241

Odp: Szkody łowieckie

Koledzy czytam wasze posty i się śmieje, trochę z Was, a trochę z siebie. Problemy, które dopiero zaczynają was dotykać ja przerabiam już od co najmniej siedmiu lat, a od trzech lat po sądach się ciągam i końca nie widać.
Pola mam ogrodzone i pastuchem i siatką i już się zastanawiam czy w kilku miejscach nie wkopać płyt betonowych no bo ile można łatać siatkę? Zauważyłem jednak, że najskuteczniejszy jest proch, bo jak polegnie jakiś zwierz to ze trzy dni jest spokój.
A problemy nasze biorą się stąd, że została zachwiana równowaga w liczebności dzikich zwierząt. I tak dla przykładu 10 lat temu w mojej okolicy plany odstrzału wynosiły 40 dzików i 7 jeleni, plan na rok 2015 to 400 dzików i 90 jeleni.

Nasunęło mi się takie pytanie: O ile wzrosły szkody przez te 10 lat skoro plany odstrzałów wzrosły x10.

W tym roku na moje 32ha przesiałem 7ha ozimin, na kolejnych 4ha zostało ok 40% a w kukurydzy teraz namiętnie się pasą daniele i jak tu żyć?

242

bartek nie ma co się oszukiwać jak nasi wybrańcy maja nas głęboko w d...e to trza się wziąć się samemu te szkodniki tępić a czym to wedle uznania.

243

Dziś byłem w porzeczkach, dziki narobiły bałaganu. Ogrodzić je 5 tyś mało  może bym i ogrodził ale oprócz kasy to trzeba mieć czas a dziki pewnie wrócą...
PAstuch
I takie pytanie czy na polu o obwodzie 1,5km warto inwestować w mocniejsze "paralizatory"
Standard to 0,4 0,5J ale są takie 3J 5J 10J
Walnie dzika mocniej i ucieknie dalej?

244

Miałem pastucha na ziemniakach, miał chyba 1,5J i było widać gdzie próbował wchodzić bo ślady kopyt były wbite na 15cm w ziemie, tak musiało go trzepnąć. Pastuch był zasilany z aku 72Ah 640A.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

245

a nie lepiej   odstraszacz  zapachowy ?? tego śmierdziela  co odstrasza dziką zwierzynę ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

246

rozmawiałem z mysliwymi to tłumaczyli ze pastuch nie jest dobrym rozwiazaniem bo czesto bywa ze jak dzika kopnie to dostaje przyspieszenia ale dalej idzie do przodu przerywa druta i jest na polu, ale jak chce wyjśc to juz ostroznie podchodzi do druta i wtedy jak go kopie to juz nie idzie tylko zostaje na polu z cała rodzinka

Rolnik z powołania:-)

247

I wtedy dzwonię po pana Zygmunta z dwururką.....

248

o ile w porzeczkach łatwo wypatrzysz to w kuku czasmi okazuje sie podczas koszenia ze sa goście

249 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-02-19 22:45:45)

Trochę poczytałem zamiast drutu mozna kupić linkę stalową 1,2 mm ( 300kg ) 90zł 500m
Do tego sprężyny luzujące  w razie usiłowania wtargnięcia to w 2 liniach  25 i 30cm i na koniec taśma na wysokości 70cm to na sarnę . Taśma jest widoczna dla saren jak ją ***.... to potem wie co ją ***..
Obawiam się że nasze dziki by do tego smrodatora się schodziły. Łażą wszędzie kiedyś nawet na podwórko prosiaki wlazły ....

A te sprężyny to fajny pomysł ale muszę to jakiś udoskonalić bo wątpię by 10cm sprężynki pomogło... jakaś guma co by z 2m się wyciągło.... albo coś w rodzaju samozwijającej się smyczy wink

250

sprężyny od bramek pastucha rozciągają się spokojnie na 5m

251

miałem ogrodzenie o obwodzie 2km elektryzator zasilany z sieci 15J i powiem wam, że dziki zatrzymywał do czasu, tzn wychodząc z lasu zatrzymywały się i słyszały "tykanie" impulsu elektrycznego, ale gdy kukurydza podrosła to nie widziały już granicy i szły pędem. Poza tym biała taśma u góry musi być bo bez tego to sarny i daniele rwą drut. U mnie ojciec chodził codziennie, czasami nawet 2x i zawsze gdzieś był przerwany drut.
Możesz próbować wystawiać Hukinol (taki śmierdziuch) lub posypać obrzeże pola granulkami antybison, ale to jest tylko kosmetyka a dziki i tak przyjdą.
Najskuteczniej to ołowiem zatrzymać

252 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-02-19 23:41:52)

u mnie tez pod dom podchodzą w nocy, szkody juz jakies mam w pszenicy az sie boje jak zasieje owies i kuku

mdw

253

http://allegro.pl/sale-wklad-led-znicz- … 25445.html sprawdzi się to na dziki w kuku? moze zanim powschodzi to dziki jeszcze sie nie przyzwyczają

254

Lepsza jest duża lampka solarna bierzesz nabijasz na QQ i się dynda fajnie jak jest wiaterek... Ja kupowałem w OBI i jakoś nie szły dziki tylko sarny..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

255

lampki solarne maja to do siebie ze nadranem juz nie swieca. mi chodzi tylko o to zeby do wschodów wytrzymały dziki zdala od kuku. w okolicach zbioru trzeba bedzie smierdziuchy lub i pastuchy

Ja miałem zwinięty jary jęczmień z ziarnem. Był tak lichy, że szkoda było puszczać kombajn. Skosiłem złożyłem w stogu 60 beli. Po stogu nie ma śladu, jest tylko pryzma gnoju. Nie spodziewałem się, że zrobią taki numer. Łowczy twierdzi, że nie ma co pisać o odszkodowanie bo nie płacą za siano, słomę, pryzmy z kisoznkami bo to już towar przetworzony a oni płacą tylko za to co na polu rośnie.

257

Łowczy mija się trochę z prawdą, no chyba, że ten stóg stał przy lesie. http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn … 22.01.2016

258

U mnie traktują to jako "szkodę na mieniu", wołasz policję, bierzesz kopię ich notatki z oględzin, okazujesz łowczemu i zostaje tylko kwestia wysokości odszkodowania.

259

ehhh dziś miałem udry z myśliwymi.
pierwotnie byłem nastawiony polubownie ale jak po wejściu 20m w 7ha pole już wycenili straty to już nie było miło.
za tydzień przyjedzie zarząd koła.
Są cwani, rozliczają mnie z miejsc gdzie kukurydza nie wyszła na nie zrytym i zarzucają że nie będą płacić za kukurydzę która jest badziewna i i tak nie wyjdzie.

zapominają że kukurydza ma określoną zdolność kiełkowania a siewnik jadący za szybko kupkuje ziarno.
Ale dla ludzi którzy nie mają do czynienia z rolnictwem to żaden argument.
Zastanawiam się czy walczyć czy poddać się.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

260

Poproś izby rolnicze o arbitraż przy szacowaniu, to jeden z ich obowiązków.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia