Odp: Ręcę opadają.
wałka rozrzadu bodajże
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Ręcę opadają.
Strony Poprzednia 1 … 103 104 105 106 107 … 263 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wałka rozrzadu bodajże
To ja lepiej . W carinie załączył się alarm, odciął zapłon . Zepsuł się pilot zdjęcie klemy nie pomogło . Na koniec stacyjka się zablokowała . Na drugi dzień holowanie z pod Mławy ... Trzeba było rozwalić blokadę kierownicy . To była przebojowa noc ...
Ja jak pojechałem po siewnik do buraków, to audi 80 z przyczepką 30km wracałem na długich światłach. widoczność była z 10m przed maską. Gdzieś ładowanie znikło, a samochód kaszlał. Mimo wszystko jakoś się doturlałem, a samochód stoi już kilka tygodni nie ruszany,.
Tak jak u mnie . A podobno japońce nie zawodne . Przynajmniej wróciłeś do domu i nie zmarzłeś jak ja :gun: .
brat ma carinę tylko że kupioną od wuja gdzie on wziął od swojego syna, a ten prosto z zachodu i przebieg w Polsce bardzo mały miała. To bardzo sobie chwali. I na 1.6 to zbiera się jak u mnie 2.8
Ta co mam to też 1.6 combi , przebieg prawie 400000 , zbiera się jak fiat 125 .
auto zrobione, spadł wezyk z pompki paliwa w zbiorniku, czujnik tez wymieniłem bo pokazywał błąd, a lezał juz miesiąc w bagażniku i czekal na wymiane, ale zastanawiam sie czy nie sprzedać tego auta mimo że w sumie zadowolony jestem
Eh się posrało u mnie już kompletnie. Brak dopłat a nawozy przyjechały ale nie wszystkie i mus zapłacić tylko że spoko gość to może poczekać z pieniędzmi.. Na wiosnę trzeba 100 tyś jeszcze spłacić pola no i już trzeba będzie przepisać na nas tylko skąd wziąć te 100 tyś i niestety trzeba prosić Bank.. No i będę potem dalej tą samą biedę klepać przez x lat co będzie kredyt bo nie bedzie co jak się rozwijać bo i tak mało co pieniędzy zostaje z mleka to jeszcze do tego kredyt trzeba będzie doliczyć.. Eh już ja nie wiem co robić Myślałem żeby wziąć większy kredyt to dałbym rade powiększyć stado mlecznych bo i bym dostał MR to z 25 dojnych by wyszło 40-50 dojnych śmiało i było by lepiej spłacić kredyt i szybciej bo by bylo tego kredytu max 200 tyś.. Tylko czy to ma wgl jakikolwiek sens...
do tej płatności za nawozy. Tam gdzie się zaopatruję w środki do produkcji, a są to dwie firmy zawsze dostaję na przelew 2 tygodnie. Bez żadnych odsetek dają też termin płatności 30 dni a jak poproszę to nawet do 2 miesięcy. Powyżej 2 miesięcy doliczają 1% miesięcznie od faktóry. Karol może czas zmienić dostawcę i poszukać kogoś podobnego jak mój. Druga opcja. Mam konto bankowe z możliwością debetu do ustalonej kwoty. Debet do 30 dni nie kosztuje mnie ani grosza.
Gospodarstwo i wszystko co z nim związane, zwłaszcza finanse musisz nauczyć się ogarniać bez kalkulatora. Gdy tą umiejętność posiądziesz, będzie Ci się wszystko działać i kasa zgadzać to dasz radę.
Zorak kiedyś miałem debet w rachunku i była opłata za gotowość, takiej opłaty też nie masz ?
kiedyś miałem ale po zmianie umowy już tego nie mam.
Karol skoro teraz ledwo idzie i zeby szło dalej musisz wziąc kredyt to weź teraz 200tys gdzie twierdzisz że 100 to dużo za dużo do ogarnięcia .
a co jak dopłaty do bydła zniosą i co jak cena mleka spadnie jeszcze niżej ??
sam chcesz się zapędzać w spirale długów .... przemyśl to dobrze bo jeżeli w tym momecie masz taki dylemat to później możesz miec tylko większy plus wielki kredyt
Zorak jeśli chodzi o nawozy to nie ma problemu z czasem płatności bo gość sam na gospodarkę i wie jak to na niej jest...
No ja nie wiem co robić czy siedzieć i pierdzieć w stołek czy brać się ostro do roboty... Łeb jak sklep tylko brak półek z czymś sensowynym...
wszyscy mamy podobne problemy, ale musisz mierzyc sily na zamiary.
Wiesz żebym ja gospodarzył to co innego. Ja myślę jak przekonać Tatę żeby zrobił coś sensownego bo on tylko myśli żeby wziąć kredyt i spłacać... No tak... Ale powiem jak jest.. Za mleko na czysto wychodzi 80gr... z dodatkami 1.27zł... Miesięcznie wychodzi nie całe 13tyś.. Mleczarnia odbiera 2 z kawałkiem bo mamy wzięty kredyt z mleczarni i zostało jeszcze 15tyś do spłaty czyli wychodzi koło 10 tyś.. Zapłacić rachunki i inne duperele srele wychodzi 5 tyś.. A jak by doliczyć spłatę kredytu ? 3tyś na życie ?
to zalezy czy kredyt przyniesie wzrost dochodu w gospodarstwie to wtedy inny przelicznik.
To też zależy... Trzeba przemyśleć za i przeciw co zrobić. Najgorzej ze nie można przewidzieć jaki będzie rynek....
Karol tylko że te 13 tys to nie jest zysk tylko wota brutto za mleko
No tak tak...
agrolok ma na pół roku a można i 2 lata termin odroczyć jakby dopłaty nie przyszły to miałem się do nich zgłosić co do kredytów to lepiej mniej niż więcej brać ja wolę poczekać i za swoje robić.
Strony Poprzednia 1 … 103 104 105 106 107 … 263 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Ręcę opadają.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo