361

Odp: Hodowla bydła miesnego

dobrze ze jeszcze z pola pszenicy nie kradną, bo brokuły, kalafiory juz tak

Rolnik z powołania:-)

Fenol napisał/a:
niewydostanieszsie napisał/a:

Ja szukam wysłodków. Wczoraj mi oddzwonili że jednak nie przywiozą a potrzebuje 5 samochodów.

hmm no mam namiar noa facet co wozi u mnie ale z kruszwicy do Ciebie to może być finansowe harakiri. jak chcesz to dam namiar.
Dzoń do miejskiej górki staruszek brał kiedyś od nich.

marcin napisał/a:

Dziś w nocy koledze powineli 25 sztuk bydlaków i taki to zarobek

!? ukradli?

Dzwoniłem do jednego to może przywiezie ze stargardu bo najbliżej opalenica ale nie ma już towaru. A co do bydła to ciekawe gdzie to poszło. Brat dzwonił że koło niego ukradli 25 odsadów limousine czystych i jakies szarolezy. Nie poszło to na mięso na pewno. A jak do chowu to ktoś musi miec lewe paszporty. Nie da się schować tylu sztuk po cichu gdzieś do obórki.

363

Pajej napisał/a:

dobrze ze jeszcze z pola pszenicy nie kradną, bo brokuły, kalafiory juz tak

uwierz  ze kradna, słyszalem o takim numerze w lubuskim jak gosciowi w ciągu nocy nie wiem dokładnie ile ale cos 40 ha pszenicy z pola znikło, nikt nic nie widział, rozpłyneło sie w powietrzu.

mdw

364

Poszło na Wołomin tam działała nielegalna ubojnia.

365

ale te kradzieże to z pastwiska i jeszcze limousine ? ja mam problem aby przegonić je z pastwiska do obory a gdzie tu na jakieś auto w środku pola je załadować ??

gg 5118068

366

Ostatnio w agrobiznesie mówili ,że wabią bydło koło ogrodzenia paszą a póżniej strzelają do nich ze strzałek usypiających i ładują hdsem na ciężarówkę. Na jednym pastwisku była silna mgła i znaleziono strzałki ,nie posprzątali po sobie dobrze.

"Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo". Pier Delbert

Było w  wiadomościach. To fachowcy od roboty na zamówienie. W nocy strzelają z usypiacza i szybko ładują na samochód. Pytanie skąd paszporty, skąd środki usypiajace i gdzie te bydło trzymają. Jesli poszło już około 100 sztuk to musi być gdzieś duże gospodarstwo które je cichaczem trzyma.

368

propo wysłodków, zadzwoń do gościa z agropaszu, ogłasza się na olx, on łatwi wysłodki  ze środy lub stargardu. Może wyjść korzystniej, w każdym razie jak ostatni raz z nim rozmawiałem to mówił że do końca grudnia na pewno będzie miał.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

Znalazłem kolesia koło wolsztyna co wozi ze stargardu. Dzisiaj po południu ma mi dać znać czy coś załatwi bo niby sporo ludzi teraz dzwoni i pyta.

370

Ktos się orientuję ile może kosztować hala dla bydła ocieplana? Przynajmniej 12m szer....

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

A po co chcesz krzywdzić bydło i hale im ocieplać?

372

Nooo myślę żeby lepiej już mieć ocieploną jak by coś kiedyś w życiu było różnie z pogodą i wgl...

+33 / -0 (chyba wink)

Bydło ma komfort termiczny od -10 do +15 stopni C. Więc ocieplając im wiatę robisz im krzywdę i niepotrzebnie wydajesz pieniądze.

374

No to też racja... Zobaczę...

+33 / -0 (chyba wink)

375

tak tylko jak temp na - to problem z wodą

Są poidła niezamarzające. Wpuść bydło mięsne do takiej ocieplonej wiaty. Szczególnie jak kupisz odsady od kogoś kto wypasa na pastwiskach to weterynarz nieźle zarobi na leczeniu płuc. W sano cielaki mleczne siedzą w budkach igloo i jest gitara. A inni ciągle beczą że im cielaki w ciepłej oborze kaszlą.

377

Święta racja dwa dni w oborze a potem pod wiatę i aby wiatr na nie bezpośrednio nie wiał i miały sucho a obędzie się bez biegunek i kaszlu.
Już kilku moich klientów sprawdziło ten sposób.

Czytał ktoś nowe rozporządzenie w sprawie sprzedaży bezpośredniej. Dla mnie to bełkot i chyba trzeba się udać do ODR żeby ktoś mi wytłumaczył co zmienia. Bo myślę nad sprzedażą bezpośrednią mięsa ale w ramach MOL-a na razie nie mam szans ze względu na wymogi.

379

Jak wygląda opłacalność hodowli. zastanawialismy sie z kolega jak zwiekszyc zyski z gospodarstwa.
Pytam czysto hipotetycznie. Pola mam IIIkl bez łak dałoby ogarnąć tak hodowle, wiadomo bez wypasu, kupowałbym byczki po ok 100kg i opasał.
ile taki byczek w swoim zyciu zje śruty, dodatków paszowych i z jakiej powierzchni kiche. Robiłbym zyto, po tym kuku i po groszku słonecznik.
Ile srednio opasa sie byka w jakiej wadze sprzedaje i za jaka cene. Takie info przyda mi sie do wyliczeń

380 Ostatnio edytowany przez kuzaj63 (2017-01-07 22:15:00)

Pajej Ty chcesz zaczynać a ja chcę kończyć . Po 30 paru latach ....
Przy dobrych wiatrach tysiąc na sztuce po 2 latach zostanie
, ale średnio 700. I nie daj boże zawleczenia jakieś fajnej choroby z cieletami - rok w plecy pod względem finansowym .
Stawiam na owce .
Łatwiej ogarnąć pędzące 60kg niż 600 smile
W porywach dochodziłem do 40szt .
W porównaniu do krów byki to pestka ale mimo to ogrom paszy którą trzeba naszykować a później zawieź do obory ....
Chyba że posiadasz naprawdę fajny budynek ....
Głęboka ściółka ,  wóz paszowy  to wtedy inna bajka .