Odp: Żyto
do gryki sporo czasu, podasz azotu, a potem zrobisz dobrą kichę dla bydełka
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
do gryki sporo czasu, podasz azotu, a potem zrobisz dobrą kichę dla bydełka
Ale tam jest od groma kamieni
Zbieraj sieczarnią
Koseś żytko dla krów czy na poplon?
Nie przesadzaj z azotem przed gryką bo jak go żyto nie wykorzysta to gryka się wywali i nic z niej nie będzie. A pryskać na co?
Żytko urosło jako poplon ale jest tak ładne że mogło by zostać ,ale muszę tam zasiać grykę i zastanawiam się co robić ? Myślałem opryskać to glifosatem przed orką .
pozbieraj jeszcze kamienie, i skosić na paszę na początku maja, albo talerzówka i ładnie wymieszać . Jeśli nie musisz pryskać na chwasty wieloletnie to lepiej mechanicznie płytko wymieszać ze dwa razy, więcej zniszczysz chwastów i oszczędzisz wodę
Wszytko zależy od sprzętu jaki posiadasz. Jak masz siewnik talerzowy to wytrzymaj się z siewem gryki do końca maja. zbierz żyto na paszę i w ściernisko wsiej grykę. Przed siewem możesz prysnąć ściernisko 1l rundupu. Żyto nie powinno odbić ale cuda się zdarzają. skosiłem owies który się wysypał i odbił i znowu się wysypał .... miał 15 cm i ziarno.
Koseś u nas wszyscy w maju rąbią żyto na kiszonkę. Po życie proso też na kiszonkę tak więc zdążysz z tą Gryką!
Stachu jak duże urośnie to proso? jaki termin zbioru? co robią po prosie?
Proso rośnie w zależności od warunków a takowych nie potrzebuje. Co do zbioru to pytasz na kieszonkę czy ziarno? A tak w ogóle to odpowiem na wsio tylko daj na temat PROSO.
a ja robie nasiona wyki kosmatej planuje ze będę miał w tym roku jakies 6 ton biora na kiszonke i mieszają z żytem w maju jest gotowa i z tego co wiem albo jadą z kukurydzą albo z innym zielskiem na kiszonkę
bedzie trzeba z dwa razy skracać
Żyto to jednak żyto. Liście długie i szerokie .
Jaka norma wysiewu i termin?
Skracać na pewno będzie trzeba mocno. Siałem około 135 kg/ha dokładnie nie pamiętam ale mogę sprawdzić w zapiskach. Termin gdzieś listopadowy bo to po QQ.
Ja dziś skracałem... Idelanie mam 30/31
W przyszłym tygodniu druga dawka rsm z 60-80kg N
Panowie tydzień temu rzuciłem 2-gi azot na żytka. Pod korzeń gnojowica nasiona zaprawiane. Problem pokazał się od tygodnia. Po pierwszym azocie pociemniały i ruszyły a teraz po 2-gim, który jeszcze chyba nie zadziałał blakną w oczach. Z ciemnych robią się jasno zielone. Czym je potraktować?
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo