261

Odp: Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?

masz za ciężki breloczek wink będzie obcierał o kokpit, a przy okazji wyrobi stacyjkę

gg 5118068

262

Myślałem że w środku masz tak  http://www.lammaxchange.com/lximages/li … nience.jpg

263

przyznam że finansowanie fajne. o ile nie jestem zwolennikiem zetora to Karol pomysl nad czymś takim te 20 tys rocznie uzbierasz

Rolnik z powołania:-)

264

koseś napisał/a:

Myślałem że w środku masz tak  http://www.lammaxchange.com/lximages/li … nience.jpg

tak w środku jest w modelu HD i crystal czyli większym od forterry. HD w środku już ładnie wygląda i ma miękką oś, a crystal to już silnik 6 deutza.

gg 5118068

265 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2016-12-28 12:05:12)

Pajej napisał/a:

przyznam że finansowanie fajne. o ile nie jestem zwolennikiem zetora to Karol pomysl nad czymś takim te 20 tys rocznie uzbierasz

Chyba właśnie trzeba będzie tak zrobić bo psychicznie nie wytrzymiem.... Koseś ile twój nówka funkiel kosztuje golas ?

Steyr 4085 Kompakt w lepszym wyposażeniu ok 160 tyś Brutto....

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

266

zorak napisał/a:
koseś napisał/a:

tak w środku jest w modelu HD i crystal czyli większym od forterry. HD w środku już ładnie wygląda i ma miękką oś, a crystal to już silnik 6 deutza.

nie kazdy crystal na pokazach jeździłem takim co w srodku bardziej przypominał forterre

267

Crystal nie ma elektrozworów

268

crystal to wg mnie złom składany z 5  i nie wiadomo co pierwsze zdechnie ... mają 2 w spółdzielni to tylko narzekają teraz wzieli claasa  NH  i sa mega zadowoleni
Zetor ładna maszyna ale żeby była ta miękka oś  bo to jednak twarde ... czy już kabina może na amorkach ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

269

mw_marcin napisał/a:

Co do kredytu to na 10 lat bez wpłaty, oprocentowanie coś ponad 2,5%

Są do tego jakies dodatkowe koszty oprócz tego?

+33 / -0 (chyba wink)

270

tak Serwis ci raczej za darmoche nie wpadnie na kawę  i olei nie da za darmo ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

271 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2016-12-28 20:28:32)

wojtas napisał/a:

tak Serwis ci raczej za darmoche nie wpadnie na kawę  i olei nie da za darmo ...

To wiadomo tylko nie o to mi chodziło... Chodzi o te finansowanie że ok 2.5% no i czy to wszystko ? Jakieś ubezpieczenie finansowania itp.... Po prostu dodatkowe koszty finansowania... Bo koszty eksploatacyjne to inna bajka

+33 / -0 (chyba wink)

272

do kosztów finansowania można by doliczyć autokasko    w końcu jakieś to pieniądze są ...

ale tobie karol nie nowy ciągnik potrzebny a mocny  i solidny   kup sobie coś z JD  fendta chodź to raczej drogie  takie Case jak ja i ktoś tu jeszcze ma  i będziesz za około 50-60 tys mega zadowolony  a robota ci pójdzie o wiele szybciej ...  bo wg mnie lepiej wywalić 60tys  niż 260 ... za coś co będzie naprawdę do roboty bo  bez urazy ale te ciągniki  100 konne to jak zabawki wyglądaja  ni to wagi ni jakiejś masywności ...   takie wszystko małe liche ... dopiero powyżej tych 150KM zaczynają nabierać  wyglądów ...  ale może się mylę

273

Karol323 napisał/a:
Pajej napisał/a:

Chyba właśnie trzeba będzie tak zrobić bo psychicznie nie wytrzymiem.... Koseś ile twój nówka funkiel kosztuje golas ?

Steyr 4085 Kompakt w lepszym wyposażeniu ok 160 tyś Brutto....

Takiego jak mój już nie kupisz bo weszły nowsze modele i golasów nie było bo w standzie są mega wyposażone .
A kompakt to już taki biedniejszy brat i to ze względu na skrzynię biegów. Modelowo to NH t4 i case farmal .
Chcąc kupić nowy ciągnik to najpierw pomyśl nad mocą potrzebną , pojemnością silnika  i ile biegów pod obciążeniem było by ci potrzebne .
Odnośnie kredytu fabrycznego to nie zawsze jest to takie klarowne ..... i określenie "coś ponad 2.5%" może nie być do końca prawdą .
Marcin raty masz malejące ? odsetki płatne miesięcznie ? a może masz kapitalizację odsetek ?  Jeśli bym znał kwotę kredytu i ile wynosi pierwsza i druga rata to wyliczę realne roczne oprocentowanie .

274

Teraz stawiał bym na Pronara 5340... Może i to składak ale mocna skrzynia ZF jak chyba w Steyr'ze, silnik DF no i półbieg jest... Wolałbym półbiegi mieć niż rewers hydr czy elektr hydr... No i oddzielna hydraulika.. Spora masa... 150 tyś brutto to już taki nawet nawet...

+33 / -0 (chyba wink)

275

Potwierdzam. Kupować nowy ciągnik to trzeba dobierać albo do swoich maszyn albo dokupywac. Ja osobiście staram się o jakiś dobry kredyt i do 40 tyś chce kiupic stu konny ciągnik pomagier . Kermitem teraz nie będę prasował bo wyjdzie mi drożej jak usługa tongue  na ilu ha Karol pracujesz ?Ja już uzbieralem 65 i muszę zetorka odciążyć  bo jak nawali to nie wyrobie się z siewami na czas i będą straty.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

276

Andrew89 napisał/a:

Potwierdzam. Kupować nowy ciągnik to trzeba dobierać albo do swoich maszyn albo dokupywac. Ja osobiście staram się o jakiś dobry kredyt i do 40 tyś chce kiupic stu konny ciągnik pomagier . Kermitem teraz nie będę prasował bo wyjdzie mi drożej jak usługa tongue  na ilu ha Karol pracujesz ?Ja już uzbieralem 65 i muszę zetorka odciążyć  bo jak nawali to nie wyrobie się z siewami na czas i będą straty.

Jak dobrze pójdzie na następny rok będzie 115ha...

+33 / -0 (chyba wink)

277

Ty sknero ........... to tyle ziemi i zastanawiasz się nad pronarem ? Kup nowy dobry ciągnik i na 15 lat zapomnisz o remontach albo i na dłużej .

278

wojtas napisał/a:

crystal to wg mnie złom składany z 5  i nie wiadomo co pierwsze zdechnie ... mają 2 w spółdzielni to tylko narzekają teraz wzieli claasa  NH  i sa mega zadowoleni
Zetor ładna maszyna ale żeby była ta miękka oś  bo to jednak twarde ... czy już kabina może na amorkach ??

mi chodziło o zetor crystal

279

koseś napisał/a:

Ty sknero ........... to tyle ziemi i zastanawiasz się nad pronarem ? Kup nowy dobry ciągnik i na 15 lat zapomnisz o remontach albo i na dłużej .

Skneruś mało powiedziane big_smile się wkurzam i chcę coś kupić... sprzedać może 255 i coś za to kupić... Dużo nie może kosztować bo inaczej starzy nie będą chcieli a to tylko i wyłącznie na raty bo i tak teraz się spłaca kredyt na 10 lat to już wielka panika że to się ma kredyt i najlepiej nic nie robić... Ja mam myśl i mogę sam płacić rocznie za ciągnik...

+33 / -0 (chyba wink)

280

Widzę  można gdybać ...   pytanie co ma za ziemi i ile rocznie dochodu ... bo jak gówno nie ziemia to  gówno nie dochody tylo narobić się trzeba ... kredyt na 10lat  jak się boją to pewnie nie jest to 50 tys ...   więc doradzać można

jak dobrze policzyłem to ma chłopak 6 ciągników   które ciągle mu się psują   Forszaj jak forszaj ma humorki ale   ursus 1214 to   chyba jeszcze większe i apetyt do tego .  resztom nie nawojujesz ...    ruska  nowego bym nie brał pod uwagę ... bo to teraz jak gra w rosyjską ruletkę ... przekonało się 3 moich znajomych  wzieli Pronary 15XX   jeden  idzie jak rakieta i ciąga maszyny  zaczepiane do JD 230KM i daje rade  drugi znów  nadaje się do tego żeby stał ... co chwile coś
3 zaś  chodzi bo chodzi  ale coś słabawy   reszta ok
jak już coś brać z nowego to  coś innego ...
już wolał bym stare sprawdzone