Odp: Owies
jak na mój gust to za gęsto. jak jeszcze owies siałem to 180kg/ha
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jak na mój gust to za gęsto. jak jeszcze owies siałem to 180kg/ha
mam odmianę z dalgety, gailette. Plonowanie zależy od wielu czynników, ale jeśli posiane na normalnej ziemi ,a nie na VI pod zalesienie, nawożony i z ochroną to owies też potrafi się odwdzięczyć. Zbierałem już po 7 ton owsa czarnego. Czarny ma więcej białka a mniej tłuszczu i wyższą zawartość żelaza . Ostatnio zaczeli ode mnie kupować dla kur ( gnieciony) chwalą się, że ładnie wciągają.
Marku możesz napisać coś na temat nawożenia RSM-em owsa kiedy i jakie dawki ?
W owsie to chyba proste. Jak wzejdzie machnąć ze 90-120kgN i pilnować by się nie wywalił.
dlatego tez zaznaczam ze sa to ziemie (piaski )5,6 kl i musisz dac więcej na straty wchodowe
dlatego tez zaznaczam ze sa to ziemie (piaski )5,6 kl i musisz dac więcej na straty wchodowe
Dokładnie u mnie tak samo jest i trzeba dawkę powiedzmy na ha + 30kg...
Panowie jaką odmianę owsa polecacie ?
Zuch i bingo.
Zuch dał mi ponad 6t w przeciętny roku przy odpowiednim prowadzeniu do 7 można dojść...
Bingo ponad 5t w ubiegłym w suszy co było szokiem....
Oby tylko popadało...
miałem bingo polecam
Pajej będziesz siał w tym roku owies?
raczej nie aczkolwiek szukam kontraktacji na odbiór we żniwa wiec może i posieje. bo wiesz rzepak mi wyleciał i szukam alternatywy
Zadzwoń do centrali w Biłgoraju. Dziś byłem to jeszcze jest kontraktacja na owies. Z tym, że musiałbyś do października przytrzymać.
tez sieje w tym roku pod 20 ha owsa , ale jakis kupiec sie znajdzie nawet bez kontraktu, i kurcze nigdy mi nie sypał wiecej jak 4,5 tony ale to juz szał był
Ja na bogato 30 ha bingo
Czyli siejecie więcej niż normalnie?
no ja sieje bo mi pola doszło, miałem w planie 1 ha na poplony, ale wziołem takie pola ze na wiosne tylko owies jakos wyjdzie, a uzbieralo sie tego 18 ha
Ja skromnie 8 ha, ale mi miejscowi wszystko zabierają, nawet do 30 ton/sezon w cenie w tym roku 550 a w zeszłym 400-450
Zadzwoń do centrali w Biłgoraju. Dziś byłem to jeszcze jest kontraktacja na owies. Z tym, że musiałbyś do października przytrzymać.
to mnie nie urzadza, bo nie bede miał miejsca. a nie wiesz czy w biłgoraju faceli nie kontraktują?
Chyba kupie Bingo, w centrali też mówili że większość właśnie zamawia tą odmianę
Bingo jest bardzo plenny tylko w tym roku mnie rozłozył gęstością. Po omłóceniu zostaje dużo nasionek pozczepianych ze sobą po 2 po 3 no i mimo że są grube i ciężkie to mocno zbijają gęstość zasypową. Może mam za bardzo zjechane cepy czy jak...
Jak cepy zmienisz i na siłe b3dziesz chcał rozbić go na pojedyńcze ziarna to moze się okazac że zrobisz go na bezłuskowo.
Co do owsa co wytrzyma każde warunki to znam taki jeden. Gluchy się nazywa....
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo