Odp: Rzepak
nie całe 3000zł
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 71 72 73 74 75 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nie całe 3000zł
U nas jeden kurnikarz na VI klasie w tamtym roku 10ha rzepaku zasiał i naprawdę mimo suszy nie odstawał od tych na dobrych glebach ale z tego co wiem miał problem z kombajnem bo u nas nikt na piochach nie sieję i stołu nikt nie miał. Widać, że w tym roku też posiał ale z deka mu zmarzł. Ja myślałem, że tylko na dobrych glebach urośnie a tu zonk!
Androl masz może jakieś zdjęcia tego rzepaku co zostawiłeś rok temu? Chodzi mi o obsadę i wygląd roślin. U mnie niby coś bym mógł zostawić ale nie wiem czy to da jakiś plon...
Jutro cyknę, chociaż chwalić się zbytnio niema czym. Mróz zrobił jednak swoje. Znajoma emerytowana doradczyni zasugerowała zostawić.
Ja mam dylemat właśnie a nie ma kto doradzić...
U nas jeden kurnikarz na VI klasie w tamtym roku 10ha rzepaku zasiał i naprawdę mimo suszy nie odstawał od tych na dobrych glebach ale z tego co wiem miał problem z kombajnem bo u nas nikt na piochach nie sieję i stołu nikt nie miał. Widać, że w tym roku też posiał ale z deka mu zmarzł. Ja myślałem, że tylko na dobrych glebach urośnie a tu zonk!
Kolega siewa na słabej V i nie narzeka 3t dostaje spokojnie.
Ja mam dylemat właśnie a nie ma kto doradzić...
Ja chodziłem po polach i zostawię niewiele, bo około 3-4hektary a reszta idzie wszystko pod talerzówkę. Jakby było cokolwiek co rokowałoby to zostawiłbym. W pierwszym roku jak zasiałem rzepak to wydawało mi się, że się rozgałęzi i jeszcze będzie plon. Aby się zniechęciłem bo z 3ha ukosiłem 1.7t.......
Kratkę z listewek zrobić metr na metr przypadkowo po polu rzucić jak niema choć 10 roślin na metr to orać. moim zdaniem.
ma rację, lepszy dobry jary rzepak niż gówniany ozimy. Jeśli będzie za rzadki wylezą chwaściory i nic nie poradzisz. nasiejesz sobie dobroci na następnych kilka-kilkanaście lat, a rzepaku z przytulią nie sprzedaż za rozsądne pieniądze
jary rzepak ???/ zero doświadczenia w uprawie mam . po sąsiedzku na dużym gospodarstwie mieli się ze słodyszkiem ganiali do bólu i kosili bardzo pózno i slabiutki był, jęczmień jary, albo pszenicę ostkę , tak bym zrobił.
tak to wygląda czy coś z niego będzie ?
Żebym takie miał Dałbym azotu full i nie martwiłbym się.
Takich w mojej okolicy nie ma nikt .
Miałem coś podobnego w 2014 roku tylko u mnie był zgryziony przez sarny do korzenia. Na wiosnę popuszczał dużo bocznych rozgałęzień i było ok. 2,2t/ha. Wtedy nie padało u nas od połowy marca prawie do końca kwietnia. Myślę, że jakby było więcej wilgoci to ponad 2,5t by było.
Nie jest zły. U mnie nie ma połowy obsady tej co masz i tylu liści nowych. Drugą dawkę azotu mu wcześniej daj.
Stachu napisał/a:U nas jeden kurnikarz na VI klasie w tamtym roku 10ha rzepaku zasiał i naprawdę mimo suszy nie odstawał od tych na dobrych glebach ale z tego co wiem miał problem z kombajnem bo u nas nikt na piochach nie sieję i stołu nikt nie miał. Widać, że w tym roku też posiał ale z deka mu zmarzł. Ja myślałem, że tylko na dobrych glebach urośnie a tu zonk!
Czyli na piochu też urośnie?
tak czy tak bida !!! dostał fest w dupę .. szału nie będzie.
ja gorszy zostawiam
Krzysiek napisał/a:Stachu napisał/a:U nas jeden kurnikarz na VI klasie w tamtym roku 10ha rzepaku zasiał i naprawdę mimo suszy nie odstawał od tych na dobrych glebach ale z tego co wiem miał problem z kombajnem bo u nas nikt na piochach nie sieję i stołu nikt nie miał. Widać, że w tym roku też posiał ale z deka mu zmarzł. Ja myślałem, że tylko na dobrych glebach urośnie a tu zonk!
Urośnie jak będzie padać i pioch będzie zadbany, tj ph i NPK Mg i S będą na przyzwoitym poziomie. Bo nie którzy lekkiej gleby nie szanują. Zasieją żytko pod korzeń nic nie dadzą bo i po co, posypią trochę azotu, a na koniec zbiorą słomę bo wilgoć wyciąga i przy pomocy pługa dopełnią dzieła zniszczenia orząc na 25cm bo ciągnik tak ciągnie.....
Kolega na V zbiera po 7t pszenicy na stanowiskach po rzepaku i to bez jakiegoś wymyślnego nawożenia, ganiania z jakimiś śmiesznymi odżywkami ........
Stachu napisał/a:Krzysiek napisał/a:Kolega siewa na słabej V i nie narzeka 3t dostaje spokojnie.
Urośnie jak będzie padać i pioch będzie zadbany, tj ph i NPK Mg i S będą na przyzwoitym poziomie. Bo nie którzy lekkiej gleby nie szanują. Zasieją żytko pod korzeń nic nie dadzą bo i po co, posypią trochę azotu, a na koniec zbiorą słomę bo wilgoć wyciąga i przy pomocy pługa dopełnią dzieła zniszczenia orząc na 25cm bo ciągnik tak ciągnie.....
Kolega na V zbiera po 7t pszenicy na stanowiskach po rzepaku i to bez jakiegoś wymyślnego nawożenia, ganiania z jakimiś śmiesznymi odżywkami ........
A co ma pod tym piachem? Braciak też ma takie pole gdzie V klasa i rzepak się udaję ale spód to glina.
Krzysiu to co on sypie pod korzeń, że takie efekty ma?
Strony Poprzednia 1 … 71 72 73 74 75 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo