341

Odp: Dopłaty 2015-2020

Podpowie mi ktoś czy mogę zasiać pszenice po pszenicy ,gdzie wcześniej miałem łubin. Mam 12 ha i na 4ha chciałbym tak zrobić nie będę miał problemów z dopłatami?

"Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo". Pier Delbert

342

Możesz spokojnie

343

Ok dzięki

"Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo". Pier Delbert

344

A jesteś w programie RŚ bo to już gorzej.

345

nadal moze ale lepiej bys poda ze to jarowizna

346

No to jak to jest mogę czy nie, nie jestem w programie RŚ. Myślę żeby robić tak co roku bo na pszenicy wychodzę najlepiej a podawanie co rok jako jarka może nie przejść.

347

pablo721 napisał/a:

No to jak to jest mogę czy nie, nie jestem w programie RŚ. Myślę żeby robić tak co roku bo na pszenicy wychodzę najlepiej a podawanie co rok jako jarka może nie przejść.

na pszenicy wychodzisz najlepiej ? to chyba żyjemy w różnych krajach smile

348

teraz ozima i jara to odrębne uprawy kiedyś to było to samo i nie można było

349

ja w tym roku na pszenicy cieniutko wyszedłem

mdw

350

nawet nie sieje he he
bo ziemia zbyt słaba

351

Wychodzę na tym najlepiej ,bo za bardzo nie mam innej możliwości i nie mam problemu ze sprzedażą. Rzepak u mnie słabo rośnie ,kukurydza jak jest mokry rok to jeszcze coś urośnie w innym przypadku to dokładanie do interesu. Od poprzedniego roku sieje łubin ,ale na razie brak zainteresowanych na niego, chętni są handlarze co by chcieli za pół ceny i jeszcze minimum 24 tony.

352

tomek1974 napisał/a:
pablo721 napisał/a:

na pszenicy wychodzisz najlepiej ? to chyba żyjemy w różnych krajach smile

ja tez na pszenicy rarabiam ok. jeszcze nigdy nie dołozyłem co wiecej jeszcze nigdy nie zarobiłem mniej niz 1000zł/ha, ale w tym roku jeszcze mam w sialosach więc zobaczymy co wyjdzie.
sianie pszenicy w monokulturze to jednak zły pomysł

Rolnik z powołania:-)

353

A na łubinie jak wychodzisz? Jakie opryski w jakich fazach wzrostu ? Ja miałem łubiny dwa lata z rzędu na różnych polach i totalna klapa talerzowalem po 20ha bez zbioru bo takie zielsko.

354

Ja uprawy mam już rozplanowane i oziminy posiane pod rolnictwo zrównoważone. Doszedłem do wniosku że jedyny pewny pieniądz to dopłata.

355

Łubin mam pierwszy rok po siewie popryskałem tylko na chwasty nie pamiętam nazwy oprysku kupiłem go wraz z nasionami i tyle. Zrobiłem błąd bo nie popryskałem go na dojrzewanie z braku czasu w żniwa. Plon 3 tony z ha było dużo zielonego niedojrzałego jeszcze.

356

pablo721 napisał/a:

Łubin mam pierwszy rok po siewie popryskałem tylko na chwasty nie pamiętam nazwy oprysku kupiłem go wraz z nasionami i tyle. Zrobiłem błąd bo nie popryskałem go na dojrzewanie z braku czasu w żniwa. Plon 3 tony z ha było dużo zielonego niedojrzałego jeszcze.

ile masz ha ?

357

wszystkiego 12ha łubinu sieje 4ha

358

przy tym areale to daj sobie spokój ze zbożem czy rzepakiem a okuku to całkiem a łubin też słaby napisz na pw to coś ci doradzę.

359

Ktoś coś słyszał? Ktoś coś wie? Co i kiedy zadzieje w tym temacie się?

360

Zima za oknem i zima na koncie ........ może wiosną jak się ociepli to i przelewy ruszą .....