381

Odp: Hodowla bydła miesnego

Pajej a na pewno tego chcesz ? wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

382

chce informacji potrzebne sa do dyskusji z kolgą

Rolnik z powołania:-)

383

No tak ja niedługo 200 szt na stanie będę miał....
Opłacalność produkcji to temat rzeka, podobnie jak w uprawie zbóż
, jeden zamknie rok na100zl A inny na 1000 zł w tej samej uprawie.

Koseś jedziesz na odsadach czy na "mleczakach" takich po 100kg?

385

Zaczynam od 60-80kg

386

opłacalność policze sobie sam tylko musze wiedziec ile taki stworek zje czego

387

koseś napisał/a:

No tak ja niedługo 200 szt na stanie będę miał....
Opłacalność produkcji to temat rzeka, podobnie jak w uprawie zbóż
, jeden zamknie rok na100zl A inny na 1000 zł w tej samej uprawie.

ja też choduje około 75 sztuk macie grupe producentów bo my mamy fajnie to pomaga uzyskać lepsze ceny

388

Jakie macie ceny?

389

nie mam pojecia, ale jak ma sie kilkanascie sztuk na raz do sprzedania to chyba ceny sa wszedzie podobne

390

my oddajemy okołlo 40 sztuk na tydzień około 2500 sztuk do roku nie grupa to nikt niema takiej ilości  nie ma przynajmiej w polsce cene można mieć dobrą przy małej ilości ale ile chandlasz cie opie..i to szok może i cie machnąć na dobrym byku i 500zł. u nas w grupie jeździmy do ubojni na wagie żywą i poubojową i klasyfikacje widzę na żywo nikt mnie nie zrobi w balona cena to jest to około 13,80 z R. oczewiście zapraszam rolników do współpracy im jest więcej rolników tym łatwiej w sile

391

A do jakiej ubojni dajecie?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

392

Wlasnie jak widać ze ma trochę mięska ten bysio to lepiej dać na wagę żywą...  Słyszałem ze 13zl netto/kg.. A na jakiej zasadzie dzialacie ?

+33 / -0 (chyba wink)

393

na zasadzie spółdzielni dostajemy dotacje 5-5-4-3-2 % do obrotu ja od  7 lat nie sprzedałem na żywo tylko po uboju. bo każda ubojnia kupuje z zasadzie EUROP,  tylko handlarz bierze na żywo bo jest mu lepiej chłopa opier...ć a chłop głupi i daje na żywo

13netto to na wbc:) a jak się wam bydło wybija? Ja raz oddałem 10 sztuk 75%LM na wbc to mi się wybiły niby 50-55% i więcej nie sprzedawałem tak.

395

No no chodziło mi po ubojowo sorki smile

Czyli powiedzmy 5 gospodarzy i założyć grupę producencką?

+33 / -0 (chyba wink)

396

niewydostanieszsie napisał/a:

13netto to na wbc:) a jak się wam bydło wybija? Ja raz oddałem 10 sztuk 75%LM na wbc to mi się wybiły niby 50-55% i więcej nie sprzedawałem tak.

75% LM w dobrej kondycji to powinien wybić sie na 60-62 % mi

397

Marcino napisał/a:

na zasadzie spółdzielni dostajemy dotacje 5-5-4-3-2 % do obrotu ja od  7 lat nie sprzedałem na żywo tylko po uboju. bo każda ubojnia kupuje z zasadzie EUROP,  tylko handlarz bierze na żywo bo jest mu lepiej chłopa opier...ć a chłop głupi i daje na żywo

Nie rzucaj tak łatwo takich słów. Jak ktoś działa w pojedynkę to czasem wyjdzie lepiej na wagę żywą tylko podstawa wtedy mieć wagę u siebie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

398

ja nikogo nie chce obrażać ale niektórzy myślą że waga elektroniczna  nie da się oszukać  i tu są w błędzie handlarz zarabia więcej na kombinacji wagowej niż na handlu

399 Ostatnio edytowany przez maniek516b (2017-01-08 15:03:23)

Właśnie tak jak kolega wyżej pisze... Jak swojej wagi jeszcze nie miałem to brałem tarowałem puste auto na samochodowej i później z byczkami przy większej ilości jak sprzedaje. To z początku jak kilku przyjeżdżało na oględziny, a gdy wspomniałem o ważeniu auta to od razu kilku nie chciało się na to godzić, w ogóle nie chcieli gadać, więc coś na rzeczy musiało być big_smile

400 Ostatnio edytowany przez koseś (2017-01-08 15:23:14)

Na jaką ubojnię sprzedajecie ? A zakupy cieląt też wspólne ?
Teren na którym mieszkam to grupy raczej nie ma z kim zrobić .. a i jak w waszym wypadku 40 szt tygodniowo to byle jaki handlarz więcej kupuje a co za tym idzie i ceny może mieć większe ....
Ja oddaję przeważnie na ubojnię w żywej wadze bo na miejscu przy mnie chcą mnie oszukać a co dopiero w zakładach mięsnych co rodacy pracują ......