1,441

Odp: Rzepak

nie całe 3000zł

Rolnik z powołania:-)

1,442

U nas jeden kurnikarz na VI klasie w tamtym roku 10ha rzepaku zasiał i naprawdę mimo suszy nie odstawał od tych na dobrych glebach ale z tego co wiem miał problem z kombajnem bo u nas nikt na piochach nie sieję i stołu nikt nie miał. Widać, że w tym roku też posiał ale z deka mu zmarzł. Ja myślałem, że tylko na dobrych glebach urośnie a tu zonk!

1,443

Pawel21990 napisał/a:

Androl masz może jakieś zdjęcia tego rzepaku co zostawiłeś rok temu? Chodzi mi o obsadę i wygląd roślin. U mnie niby coś bym mógł zostawić ale nie wiem czy to da jakiś plon...

Jutro cyknę, chociaż chwalić się zbytnio niema czym. Mróz zrobił jednak swoje. Znajoma emerytowana doradczyni zasugerowała zostawić.

1,444

Ja mam dylemat właśnie a nie ma kto doradzić...

1,445

Stachu napisał/a:

U nas jeden kurnikarz na VI klasie w tamtym roku 10ha rzepaku zasiał i naprawdę mimo suszy nie odstawał od tych na dobrych glebach ale z tego co wiem miał problem z kombajnem bo u nas nikt na piochach nie sieję i stołu nikt nie miał. Widać, że w tym roku też posiał ale z deka mu zmarzł. Ja myślałem, że tylko na dobrych glebach urośnie a tu zonk!

Kolega siewa na słabej V i nie narzeka 3t dostaje  spokojnie.

1,446

Pawel21990 napisał/a:

Ja mam dylemat właśnie a nie ma kto doradzić...

Ja chodziłem po polach i zostawię niewiele, bo około 3-4hektary a reszta idzie wszystko pod talerzówkę. Jakby było cokolwiek co rokowałoby to zostawiłbym.  W pierwszym roku jak zasiałem rzepak to wydawało mi się, że się rozgałęzi i jeszcze będzie plon. Aby się zniechęciłem bo z 3ha ukosiłem 1.7t.......

1,447

Kratkę  z listewek zrobić metr na metr przypadkowo po polu rzucić jak niema choć 10 roślin na metr to orać. moim  zdaniem.

Leszek   dla kolegów'

1,448

ma rację, lepszy dobry jary rzepak niż gówniany ozimy. Jeśli będzie za rzadki wylezą chwaściory i nic nie poradzisz. nasiejesz sobie dobroci na następnych kilka-kilkanaście lat, a rzepaku z przytulią nie sprzedaż za rozsądne pieniądze

1,449

jary rzepak ???/ zero doświadczenia w uprawie mam . po sąsiedzku na dużym gospodarstwie mieli  się ze słodyszkiem ganiali do bólu i  kosili bardzo pózno i slabiutki był, jęczmień jary, albo pszenicę ostkę , tak bym zrobił.

Leszek   dla kolegów'

1,450

http://i63.tinypic.com/why6ad.jpg
http://i65.tinypic.com/245c6bn.jpg
http://i65.tinypic.com/wjsz9.jpg

tak to wygląda czy coś z niego będzie ?

1,451

Żebym takie miał wink Dałbym azotu full i nie martwiłbym się.

1,452

Takich w mojej okolicy nie ma nikt .

1,453

Miałem coś podobnego w 2014 roku tylko u mnie był zgryziony przez sarny do korzenia. Na wiosnę popuszczał dużo bocznych rozgałęzień i było ok. 2,2t/ha. Wtedy nie padało u nas od połowy marca prawie do końca kwietnia. Myślę, że jakby było więcej wilgoci to ponad 2,5t by było.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

1,454

Nie jest zły. U mnie nie ma połowy obsady tej co masz i tylu liści nowych. Drugą dawkę azotu mu wcześniej daj.

1,455

Krzysiek napisał/a:
Stachu napisał/a:

Czyli na piochu też urośnie?

1,456

tak czy tak bida !!! dostał fest w dupę .. szału nie będzie.

Leszek   dla kolegów'

1,457

ja gorszy zostawiam

Rolnik z powołania:-)

1,458

Stachu napisał/a:
Krzysiek napisał/a:
Stachu napisał/a:

Urośnie jak będzie padać i pioch będzie zadbany, tj ph i NPK Mg i S będą na przyzwoitym poziomie. Bo nie którzy lekkiej gleby nie szanują. Zasieją żytko pod korzeń nic nie dadzą bo i po co, posypią trochę azotu, a na koniec zbiorą słomę bo wilgoć wyciąga i przy pomocy pługa dopełnią dzieła zniszczenia orząc na 25cm bo ciągnik tak ciągnie.....
Kolega na V zbiera po 7t pszenicy na stanowiskach po rzepaku i to bez jakiegoś wymyślnego nawożenia, ganiania z jakimiś śmiesznymi odżywkami ........

1,459

Krzysiek napisał/a:
Stachu napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

Urośnie jak będzie padać i pioch będzie zadbany, tj ph i NPK Mg i S będą na przyzwoitym poziomie. Bo nie którzy lekkiej gleby nie szanują. Zasieją żytko pod korzeń nic nie dadzą bo i po co, posypią trochę azotu, a na koniec zbiorą słomę bo wilgoć wyciąga i przy pomocy pługa dopełnią dzieła zniszczenia orząc na 25cm bo ciągnik tak ciągnie.....
Kolega na V zbiera po 7t pszenicy na stanowiskach po rzepaku i to bez jakiegoś wymyślnego nawożenia, ganiania z jakimiś śmiesznymi odżywkami ........

A co ma pod tym piachem? Braciak też ma takie pole gdzie V klasa i rzepak się udaję ale spód to glina.

1,460

Krzysiu to co on sypie pod korzeń, że takie efekty ma?