301

Odp: Hodowla bydła miesnego

Pora na urlop.

302

BUahahahhaa big_smile dobre
muszę tak powiedzieć moim krowom.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

303

Dlatego decyzja o kasacji stada

304

A tak na poważnie? Cena? Zdrowie? Teściowa?

305

Poważnie chęć odpoczęcia od ciągłego obowiązku. Brak możliwości wjazdu dłużej niż 24 godziny. Teraz mam wszystkigo około 50 sztuk.
Pora na urlop

306

Panowie potrzebuję opini na temat ładowaczy czołowych do ursusa 914. Metal technik lub Wol met. Może ktoś ma. używa? Wiadomo że to nie to co markowe. Za wszelkie sugestie i opinie będę wdzięczny.

Kasowanie zwierząt w momencie gdy do Polski wjeżdza z Ukrainy po 200wagonów po70ton dziennie jest słabym pomysłem. Jak oni się rozkręcą na dobre to pszenica będzie po 500zł...

308

niewydostanieszsie napisał/a:

Kasowanie zwierząt w momencie gdy do Polski wjeżdza z Ukrainy po 200wagonów po70ton dziennie jest słabym pomysłem. Jak oni się rozkręcą na dobre to pszenica będzie po 500zł...

Przynajmniej dopóki jest UE mamy gwarantowane 101 Euro i proponowałbym poważnie traktować tę cenę przy wyliczaniu kosztów i nakładów.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

309

MAREKPE dokładnie. Swojego stada świnek nie zamierzam zmniejszać, pomimo pewnych już słabszych plonów, tylko dokupić zboża w żniwa. Jakoś póki co daje sobie radę w tym dziale produkcji rolnej.

310

Ja kupiłem wiosną metal-technik do ursusa 1214. Póki co zastrzeżeń brak .
Z wolmetem jest mały problem -brak wzmocnień idących do tylnych zwolnic.
Metal -technik wykonanie dosyć masywne , nie wiem jak z wytrzymałością materiału .Max co miałem okazję podnosic to 2 duże kostki sianokiszonki - dał radę. Zamiast rozdzielaza nimco włożyli jakiś turecki ale jak na razie chodzi . Wpięty bezpośrednio pod pompę.

311

androl napisał/a:

MAREKPE dokładnie. Swojego stada świnek nie zamierzam zmniejszać, pomimo pewnych już słabszych plonów, tylko dokupić zboża w żniwa. Jakoś póki co daje sobie radę w tym dziale produkcji rolnej.

Ja na paszę kupowałbym już, bo po żniwach szykuje się na niektóre zboża spora podwyżka.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

312 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2016-06-24 12:00:12)

kuzaj63 napisał/a:

Ja kupiłem wiosną metal-technik do ursusa 1214. Póki co zastrzeżeń brak .
Z wolmetem jest mały problem -brak wzmocnień idących do tylnych zwolnic.
Metal -technik wykonanie dosyć masywne , nie wiem jak z wytrzymałością materiału .Max co miałem okazję podnosic to 2 duże kostki sianokiszonki - dał radę. Zamiast rozdzielaza nimco włożyli jakiś turecki ale jak na razie chodzi . Wpięty bezpośrednio pod pompę.

To czyli cały czas pompa chodzi? Ja Mam wpiete normalnie w wyjście i kiedy trzeba włączam dźwignią i pracuje Turem wink ile wyniósł Ci tur?

A tak właściwie w złym miejscu napisałeś smile niech szeryf przeniesie w odpowiedni dział smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

313

Pompa przecierz i tak cały czas pracuje.olej przepływa przez rozdzielacz i płynie dalej do rozdzielacza ciągnika. Nie chciałem pod wyjscia z tylu bo później problem . Dalem za model mt-03 1600 udźwigu plus krokodyl 1.8m plus łyżka 2m plus chwytak do balotów na 2 siłowniki plus amortyzator 20 tys netto. Jedyny mały minus -tulejki nie smarowane tylko z tworzywa choć niektórzy twierdzą że są lepsze od metalowych tulejek. .

314

MAREKPE napisał/a:
androl napisał/a:

Ja na paszę kupowałbym już, bo po żniwach szykuje się na niektóre zboża spora podwyżka.

Od dwóch tygodni jadę na gotowej paszy bo w okolicy brak zboża. Wszyscy magazyny maja poczyszczone na żniwa.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Koło mnie problem ze sprzedażą paszówki. Ja kupuje jęczmień praktycznie cały czas. Wszyscy co polikwidowali swinie kiszą się z pszenżytem i jęczmieniem. Jedynie po 450 żyto młyn jakiś czas brał. I lepiej nie będzie bo pszenicy na piaskach ani rzepaku nie posieją...

316

Jako proponujecie Pastuch kupić dla krowek? Bo już mam dość chodzenia i lapania tych skurw.... Jak nie jedna to druga rwie a potem inna następna...  Sąsiad kupił jakiś chyba 6J i mówi że pomógł u niego... A moim myślę że to min... Może jakiś 7J?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

317 Ostatnio edytowany przez Fenol (2016-07-04 19:56:18)

7 minimum, nie kupuj taniego badziewia, od 400zł w górę.  u mnie non stop chodzi 5 pastuchów. dwa główne wybiegi są w podwójnym drucie tj jestem pastuch w drugim. koniec z ucieczkami bydła.

co do ładowacza to jesteście pewni zakupu nowizny rzemieślniczej? nie lepiej stoll`a z zachodu i do tego założyć adaptację? Po prostu zachodniak to inny materiał, większy udźwig.

marian jaką miałeś ostatnią cenę mleka? przychodzisz teraz na opasanie? zostawiłeś krowy na mamki czy zaczynasz coś nowego?

Bardzo mnie ciekawi Twoja postawa, jak znosisz brak mlecznic? ile lat budowałeś stado?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

318

Karol ja mam KORAL A60LCD   wali niemiłosiernie i ma funkcję sprawdzania ciągłości ogrodzenia .

319

To wy jeszcze krowy wypasacie na łąkach?

320

Mięsne to tylko na wypasie

E 516 na części
Telefon 695 076 269