301

Odp: Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?

a resztę biegów działa ok ? olej w skrzyni nie śmierdzi spalenizną ? i nie jest brązowy lub brudny ?   ile ty tam masz pół biegów? reszta ok  ... to prędzej  obstawiał bym na tarczki

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

302 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2016-12-29 21:07:47)

Grzegorz89 napisał/a:

To może jednak DF to nie jest taki dobry ciągnik, że przy cięższej robocie padochnął smile ?

Po paru dobrych latach ciężkiej harowy miał prawo. Praktycznie bezawaryjny.... Kupiony za 17 tyś a naprawawiony za parę zł.... Nie mam złego zdania na jego temat smile

Nie no najpowazniejsza awaria to pęknięta pól oś w przednim moscie ( 8 tyś naprawa )

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

Karol ten sprzet co masz to może i 200ha obrobić tylko go dobrze ogarnąć. Chyba że masz super gliny że ursus z pługiem ledwo dupę po polu wlecze. A jak się nie wyrabiasz to lepiej co roku na tydzień 2 jakiegoś kierowce do drugiego traktora. Po co zaraz kasę w kolejne klamoty ładować a co jak kupisz kolejnego trupa?

304

Nieprzesadzajmy 50 tys to nie taki duży pieniądz. Może sprzedać fortschritta wziąść kredyt 50 tys na 10 lat i to nie jest taki duży wydatek. A 210 km to jednak robota inaczej idzie a co do maszyn to pługi na już a siewnik to jeszcze kilka sezonów pociągniesz tym

305

Któregoś się na pewno sprzeda bo ile można ich mieć. Gleby mam lekkie tylko parę ha gliny... A kierowce?  Powiedz to rodzicom... Powie mama ze chłopy zdrowe i po co kto... A za jakiś czas pier**l ze ojciec chory i orze czy co a ja nie mam czasu i ze mu nie pomagam... A najchętniej bym kupił coś z szczelna kabina... Alergia męczy przy sianiu czy koszeniu traw.... Ale mniejsza z tym. Jak narazie myślę i myślę żeby coś wyszło...

+33 / -0 (chyba wink)

306

Co tu mysleć ... trzeba wsadzić ojca do kabiny  podjechać obejrzeć parę gratów  i sam zdecyduje ... licznikami mtg się nie sugeruj ...  patrz na drążki biegów  kierownice  i takie pierdoły to ci więcej powie niż mtg   co nie masz pewności czy to prawda ...  luzy na cięgłach  i  już się duzo dowiesz ...   mówisz że pieniądze to się znajdą ...  sprzedaj mf  i ursusa i masz juz zachodnią maszynę  która zrobi dużo ...  proste jak  budowa cepa Mój tato też  mówił że ursusy  starczą ....  teraz  jak się wozi Case to tak samo mówi że ursusy Starczą by człowieka wykończyć ...   Jak się boją  twoi elektroniki to kupcie sobie starszy egzemplarz  gdzie większość będzie na wajchę ... Fendta  612-615   Case XL albo JD ale nie pamiętam  oznaczeń ...  prawdziwy wół   cięzki do zaorania to Fendt   jak nie przegrzany  to maszyna nie do zaorania

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

307

wojtas napisał/a:

a resztę biegów działa ok ? olej w skrzyni nie śmierdzi spalenizną ? i nie jest brązowy lub brudny ?   ile ty tam masz pół biegów? reszta ok  ... to prędzej  obstawiał bym na tarczki

Reszta ok tylko 3 półbieg puszcza, a on jest załączany przez oba elektrozawory na raz i myślałem, że może prądu im brakować jak na raz chodzą i za małe ciśnienie idzie. W razie co to trzeba rozpołowić i zajrzeć do tarczek.

308

Grzegorz89 napisał/a:
wojtas napisał/a:

Reszta ok tylko 3 półbieg puszcza, a on jest załączany przez oba elektrozawory na raz i myślałem, że może prądu im brakować jak na raz chodzą i za małe ciśnienie idzie. W razie co to trzeba rozpołowić i zajrzeć do tarczek.

Nie do końca tarczki do wymiany bo może być problem w tym że masz wybity korpus w skrzyni i pierścienie nie uszczelniają już i się ślizga a wszystko na to wskazuje bo z 3 połówką w MX tak się dzieje, robiłem już dwa takie przypadki w jednym poszedł nowy korpus a w drugim dużo taniej zregenerowałem ale to ciężka sprawa zregenerować to ale się da a następnego po nowym roku rozbieram. Na początek wykręć rdzenie zaworów bo może jakiś syf podszedł co był w oleju i sprawdź cewki, powinny mieć ok 8 omów każda nie sugeruj się tym że może prądu być mało bo cewce wystarcza 10V żeby w pełni otworzyć zawór.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

309

Dzięki Jamir za fachową poradę. Ile kosztował nowy korpus? To wybiłby się przez zużyte łożysko na połówkach? Czy jeżeli łożysko okazałoby się zużyte a korpus niewiele wytarty to założenie grubszych uszczelnień pomogłoby? Jakbyśmy się czepili to rozebrać, to można kiedyś do Ciebie dryndnąć po poradę jakby co niespodziewanego wyskoczyło?

310

Nie pamiętam ile nowy korpus ale coś koło 8tyś ale to był model 100KM. Tam są pierścienie uszczelniające 3 albo 4 w zależności ile jest koszyczków na wałku uszczelnienia to pierścienie jak na tłoku.Można dzwonić jak coś ale to raczej nic skomplikowanego.

Tel.795-243-626

311

Ok dzięki.

312

Gdzieś powinienem mieć katalog to wyślę Ci stronę z tymi koszyczkami żebyś wiedział czego się spodziewać w środku.

Tel.795-243-626

313

To będę wdzięczny wink

314

Karol 323 jeszcze raz  to przemyśl .  Chowasz krowy  prawda ?  Chcesz mieć ciągnik  średni  pewnie  z turem . Pewnie  większość  będziesz  nim  robił i będziesz oczekiwał że  nie  będzie się psuł  bo  będzie  cały  czas potrzebny .  Ja myślę że zachodni za jakieś 50 tysi to kiepski pomysł . Jak trafisz jeszcze na  jakiegoś magika a nie  mechanika  bo  zacznie  się sypać  jak nic . To do w tedy  będzie .   Zastanowił bym się  nad jakąś forterrą  np. 10641 . To jakaś namiastka  zachodniaka. Pewnie  klimy nie będzie  tu jest  problem . Wiem to  z doświadczenia na szczęście nie  ze swojego .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

315

Sebastian napisał/a:

Karol 323 jeszcze raz  to przemyśl .  Chowasz krowy  prawda ?  Chcesz mieć ciągnik  średni  pewnie  z turem . Pewnie  większość  będziesz  nim  robił i będziesz oczekiwał że  nie  będzie się psuł  bo  będzie  cały  czas potrzebny .  Ja myślę że zachodni za jakieś 50 tysi to kiepski pomysł . Jak trafisz jeszcze na  jakiegoś magika a nie  mechanika  bo  zacznie  się sypać  jak nic . To do w tedy  będzie .   Zastanowił bym się  nad jakąś forterrą  np. 10641 . To jakaś namiastka  zachodniaka. Pewnie  klimy nie będzie  tu jest  problem . Wiem to  z doświadczenia na szczęście nie  ze swojego .

Sebuś narazie myślę nad wszytkim... Chociaż sam patrzyłem zetora 9540 dziś nie daleko i nawet nie najgorszy powiem Ci... Ale trzeba na wszystkim się zastanowić... Pomalutku aby do przodu wink

+33 / -0 (chyba wink)

316

ojciec w odśnieżaniu jeździł 10540 mówił że dużo lepiej mu się jeździło w porównaniu do ursusa, półbiegi ma, lepsza kabina. Przyjemnie mu się nim pracowało i spalanie nawet w miarę ok.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

317

No fajny ciagniczek do małych poprawek wizualnych tylko oponki zmienić koniecznie bo oryginał... Cena 44tys

+33 / -0 (chyba wink)

318

Karol323 napisał/a:
Sebastian napisał/a:

Sebuś narazie myślę nad wszytkim... Chociaż sam patrzyłem zetora 9540 dziś nie daleko i nawet nie najgorszy powiem Ci... Ale trzeba na wszystkim się zastanowić... Pomalutku aby do przodu wink

Mój kolega ma już 10 lat ten ciągnik i jest mega zadowolony a ciągnik w sezonie nie stygnie. Przez ten czas wymieniał tylko szybę i opony no i na czas płyny.

319

Karol  tu nie  ma co się zbytnio  zastanawiać . Z tego co widzę   masz wybór  albo  mniejszy albo większy ciągnik .  Pytanie gdzie  jest  bardziej  potrzebny ?  Tylko  nie  sebuś ,  nienawidzę tego zdrobnienia ! To już lepiej Sebek  tongue .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

320 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2016-12-31 14:05:49)

Oj przepraszam przepraszam, wybacz :beer: Obmyslenia są takie.. Jak narazie coś 80-100km żeby jak coś można i było tura wrzucić na nos.... Taki byłby najbardziej potrzebny jak terac.... A na sezon już zniwny trzeba by było szukać coś 160-180km żeby na jesień było czym konrektnym robić.... A do żyda puścić 255 i 1214...  Raz z tata rozmawiałem i mówi ze jak coś to Forsia sprzedać... Ja mówię do niego ze popatrz ile lat jest forsz a ile lat 12.... Porównaj ile kasy wlozyles w tego i w tego... I którego lepiej sprzedać? 12 big_smile 12 nie jest złym ciagnikiem ale dużo kosztuje jej doprowadzenie do stanu idealnego.... Jak narazie nie realne... Takie po prostu trafiło się padło.. hmm Ze wszystkich kół uszczelniacze poszły wiec leje się z niego ( za przeproszeniem ) jak z kaczej d*py...Plecak do remontu + siłownik wstawić wspomagający. Do tego sprzęgło znowu robić. Tarczki do przedniego napedu zrobić. Zlikwidować luzy na przedniej osi, zlikwidować wyciek bądź wymienić serwo na orbitrol... i jeszcze  parę duperelek.. Ale niestety niby zrobione a za jakiś czas coś znowu pada... Trzeba trafić na dobre części...

+33 / -0 (chyba wink)