261

Odp: Hodowla bydła miesnego

Tzn mi chodziło czy nie ma problemów przy cieleniu że trzeba kombinować rwac tego cielaka czy cus...  Bo dla samej krowy wystarczy siano a potem jak odsada podciągnąć do większej masy to im można dodawać QQ itp coś lepszego nie? Miał byś może parę zdjęć jak masz bydlaki na dworze i wiat itp?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

Wejdź na agrofoto. Tam są zdjęcia moich herefordów.

263

A jaki masz Nick tam?  niewydostanieszsie? smile

+33 / -0 (chyba wink)

264

Ja uważam że lepszym rozwiązaniem jest mieć dwa razy więcej mamek i sprzedawać odsadki (100 mamek = 100 odsadków) niż 50 mamek i trzymać później 50 sztuk odsadka do wagi ciężkiej. Po sezonie pastwiskowym sprzedajemy odsadki i zimą żywimy tylko krowy które jedzą "śmieci" a jak zostawimy odsadki na opas to muszą dostać konkretnie w koryto aby rosły.

gg 5118068

Owszem ale na dzień dzisiejszy opas po 8zł/kg a zboże po 550-600. Do tego trochę sianokiszonki i masz przyrost ponad kg dziennie. W tym roku tak karmie. Jest też opcja samo ziarno+słoma+trochę białka(może być mocznik I rzepak, żeby było jak najtaniej). Trochę drożej ale nie wozisz dziesiątek ton kiszony do obory. Jak ktoś ma odrobinę chęci do pracy to na opasie można zarobić.

266

ale te ceny są na dzisiaj a nie wiemy co będzie za rok gdy opas będzie do sprzedaży - może być zupełnie odwrotnie. Nie mówię że opas nie daje zarobić. Sprzedaje część odsadków a część opasam więc na swoim przykładzie uważam że sprzedaż odsadka jest bardziej opłacalna.

gg 5118068

Dopóki Włosi biorą i jest spory ruch na rynku bo ci co ze swiń rezygnują wstawiają. Kilka lat temu jak był na południu kryzys nic innego jak czystorasowe limousine nie szło sprzedać. Ja mieszańce sima z szarolezem kupowałem po 7zł za 300 kg byczki. Mieszańce z limousine były po 6 bo ludzie nie mieli tego gdzie trzymać i czym karmić.

268

No właśnie. Ci co mieli mało świń przestawiają się na bydło, odbije się to spadkiem cen za kilka lat. Jak ktoś rozpoczyna od zera to albo kupuje odsadki, małe cielaki albo zakłada stado mamek. Trzeba kontrolować rynek i sprzedawać to co jest aktualnie w dobrej cenie. Jeśli dużo osób wstawia odsadki do opasu to na nie teraz jest dobra cena i wg. mnie mija się z celem opas do wagi dużej bo za odsadka teraz dostanę dobre pieniądze. Byczki sprzedaje a zostawiam jałówki na powiększenie stada. Kilka sztuk opasam. U mnie ten rok tak wygląda i jeśli nic się nie pozmienia to kilka następnych też takich będzie.

gg 5118068

269

A ja to narazie nie wiem w co się pchać czy rozkręcić więcej z mlekiem czy do tych co mam dojnych dołożyć miesne... Eh sad

+33 / -0 (chyba wink)

270

Koseś skąd bierzesz teraz cielęta ?? Bo u mnie to nie ma zbytnio wyboru a pewnie będe miał miejsce gdzie trzymać więc 10tkę bym jakąś wział na odchów... Bym pożyczył od znajomego Mesia przystosowanego do przewozu i można dalej wyskoczyć..

+33 / -0 (chyba wink)

271

Litwę masz za miedzą.

272

Dużo osób najadlo się Litwą... Teraz już jest spokojnie ale wcześniej dużo chorób przynieśli z krowami na swoje stada... Tak myślałem że może się zapytam takiego jednego on ma ogrom bydla i wgl to może ma na odchow. Potem sprzedam mu na rzez...

+33 / -0 (chyba wink)

273

Karol cielęta ............ strasznie ciężko ładne kupić ,sam mam chęć na niemieckie albo litewskie tylko szukam dostawcy co ma ładny towar .

274

Jak chcesz to pogadam z Jednym co ma ich do groma Polskich i Litewskich cielakow..  Tylko nie wiem jak by to wyglądał i z transportem...

+33 / -0 (chyba wink)

Na olx jest pełno ogłoszeń handlarzy cielakami. Generalnie w rejonach gdzie są mleczarze to cielaków hf jest sporo. Brat robi u jednego to hf idą po 500-600zł. W tym roku z paszą jak nie popada też będzie krucho  to też raczej nie będą zostawiać na opas za wiele.

276

tylko hf do opasu za bardzo się nie kalkuluje. Przy zakupie cielaka zaoszczędzimy kilka stówek ale wagę osiągnie w dłuższym okresie czasu, przez co zje więcej, a i cena końcowa będzie niższa.
Kilka tygodni temu kupiłem jednego HFa byczka i dołączyłem do moich cielaków z mamkami. Mimo że jest starszy o ok miesiąc to odstaje od reszty. Moje mięsne są niskie na nogach, krępe z wyraźnie zaznaczonymi pośladami a ten hf jest wysoki na nogach i szczuplutki. Jak biega po pastwisku to wygląda jak żyrafa wink

gg 5118068

Ale hf możesz opasac do tony i wtedy to jakoś zaczyna już wyglądać i przede wszystkim mało wybredny na zarcie

278

pewnie że można i gro osób opasa ale ile czasu potrzeba aby uzyskać tonę ? Mam dostęp do czystych HF i za 1,5 miesięcznego płaciłem 700 zł a kilkudniowe przy stałym odbiorze zapewne po 500 by poszły. Znajomi biorą bo nie mają swoich cielaków, ja puki co nie zamierzam.

gg 5118068

Ja tylko piszę, że są dostępne za niewielkie pieniądze i zawsze lepiej takie wstawić niż sm albo mieszańce od pośrednika za 1300-1500. Bo jak miałbym dać za "mleczaka" 1500 i nie wiadomo ile mleka w niego jeszcze ładować to lepiej gotowego odsada ze stada miesnego. Bo takiemu tylko kiszonkę w d..e pchać i rośnie bez upadków, biegunek, płuc itp.

280

Jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku, albo zupełnie gdzieś indziej.
Po pierwsze cena zakupu cielaka H-F, u kumpla na farmie w Niemczech 50-60 euro, W Polsce za 500 zł idzie już bez problemu kupić w przypadku regularnej współpracy. Odchowany Limousine czy inny mieszaniec ok 300 kg osiąga durne ceny(nawet i 2800) i nawet nie ma co dzwonić do sprzedających, bo nie można się dogadać. Ktoś tyle płaci i eksportuje za granicę więc o dalszej hodowli w kraju nie ma mowy. Plotka o cenie idzie w kraj i nawet jak ktoś ma 1-2 sztuki i handlarz go nie znajdzie to i tak cenę trzyma i dogadać się nie można, a jak podrośnie do 400 kilo to sprzedaje góralowi po 6 złotych i udaje zarobionego jeden z drugim, a góral przywozi buhajka do mnie bo szkoda mu go wieźć na ubojnie jak wie, że za pół roku u mnie będzie miał 760 na czysto i obaj na tym zarobimy. Teraz takie porównanie przy sprzedaży HF i MM. Stoją dwa obok siebie, wiadomo MM kawał smoka, wszystko jak należy, kark fest, zad ok, no laleczka -cena 7,80 waga 760 na czysto, a obok niego HF, no wiadomo HF - cena 7,30 waga na czysto 680 oba mają ok 20 miesięcy, to samo żarły, tyle samo roboty przy nich - różnica w cenie sprzedaży 964. Limousin kupiony za 2800 a HF za 1600 od tego samego handlarza w tym samym dniu. Wszyscy zadowoleni.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia