241

Odp: Hodowla bydła miesnego

Andrzeju a masz może jakieś namiary na tych handlarzy czy są w twojej okolicy

242 Ostatnio edytowany przez androl (2016-01-11 13:32:38)

koseś napisał/a:

Andrzeju a masz może jakieś namiary na tych handlarzy czy są w twojej okolicy

Znam tylko jednego ściągał na własne potrzeby, a i mówił mi że jakby ktoś był chętny to przy okazji może i komuś. Tylko problem bo to ten  którego znasz i mówiłeś o nim "gagatek"
Może Kamilz dałby Ci namiary na Gąsiaków bo chyba ich zna, oni też ściągają.

243 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2016-01-11 09:37:51)

Brat robi na fermie w Holandii. Cielaki hf sa po 80 euro jak leci. Po 100 mieszańce z simem, montbeliardem. Po 160 z bbb. Tylko że wg prawa cielaka moge sam przywieźć jak przejade Niemcy w 8 godzin. Papier na przewóz zwierząt mam. Jak w Polsce mnie trafią to w najgorszym wypadku wypiszą z 5 stów mandatu za za długi czas transportu, u niemca wiadomo jak jest... A te same cielaki w Polsce u handlarza od 700zł w  górę. Ws pólczuje mleczarzom bo Holandia i Niemcy zbroją się na potęge. Tam gdzie stało 100 krów stoi już 150 albo 200. Opasów nikt nie trzyma bo szkoda im paszy. Lepiej w mleko wszystkie żarcie przerabiać.

244

To czyli w Polsce trzeba się zająć bydłem mięsnym bo na mleku żeby się utrzymać to trzeba będzie ze 100 szt potrzebne żeby była jako taki cena...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

245

100 opasów na stanie to za mało na główne źródło dochodu .........

246

niewydostanieszsie napisał/a:

Ws pólczuje mleczarzom bo Holandia i Niemcy zbroją się na potęge. Tam gdzie stało 100 krów stoi już 150 albo 200. Opasów nikt nie trzyma bo szkoda im paszy. Lepiej w mleko wszystkie żarcie przerabiać.

normalnie załamka

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

247

Liczyłeś kiedyś ile da się na czysto wyciągnąć z jednego opasa średnio? Tak na poziomie 5-8 opasów miesięcznie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

Ja uważam że koło tysiaca zostaje przy swoich mamkach. Przy kupnym odsadzie ktos liczył to między 500-700zł. Jak odsad kosztuje 2500 to moja krowa w rok nie zeżre więcej jak za 2 tys.

249

koseś napisał/a:

100 opasów na stanie to za mało na główne źródło dochodu .........

Tomasz mi chodziło o 100 dojnych. A opas to 150 wzwyż...

Trzeba pomyśleć o tych budynkach co mogę wziąć i troszkę przerobić i cos może podchowywac będe żeby było jakiego dodatkowego grosza...

+33 / -0 (chyba wink)

250 Ostatnio edytowany przez koseś (2016-01-11 22:29:11)

Nie liczyłem nigdy dokładnie bo się boję że wsiądę na TIR,a i tam przynajmniej pauzy będę miał na odpoczynek...............  Karol na 150szt to z 20ha kukurydzy i drugie tyle dobrych traw  trzeba mieć aby to jakoś wyżywić nie mówiąc już o słomie i paszy pełno porcjowej ............

Ja też nie ale z grubsza uważam że przy mamkach trzeba miec około 100 matek jeśli opas do ciężkiego a więcej jeśli chce się odsada trzymać. Przynajmniej ja tyle chce mieć. Niestey taka ilość wymaga wydajnego sprzętu bo teraz mam 50krów plus przychówek i widze ile żarcia i gnoju jest do rozwożenia, Nie mówiąc o czasie potrzebnym na zrobienie zapasów latem.

252

Na moich glebach trzeba liczyć 200ha żeby trzymać powyżej 100szt krów... Żeby trzymać trzeba mieć i pola niestety. Najgorzej jak jest 5-6kl a podjechać 10km dalej a już jest 4 tylko skąd wziąć od kogo smile teraz mamy nie całe 5ha wzięte dzierżawy i zasiane przenzytem a potem planuje zbadać ph i zasiać w czystym siewie lucerny to myślę będzie potem sporo paszy z tego... Trzeba wszystko przemyśleć i na spokojnie robić smile

+33 / -0 (chyba wink)

253

Karol jeśli miał byś 200ha to po co bydło ??? zasiać, zebrać i ręce w kieszeni trzymać zamiast wideł ............

254

No masz rację tylko co zasiać i gdzie sprzedać taka ilość? Jeden skup na cały rejon i tylko żyto i przenzyto biorą...

+33 / -0 (chyba wink)

255

Kosić na magazyn a samochody same przyjadą i zabiorą ...........

256

To chyba że wink Znajomy opowiadał jak gość ma sporo ha i zasiane wszystko QQ.. Kto chce to przyjeżdża kosi sobie na kiche potem płaci a kto już nie chce brać to czeka i kosi na ziarno i sprzedaje rolnikom a co zostanie to przyjeżdża patelnia i cześć... Mówi że interes się kręci jak ta lala i się śmieje że nie potrzebnie tak tyramy na tej gospodarce jak można żyć jak Pan...

+33 / -0 (chyba wink)

257 Ostatnio edytowany przez Laszek (2016-01-12 09:37:13)

Na zboża z 200 ha to klient już sam do Ciebie trafi. Ja taki mały patyrak a jak było ciut więcej żyta to nawet i na Niemcy pojechało... W sąsiedniej wiosce jest kilku co mają tak od 70 do 130 ha ziemi i tylko z tego żyją i widać że źle nie żyją. Ziemie mają ciut lepszą no i przede wszystkim na własność. Jeden u nas we wsi ma swojego coś koło 15 ha i 20 miał dzierżawy od księdza. Ksiądz się zmienił i rada ustaliła 100% wyższy podatek. To ten gościu zrezygnował, paszy do bydła tyle co nic narobił w tym roku (z resztą co roku ma mało bo na polach mizerota) więc jak się skończyła to bydlaki sprzedał, maszyny poustawiał pod dach a sam poszedł na TIRy. W  niemczech jest firma co kilku chłopaków z okolicy tam pracyje więc go wkręcili. 7 tyś na miesiąc, 3 tyg za domem a tydzień na miejscu. No i też da radę...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Ze zbożem jest tak, że dopłaty kiedys się skończą a kukurydzy w Stanach po 500/tona jest opór. W zamian za wysyłanie towarów za ocean oni wyślą do nas statki ze zbożem. Co wtedy? No ale jak były łatwe pieniądze z Prowu to zamiast inwestować w produkcje ludzie kupowali nowe ciągniki bo "sąsiad kupił, to ja też kupie i to lepszy i mocniejszy". W zbożu nie mamy szans- za mało ziemi żeby uprawiać taniej niż w Stanach i za słaba gleba żeby miec plony jak na Ukrainie. Jak nie obudzą sie politycy i nie ułatwią budowy chlewni i obór to będziemy skansenem Europy i do tego kilka kurników. Na zachodzie się dziwią. W Holandii mleko minimalnie droższe jak u nas, pasze muszą kupić, zapłacić za odbiór gnojowicy bo ziemi za mało.,dopłat do mleka nie ma a produkują na potege. Swinie podobnie dotowane nie są a chlewnia za chlewnią powstaje. Tylko że tam nie zablokuje budowy jeden pajac z transparentem tak jak W Polsce...

259

niewydostanieszsie napisał/a:

Ja też nie ale z grubsza uważam że przy mamkach trzeba miec około 100 matek jeśli opas do ciężkiego a więcej jeśli chce się odsada trzymać. Przynajmniej ja tyle chce mieć. Niestey taka ilość wymaga wydajnego sprzętu bo teraz mam 50krów plus przychówek i widze ile żarcia i gnoju jest do rozwożenia, Nie mówiąc o czasie potrzebnym na zrobienie zapasów latem.

Dziś rozmawiałem że znajomym i mówił właśnie że dobrze jest pójść w ta stronę czyli Mamki + Odsadki i trzymanie az do wagi 800kg...  Mówił o tym trochę i powiedz jak jest z cielnoscia tzn czy są jakieś problemy? Dużo Trzeba mieć paszu dla nich (50-70szt)  bo słyszałem nie tylko od niego i wgl że mniej pobieraja paszy... Jak to jest? smile

+33 / -0 (chyba wink)

Z cielnością tzn? Jak miałem limousine to na mojej paszy tzn, kiszonka z traw i siano było słabo, dużo krów zacielało się dopiero po odstawieniu cieląt. Dlatego mam herefordy i mieszańce z herefordem. W tym roku 100% cielnych, 100% cieląt odchowanych od 50 krów przy zimowych wycieleniach bez dachu nad głową i w tym było 15 jałowkek, które dłużej dochodzą do siebie po ocieleniu bo same jeszcze rosną. Co do paszy to ja mam 1000 bel siana i słomy + 300 worków z kiszonką, łąk w okolicy do koszenia mnóstwo także jeszcze 400 bel poszło na pellet.