Odp: Prasy rolujące
A może jak tyle belek robisz to popatrz na NH BR ??
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi
+33 / -0 (chyba )
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » Prasy rolujące
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A może jak tyle belek robisz to popatrz na NH BR ??
Karol dobrze gada! Używany new Holland objedzie 3 razy nową sipmę i ładniejsze bałdy zrobi!
Taa... Ja polską prasą zanim zrobiłem 10 tys beli nie grzebałem nic tylko smarowałem. A zachodnia używka dobra dla hobbystów rzeźbiarzy jak się zepsuje i szkoda kasy na oryginalne części.
To Famarolka/Ursus/Sipma... Teraz decyzja bardziej pieniężna i gustu
Bardziej ciekawi mnie metalfach walcowy ale ile prawdy w tym zatrzymywaniu sie beli jak za sucho?
Musi być już naprawdę sucho i krótki materiał żeby staneło..
moim metal-fachem nie zrobiłem za dużo bo robię tylko u siebie (zero usług). 4 sezon i mam może 5 tyś sztuk. W tym samym czasie kupował kuzyn sipmę łańcuchową i ma podobny przebieg. Obie prasy w takim samym stanie z tym że ja zbijam lepiej na sianokiszonkę, słomę i siano podobnie. Podczas zakupu moja tańsza o ponad 10 tyś. Żeby nie było że taka dobra jest to ma też kilka minusów:
- jak jest mokra trawa to podczas owijania siatka nawija się na najbliższy walec
- co kilkaset sztuk trzeba odkręcić taką blachę zabezpieczającą i wyczyścić z resztek trawy bo nabija się pomiędzy walec a tą blachę i nóż nie docina siatki.
A i walcowa jest cichutka, praktycznie nie słychać jej pracy.
A jak z zatrzymywaniem się beli? Szczególnie siana jak jest długie i stare bo dużo robię w sierpniu u ludzi z "ekologicznych" łąk.
przez te 4 lata miałem jeden przypadek zatrzymania się beli i to na samym początku jak pierwszy raz robiłem siano, od tamtej pory ani razy czy to w sianie czy słomie. A im dłuższy materiał to tym lepiej zbija. Jeśli już by miała się zatrzymać to w małej i lichej trawie ale jak pisałem wyżej - nie zdarza mi się, a zbijam do czerwonego pola aż komputer zaczyna mi piszczeć "przeładowanie komory". Słoma pszenna, jęczmienna czy owsiana - prasuje wszystkie. Ja się nawet nie zastanawiałem nad droższą bo robię kilkaset sztuk rocznie a nie kilka tysięcy.
hm to ja powiem coś o mojej, mf 828, poleciało parę lożysk, kilka pasów, w tym sezonie zrobię ok 1000 kulek, dwa pasy na zapasie jak jakiś poleci, rok temu uzupełniłem palce, nowe tulejki na podbieraczu, dziś warta może 10tysięcy, owija sznurkiem i tu się traci czas. dalem bodajże 13 koła nie pamiętam. następna będzie taka sama z rotorem i siatką.
Kiedyś miałem kostkę classa. Nie znałem pojęcia części zamienne. Prasę na wiosnę się smarowało i w pole. CO sądzicie o pasówce metalfacha? Farmtrac 82 KM da radę czy umrze w niej?
Bez noży da radę. A jak chcesz noże to kupuj 12 czy Zt i będzie szło jak miód
Wczoraj sąsiadowi spaliła się pasówka w jęczmieniu. Unia 2 letnia, zrobiła może z 500 bel. A czytałem że niby unia to droższe ale najlepsze krajowe prasy.
Uu nie fajno... Najczęściej te pasówki się palą... Jeśli mieć pasówkę to trzeba przed sezonem żniwnym łożyska smarować bo inaczej strach...
coś strasznego, dobrze że tylko prasa.
jak nowa to pewnie miała AC. prasa kopciła mi się parę razy, zawsze łożysko. trzeba mieć ze sobą ładną gaśnicę.
Ugasisz gaśnicą prasę ze słomą w środku? Szybko odhaczył i do domu po talerzówę żeby nie spalić zboża połowie wsi.
jak byłem u gościa oglądać pokosówkę to stał nówka prasa może 200 bel zrobiła i sie spaliła żal patrzeć .
Ile wytrzymują pasy w prasach i jaka mniej więcej jest cena? Patrzę na pasówki vicona i te bez rotora proste w budowie jak cep ale jak ocenić czy pas sie do czegoś nadaje jeszcze? I co lepsze używany vicon ewentualnie inna pasówka czy nowa polska pasówka np metalfacha?
JD też bardzo prosta, pas jest wytrzymały, bardziej siadają klamry. Te skręcane jak zakładaliśmy to porażka a teraz te oryginalne to jest git. Maszynkę do zakuwania mamy pożyczoną od jednego z wioski i gra. Pas najprędzej pęknie jak najpierw od jednej strony klamra pęknie
Ciekawe jak by kleił pasy ? kleiłem kiedyś szerokie taśmy klejem tip top cement 400 i połączenie nie do rozerwania , tym samym klejem łączą na żwirowniach przenośniki .
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » Prasy rolujące
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo