Odp: Owies
ta... raz się posieje,a latami się go pozbyć nie można...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ta... raz się posieje,a latami się go pozbyć nie można...
raz posiac i zbierac plon latami marzenie...
Ja w ubiegłym roku tak omłóciłem na bez łuskowo. Kury jak go tylko zobaczą to nic innego nie chcą RARYTAS!
Grzegorz89 napisał/a:Zadzwoń do centrali w Biłgoraju. Dziś byłem to jeszcze jest kontraktacja na owies. Z tym, że musiałbyś do października przytrzymać.
to mnie nie urzadza, bo nie bede miał miejsca. a nie wiesz czy w biłgoraju faceli nie kontraktują?
O facelię nie pytałem.
tylko kiedy to bedzie mozna zasiac ...
Jak by miał w planie na ten rok to już by siedział w ziemi a najdalej w przyszłym tygodniu.
W zeszłym roku posiałem spadł śnieg przyszło nawet -5, wschodził ponad 30 dni. Susza jak diabli plon ponad 5t. A ojciec jak siałem " ...bo Kajzer w 68r posiał tak w lutym i potem jak odbieraliśmy z pod młocarni to worek jutowy po sorgo (jakiś wielki 80kg) ważył 30kg..."
Wojtas chyba siał w lutym i nie narzekał...
A birąc pod uwagę różnice klimatyczną między nami to wasz od 2 tygodni powinien siedzieć w glebie
bez przesady, kiedys sie w kwietniu siało i sypał po 4 t
zasiać można było i w styczniu bo warunki pozwalały. Tylko jak na to popada śnieg, deszcz, na przemian ze słońcem i robi się nam na polu beton.
Bez sraki, w zeszłym roku siałem 16 i 17 marca i miałem najlepszy owies w życiu, właśnie kończę go sprzedawać, a idzie po 600. Co ciekawe w zeszłym roku wchodziło do worka 43 kg, a w tym 51.
Na lekkich glebach gdzie wody nigdy za dużo pierwsze dni marca to najlepszy termin sprawdzone niejednokrotnie, jak tylko obciągnie sieję, może i mróz przyjść nic mu w ziemi nie zrobi. Na cięższych zaskorupiających się to inna bajka, ale na nich owies ???
Chociaż jeden mnie poparł :beer:
Jak tylko pogoda pozwoli to obornik, orka i siew owsa, zawsze staram się siać na początku marca
Na cięższych zaskorupiających się to inna bajka, ale na nich owies ???
Już mam wszystko policzone, owies siany na teoretycznie najgorszych kawałkach sypał średnio 4 tony i został sprzedany za średnio 550. Ponad 1500 zł zysku z hektara. Dawno nie miałem takiego wyniku finansowego nawet w pszenicy, więc czemu nie?
Marek po tylu latach to nawet nie pytam jak to liczysz
Ale się zgadzam. Owies się opłaci. Ale w tym roku nic nie mam.... Może za rok
Ja myślałem zakontraktować, ale niewiele rozwiązałoby mi sprawę z miejscem na przechowanie, bo musiałbym przechować do października. Ogólnie to Marek koszty 700zł na hektar, to naprawdę trzeba dobrze się głowić, żeby dać radę się wyrobić.
a kto powiedział ze pszenica się opłaca ??????? wymaga większego nawożenia całą mase oprysków i na końcu masz 6 ,7 ton ie jest na czysto ?????
Tu masz odpowiedź https://www.youtube.com/watch?v=mGcc9ZdRPaQ
Grześ na owies mam bardzo prosty przepis Biorę hektar pola od kogoś kogo ambicja wykończyła ekonomicznie, 4 worki owsa (ze strychu), 60 litrów ropy(200zł), litr aminopieliku(17zł) i 100 litrów RSM-S (110zł) i do tego trzeba wykorzystać złom co na łące stoi i jest 3-4 tony w zależności od roku.
przy tej pogodzie o sianiu owsa moge zapomniec co najmniej przez dwa tygodnie, na początku lutego było suszej
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo