221

Odp: Owies

ta... raz się posieje,a latami się go pozbyć nie można... sad

222

raz posiac i zbierac plon latami marzenie...

Rolnik z powołania:-)

223

Ja w ubiegłym roku tak omłóciłem na bez łuskowo. Kury jak go tylko zobaczą to nic innego nie chcą RARYTAS!

224

Pajej napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

Zadzwoń do centrali w Biłgoraju. Dziś byłem to jeszcze jest kontraktacja na owies. Z tym, że musiałbyś do października przytrzymać.

to mnie nie urzadza, bo nie bede miał miejsca. a nie wiesz czy w biłgoraju faceli nie kontraktują?

O facelię nie pytałem.

225

o to widze wiekszosc sieje bingo ja w tym roku tez mam ta odmiane zobaczymy co bedzie tak przewazniesialem odmiane arab ale ona dupy z plennoscia nie urywa ale za do dobrze wypada w mieszankach oby padalo bo w tamtym roku  w miare sypal ale cieszko sie kosilo bo od suszy maly urusl.

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

226

tylko kiedy to bedzie mozna zasiac ...

mdw

227

Jak by miał w planie na ten rok to już by siedział w ziemi a najdalej w przyszłym tygodniu.
W zeszłym roku posiałem spadł śnieg przyszło nawet -5,  wschodził ponad 30 dni. Susza jak diabli plon ponad 5t. A ojciec jak siałem " ...bo Kajzer w 68r posiał tak w lutym i potem jak odbieraliśmy z pod młocarni to worek jutowy po sorgo (jakiś wielki 80kg)  ważył 30kg..."
Wojtas chyba siał w lutym i nie narzekał...
A birąc pod uwagę różnice klimatyczną między nami  to wasz od 2 tygodni powinien siedzieć w glebie wink

228

bez przesady, kiedys sie w kwietniu siało i sypał po 4 t

mdw

229

zasiać można było i w styczniu bo warunki pozwalały. Tylko jak na to popada śnieg, deszcz, na przemian ze słońcem i robi się nam na polu beton.

gg 5118068

230

Bez sraki, w zeszłym roku siałem 16 i 17 marca i miałem najlepszy owies w życiu, właśnie kończę go sprzedawać, a idzie po 600. Co ciekawe w zeszłym roku wchodziło do worka 43 kg, a w tym 51.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

231

Na lekkich glebach gdzie wody nigdy za dużo pierwsze dni marca to najlepszy termin sprawdzone niejednokrotnie, jak tylko obciągnie sieję, może i mróz przyjść nic mu w ziemi nie zrobi. Na cięższych zaskorupiających się to inna bajka, ale na nich owies ???

232 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-03-02 16:39:48)

Chociaż jeden mnie poparł wink  :beer:

233

Jak tylko pogoda pozwoli to obornik, orka i siew owsa, zawsze staram się siać na początku marca

234

ja już przygotowałem teraz czekam na dwa dni bez deszczy

235

androl napisał/a:

Na cięższych zaskorupiających się to inna bajka, ale na nich owies ???

Już mam wszystko policzone, owies siany na teoretycznie najgorszych kawałkach sypał średnio 4 tony i został sprzedany za średnio 550. Ponad 1500 zł zysku z hektara. Dawno nie miałem takiego wyniku finansowego nawet w pszenicy, więc czemu nie?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

236

Marek po tylu latach to nawet nie pytam jak to liczysz wink
Ale się zgadzam. Owies się opłaci. Ale w tym roku nic nie mam.... Może za rok

237

Ja myślałem zakontraktować, ale niewiele rozwiązałoby mi sprawę z miejscem na przechowanie, bo musiałbym przechować do października. Ogólnie to Marek koszty 700zł na hektar, to naprawdę trzeba dobrze się głowić, żeby dać radę się wyrobić.

238

a kto powiedział ze pszenica się opłaca ??????? wymaga większego nawożenia całą mase oprysków i na końcu masz 6 ,7 ton ie jest na czysto ?????

239

Tu masz odpowiedź https://www.youtube.com/watch?v=mGcc9ZdRPaQ
Grześ na owies mam bardzo prosty przepis Biorę hektar pola od kogoś kogo ambicja wykończyła ekonomicznie, 4 worki owsa (ze strychu), 60 litrów ropy(200zł), litr aminopieliku(17zł) i 100 litrów RSM-S (110zł) i do tego trzeba wykorzystać złom co na łące stoi i jest 3-4 tony w zależności od roku.

240

przy tej pogodzie o sianiu owsa moge zapomniec co najmniej przez dwa tygodnie, na początku lutego było suszej

mdw