Odp: Hodowla bydła miesnego
dobrze ze jeszcze z pola pszenicy nie kradną, bo brokuły, kalafiory juz tak
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
niewydostanieszsie napisał/a:Ja szukam wysłodków. Wczoraj mi oddzwonili że jednak nie przywiozą a potrzebuje 5 samochodów.
hmm no mam namiar noa facet co wozi u mnie ale z kruszwicy do Ciebie to może być finansowe harakiri. jak chcesz to dam namiar.
Dzoń do miejskiej górki staruszek brał kiedyś od nich.marcin napisał/a:Dziś w nocy koledze powineli 25 sztuk bydlaków i taki to zarobek
!? ukradli?
Dzwoniłem do jednego to może przywiezie ze stargardu bo najbliżej opalenica ale nie ma już towaru. A co do bydła to ciekawe gdzie to poszło. Brat dzwonił że koło niego ukradli 25 odsadów limousine czystych i jakies szarolezy. Nie poszło to na mięso na pewno. A jak do chowu to ktoś musi miec lewe paszporty. Nie da się schować tylu sztuk po cichu gdzieś do obórki.
uwierz ze kradna, słyszalem o takim numerze w lubuskim jak gosciowi w ciągu nocy nie wiem dokładnie ile ale cos 40 ha pszenicy z pola znikło, nikt nic nie widział, rozpłyneło sie w powietrzu.
Poszło na Wołomin tam działała nielegalna ubojnia.
ale te kradzieże to z pastwiska i jeszcze limousine ? ja mam problem aby przegonić je z pastwiska do obory a gdzie tu na jakieś auto w środku pola je załadować ??
Ostatnio w agrobiznesie mówili ,że wabią bydło koło ogrodzenia paszą a póżniej strzelają do nich ze strzałek usypiających i ładują hdsem na ciężarówkę. Na jednym pastwisku była silna mgła i znaleziono strzałki ,nie posprzątali po sobie dobrze.
Było w wiadomościach. To fachowcy od roboty na zamówienie. W nocy strzelają z usypiacza i szybko ładują na samochód. Pytanie skąd paszporty, skąd środki usypiajace i gdzie te bydło trzymają. Jesli poszło już około 100 sztuk to musi być gdzieś duże gospodarstwo które je cichaczem trzyma.
propo wysłodków, zadzwoń do gościa z agropaszu, ogłasza się na olx, on łatwi wysłodki ze środy lub stargardu. Może wyjść korzystniej, w każdym razie jak ostatni raz z nim rozmawiałem to mówił że do końca grudnia na pewno będzie miał.
Znalazłem kolesia koło wolsztyna co wozi ze stargardu. Dzisiaj po południu ma mi dać znać czy coś załatwi bo niby sporo ludzi teraz dzwoni i pyta.
Ktos się orientuję ile może kosztować hala dla bydła ocieplana? Przynajmniej 12m szer....
A po co chcesz krzywdzić bydło i hale im ocieplać?
Nooo myślę żeby lepiej już mieć ocieploną jak by coś kiedyś w życiu było różnie z pogodą i wgl...
Bydło ma komfort termiczny od -10 do +15 stopni C. Więc ocieplając im wiatę robisz im krzywdę i niepotrzebnie wydajesz pieniądze.
No to też racja... Zobaczę...
tak tylko jak temp na - to problem z wodą
Są poidła niezamarzające. Wpuść bydło mięsne do takiej ocieplonej wiaty. Szczególnie jak kupisz odsady od kogoś kto wypasa na pastwiskach to weterynarz nieźle zarobi na leczeniu płuc. W sano cielaki mleczne siedzą w budkach igloo i jest gitara. A inni ciągle beczą że im cielaki w ciepłej oborze kaszlą.
Święta racja dwa dni w oborze a potem pod wiatę i aby wiatr na nie bezpośrednio nie wiał i miały sucho a obędzie się bez biegunek i kaszlu.
Już kilku moich klientów sprawdziło ten sposób.
Czytał ktoś nowe rozporządzenie w sprawie sprzedaży bezpośredniej. Dla mnie to bełkot i chyba trzeba się udać do ODR żeby ktoś mi wytłumaczył co zmienia. Bo myślę nad sprzedażą bezpośrednią mięsa ale w ramach MOL-a na razie nie mam szans ze względu na wymogi.
Jak wygląda opłacalność hodowli. zastanawialismy sie z kolega jak zwiekszyc zyski z gospodarstwa.
Pytam czysto hipotetycznie. Pola mam IIIkl bez łak dałoby ogarnąć tak hodowle, wiadomo bez wypasu, kupowałbym byczki po ok 100kg i opasał.
ile taki byczek w swoim zyciu zje śruty, dodatków paszowych i z jakiej powierzchni kiche. Robiłbym zyto, po tym kuku i po groszku słonecznik.
Ile srednio opasa sie byka w jakiej wadze sprzedaje i za jaka cene. Takie info przyda mi sie do wyliczeń
Pajej Ty chcesz zaczynać a ja chcę kończyć . Po 30 paru latach ....
Przy dobrych wiatrach tysiąc na sztuce po 2 latach zostanie
, ale średnio 700. I nie daj boże zawleczenia jakieś fajnej choroby z cieletami - rok w plecy pod względem finansowym .
Stawiam na owce .
Łatwiej ogarnąć pędzące 60kg niż 600
W porywach dochodziłem do 40szt .
W porównaniu do krów byki to pestka ale mimo to ogrom paszy którą trzeba naszykować a później zawieź do obory ....
Chyba że posiadasz naprawdę fajny budynek ....
Głęboka ściółka , wóz paszowy to wtedy inna bajka .
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo