacalność produkcji buraków...
Tak jak i świń, kto ma tańszą technologię ten przetrwa.
Nie jestem w stanie dosłownie przytoczyć treść naszych rozmów ze Sławkiem42 sprzed kilku lat na temat uprawy ćwikły i innych warzyw suszonych w obliczu konkurencji rodem z ChRL, ale już wtedy koszt zakupu był śmieszny w porównaniu z kosztem produkcji u nas.
Oglądacie na YT kana Autostopem na koniec świata? Ja oglądam, polak wybrał się autostopem na daleki wschód, i w Rosji nocował czasami u ruskich . Powiem szczerze, że oni chyba mniej stresowo tam żyją, bo żyją jak chcą. Mają mały ogródek, swoje frukty, swoje kartoszki, drób świnki i kupuja tylko przyprawy.
W obecnej chwili, jestem ciekaw jak dają radę przeżyć i jeszcze coś zrobić wokół siebie ludzie na małych kilkuhektarowych gospodarstwach.
W tej chwili Rosja blokuje import towarów z Turcji i jakby nasi byli mądrzy, to pojechaliby do nich, zakopali wojenny wrak tupolewa i korzystali z okazji ,że moglibyśmy mieć dalej dobry rynek na zbyt. Bo to jest chłonny teren na wszystko. Przy okazji tego, że unia będzie się sypać z powodów imigrantów i sama się rozdupcy. Dlatego myślę, że warto zacząć ze wschodem trzymać.
Strony Poprzednia 1 … 87 88 89 90 91 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo