201

Odp: Owies

jak na mój gust to za gęsto. jak jeszcze owies siałem to 180kg/ha

Rolnik z powołania:-)

202

mpopis napisał/a:

mam odmianę z dalgety, gailette. Plonowanie zależy od wielu czynników, ale jeśli posiane na normalnej ziemi ,a nie na VI pod zalesienie, nawożony i z ochroną to owies też potrafi się odwdzięczyć. Zbierałem już po 7 ton owsa czarnego. Czarny ma więcej białka a mniej tłuszczu i wyższą zawartość żelaza . Ostatnio zaczeli ode mnie kupować dla kur ( gnieciony) chwalą się, że ładnie wciągają.

Marku możesz napisać coś na temat nawożenia RSM-em owsa kiedy i jakie dawki ?

203

W owsie to chyba proste. Jak wzejdzie machnąć ze 90-120kgN i pilnować by się nie wywalił.

204

dlatego tez zaznaczam ze sa to ziemie (piaski )5,6 kl i musisz dac więcej  na straty wchodowe

205 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2016-02-05 14:41:02)

artureekk napisał/a:

dlatego tez zaznaczam ze sa to ziemie (piaski )5,6 kl i musisz dac więcej  na straty wchodowe

Dokładnie u mnie tak samo jest i trzeba dawkę powiedzmy na ha + 30kg...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

206

Panowie jaką odmianę owsa polecacie ?

207

Zuch i bingo.
Zuch dał mi ponad 6t w przeciętny roku przy odpowiednim prowadzeniu do 7 można dojść...
Bingo ponad 5t w ubiegłym w suszy co było szokiem....
Oby tylko popadało...

208

miałem bingo polecam

209

Pajej będziesz siał w tym roku owies?

210

raczej nie aczkolwiek szukam kontraktacji na odbiór we żniwa wiec może i posieje. bo wiesz rzepak mi wyleciał i szukam alternatywy

211

Zadzwoń do centrali w Biłgoraju. Dziś byłem to jeszcze jest kontraktacja na owies. Z tym, że musiałbyś do października przytrzymać.

212 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-02-20 00:12:52)

tez sieje w tym roku pod 20 ha owsa , ale jakis kupiec sie znajdzie nawet bez kontraktu, i kurcze nigdy mi nie sypał wiecej jak 4,5 tony ale to juz szał był

mdw

213

Ja na bogato 30 ha bingo

214

Czyli siejecie więcej niż normalnie?

215

no ja sieje bo mi pola doszło, miałem w planie 1 ha na poplony, ale wziołem takie pola ze na wiosne tylko owies jakos wyjdzie, a uzbieralo sie tego 18 ha

mdw

216

Ja skromnie 8 ha, ale mi miejscowi wszystko zabierają, nawet do 30 ton/sezon w cenie w tym roku 550 a w zeszłym 400-450

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

217

Grzegorz89 napisał/a:

Zadzwoń do centrali w Biłgoraju. Dziś byłem to jeszcze jest kontraktacja na owies. Z tym, że musiałbyś do października przytrzymać.

to mnie nie urzadza, bo nie bede miał miejsca. a nie wiesz czy w biłgoraju faceli nie kontraktują?

218

Chyba kupie Bingo, w centrali też mówili że większość właśnie zamawia tą odmianę

219

Bingo jest bardzo plenny tylko w tym roku mnie rozłozył gęstością. Po omłóceniu zostaje dużo nasionek pozczepianych ze sobą po 2 po 3 no i mimo że są grube i ciężkie to mocno zbijają gęstość zasypową. Może mam za bardzo zjechane cepy czy jak...

220

Jak cepy zmienisz i na siłe b3dziesz chcał rozbić go na pojedyńcze ziarna to moze się okazac że zrobisz go na bezłuskowo.
Co do owsa co wytrzyma każde warunki to znam taki jeden. Gluchy się nazywa....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....