Odp: Żyto
Z kąt taka tania kreda ? jak co roku 300-500 kg/ha i badaj ph bo przeholujesz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z kąt taka tania kreda ? jak co roku 300-500 kg/ha i badaj ph bo przeholujesz.
Zapewne to kreda pylista. Kumplowi przywozili z Mielnika. Ładnie się wysiewała.
A tą krede to w takiej cenie gdzie można kupić?
Kolega był w Poświętnym na szkoleniu i powiedział, że co roku gnoi swoje pola i ile ma wapna sypać zapytał. Mądre głowy mówiły że broń boże wcale pod warunkiem, że co rok gnoi. 30lat z Ojcem gospodarzy ja od 3lat mu tnę zboża i ma bajkowe zboża a ziemia 30lat wapna nie widziała to ja już nie wiem! Ziemia od 3 do 6klasy
wiekszych głupot nie czytałem no chyba ze to jakies redziny
jak się gnoi to się nie daje wapna.............................................. w tym samym czasie a tak to decyduje wynik analiz
W tym samym czasie nie, kiedyś uczono nawet że nie w tym samym roku. Obecnie jajogłowi mówią że w odstępie 5 tyg. można. Obserwuje kuzynów mają 6 ha nigdy ich pole wapna nie widziało gleba IVb-V klasa. Obornik bydlęcy co drugi rok, na bogato, koszę im jest można powiedzieć dobrze. Gdyby jednak chociaż co 5 lat rzucili wapno byłoby bdb.
To jest kreda pylista ale bardzo dobrze się wysiewa, kupuje ją w Agrotrzcinie w Braniewie
Koledzy pryszczecie żyta od grzybka? Tak jak w tym roku to czym i kiedy? Już?
Opryskiwaczem.
Jak będzie 12 stopni
pryszczecie-fajny wyraz:-)
0
W agrobiznesie mówili że już rolnicy pryskają! A czym najlepiej i kiedy? przed azotem czy po?
zmien program tam nic madrego sie nie dowiesz
Jak już tak bardzo Ci się spieszy to musisz wybrać środek który działa w bardzo niskich temperaturach. Jedyny jaki mi przychodzi do głowy to topsin, ale nie mam 100% pewności. Widziałem w jakimś czasopiśmie rolniczym reklamę i tam tak pisało.
Pryskaj
Kto bogatemu zabroni...
W agrobiznesie różne rzeczy mówią, ale trzeba sobie cedzić co prawda co nie. W tej chwili to moi zdaniem wywalanie kasy w błoto, bo jeszcze przez miesiąc cuda mogą być.
Jak u kogoś jest ciepło to czemu a nie pryskać. Żyto rusza przy 2 stopniach. Więc jak kogoś korci to tani zabieg na choroby podstawy jest wskazany.... Nie zaszkodzi.
-4 zabieg na grzyby 13 lutego w życie ??? o czym tu piszemy?
Klimat się zmienia, skoro mamy już szakale w Polsce, to może i zboża na grzyba niedługo w lutym trzeba będzie pryszczyć. Nasz rolników "sezon ogórkowy" to zima, więc zdziwjamy
Dobry i tani na choroby podstawy żdżbła w niskich temperaturach "był" SARFUN oficjalnie wycofany.Kto zrobił zapas na rok albo trzy trochę zaoszczędzi.
Ja co roku na T1 daję sarfun + coś tam jeszcze + siarczan magnezu + stabilan na wyrównanie pędów i jest OK.
Gadu gadu a jak się ociepli to z czym wjechać na te żytka hybrydowe i syntetyczne? Ps gadałem z rolnikami i u nas tak jakoś w tym roku jest dziwnie. Pola gołe, czyli takie gdzie nie ma osłony lasów, krzewów itp. są OK. Natomiast przy lasach lub w dołkach przyżółkły wszędzie. Im dalej od lasu tym ładniejsze. Śnieg szybko się rozpuścił ale w cieniu trochę dłużej i tam jak miejscowi mówią zboża się poodparzały. Nawet hybryda z centrali od lasu żółta im dalej od lasu tym zieleńsza. Dodam, że jak śnieg puścił to wszędzie było zielono. Teraz jak te ciepło było to takie cyrki zaczęły się dziać.
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo