Odp: Hodowla bydła miesnego
Pajej a na pewno tego chcesz ?
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi
+33 / -0 (chyba )
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pajej a na pewno tego chcesz ?
chce informacji potrzebne sa do dyskusji z kolgą
No tak ja niedługo 200 szt na stanie będę miał....
Opłacalność produkcji to temat rzeka, podobnie jak w uprawie zbóż
, jeden zamknie rok na100zl A inny na 1000 zł w tej samej uprawie.
Koseś jedziesz na odsadach czy na "mleczakach" takich po 100kg?
Zaczynam od 60-80kg
opłacalność policze sobie sam tylko musze wiedziec ile taki stworek zje czego
No tak ja niedługo 200 szt na stanie będę miał....
Opłacalność produkcji to temat rzeka, podobnie jak w uprawie zbóż
, jeden zamknie rok na100zl A inny na 1000 zł w tej samej uprawie.
ja też choduje około 75 sztuk macie grupe producentów bo my mamy fajnie to pomaga uzyskać lepsze ceny
Jakie macie ceny?
nie mam pojecia, ale jak ma sie kilkanascie sztuk na raz do sprzedania to chyba ceny sa wszedzie podobne
my oddajemy okołlo 40 sztuk na tydzień około 2500 sztuk do roku nie grupa to nikt niema takiej ilości nie ma przynajmiej w polsce cene można mieć dobrą przy małej ilości ale ile chandlasz cie opie..i to szok może i cie machnąć na dobrym byku i 500zł. u nas w grupie jeździmy do ubojni na wagie żywą i poubojową i klasyfikacje widzę na żywo nikt mnie nie zrobi w balona cena to jest to około 13,80 z R. oczewiście zapraszam rolników do współpracy im jest więcej rolników tym łatwiej w sile
A do jakiej ubojni dajecie?
Wlasnie jak widać ze ma trochę mięska ten bysio to lepiej dać na wagę żywą... Słyszałem ze 13zl netto/kg.. A na jakiej zasadzie dzialacie ?
na zasadzie spółdzielni dostajemy dotacje 5-5-4-3-2 % do obrotu ja od 7 lat nie sprzedałem na żywo tylko po uboju. bo każda ubojnia kupuje z zasadzie EUROP, tylko handlarz bierze na żywo bo jest mu lepiej chłopa opier...ć a chłop głupi i daje na żywo
13netto to na wbc:) a jak się wam bydło wybija? Ja raz oddałem 10 sztuk 75%LM na wbc to mi się wybiły niby 50-55% i więcej nie sprzedawałem tak.
No no chodziło mi po ubojowo sorki
Czyli powiedzmy 5 gospodarzy i założyć grupę producencką?
13netto to na wbc:) a jak się wam bydło wybija? Ja raz oddałem 10 sztuk 75%LM na wbc to mi się wybiły niby 50-55% i więcej nie sprzedawałem tak.
75% LM w dobrej kondycji to powinien wybić sie na 60-62 % mi
na zasadzie spółdzielni dostajemy dotacje 5-5-4-3-2 % do obrotu ja od 7 lat nie sprzedałem na żywo tylko po uboju. bo każda ubojnia kupuje z zasadzie EUROP, tylko handlarz bierze na żywo bo jest mu lepiej chłopa opier...ć a chłop głupi i daje na żywo
Nie rzucaj tak łatwo takich słów. Jak ktoś działa w pojedynkę to czasem wyjdzie lepiej na wagę żywą tylko podstawa wtedy mieć wagę u siebie
ja nikogo nie chce obrażać ale niektórzy myślą że waga elektroniczna nie da się oszukać i tu są w błędzie handlarz zarabia więcej na kombinacji wagowej niż na handlu
Właśnie tak jak kolega wyżej pisze... Jak swojej wagi jeszcze nie miałem to brałem tarowałem puste auto na samochodowej i później z byczkami przy większej ilości jak sprzedaje. To z początku jak kilku przyjeżdżało na oględziny, a gdy wspomniałem o ważeniu auta to od razu kilku nie chciało się na to godzić, w ogóle nie chcieli gadać, więc coś na rzeczy musiało być
Na jaką ubojnię sprzedajecie ? A zakupy cieląt też wspólne ?
Teren na którym mieszkam to grupy raczej nie ma z kim zrobić .. a i jak w waszym wypadku 40 szt tygodniowo to byle jaki handlarz więcej kupuje a co za tym idzie i ceny może mieć większe ....
Ja oddaję przeważnie na ubojnię w żywej wadze bo na miejscu przy mnie chcą mnie oszukać a co dopiero w zakładach mięsnych co rodacy pracują ......
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo