421

Odp: Hodowla bydła miesnego

Tutaj ktoś policzył jałówkę
http://w-modr.pl/files/File/KALKULACJE/ … 9.2013.pdf
a tutaj byka hf/mieszaniec mm
http://www.modr.mazowsze.pl/images/stor … /Bydlo.pdf
Nikt nie liczy pracy własnej, a ja liczę ok 1 zł/ dzień/sztukę i stąd mogą występować różnice.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

422

Zorak kupuję małe 60-80 kgi jakiś tam strasznych upadków nie mam 1-2 szt rocznie , a małe dlatego bo na odpojeniu też zarabiam . Tym bardziej że mam inteligentną stację pojenia cieląt "ania" .

I masz dobre źródło cieląt. U znajomych są takie sytuacje że jak pojawiają się zapalenia płuc albo biegunki to weterynarz rozkłada ręce bo antybiotyk ma działać a nie działa. Do tego w dużych fermach byczki hf są pojone na zasadzie: do kojca i wiadro ze smoczkiem i albo pije albo nie a potem handlarze skupują taką padlinę, nawodnią dadzą leków i opychają dalej.

424

Zgadza się. Sam nie mam skąd wziąść dobrej partii...

425

Mam dwa stałe źródełka od handlarzy ale takich co mi pod zamówienie skupują ,a teraz od kolegi z forum kupiłem i jak dobrze pójdzie to też od jego  znajomych  rolników uzbiera .
Zdrowe stado to podstawa , w dniu zakupu dostają jeden lek i płuca mam z głowy . Biegunki to tylko układ pokarmowy , czyli dobre mleko i higiena załatwia sprawę .
Maniek ja dużych partii nie potrzebuję bo mam cykl 4 tygodniowy a gdzieś za dwa miesiące przejdę na 3 tygodniowy  po 6 szt. i taką ilość można bez problemu ładnych uzbierać .

426

Właśnie tak jak piszesz, zdrowe ciele to podstawa. Byczków HF to takich zdrowych od pobliskich rolników bym nakupił, jednak wolę jakieś mieszańce. Niestety ja kupuje partiami, jak mi dorosłe schodzą to w to miejsce młode przychodzą. Nie mam za bardzo gdzie wpuścić nawet młodych, żeby się trochę odchowały. A akurat teraz w lutym idzie partia 5 sztuk i tak koło kwietnia następna 10 sztuk. To miejsce już się zrobi.

427

Ta kalkulacja co podał @marek jest o k.dupy .....
Chyba dla zakładów mięsnych zrobiona .
Ciele mm 2 tygodnie za 650 pln -gdzie ?  Biorę od razu z 10.
1 t mieszanki zbożowej ?  To w ciągu roku zejdzie .
Chociaż te 650kg  to może dzięki temu że tak mało zjadł.
Preparat mleko zastępczy też z nieba spadł .
Poprawcie mnie jeśli się mylę .

428

za cielę bez pytania o rasę u ns handlarze obecnie płacą cieliczki 8 byczki 11-12 a typowo mięsne na pewno sporo więcej bo za krzyżówki z mięsnymi już dokładają

w tym ODR gdzie stworzyli to pewnie nawet tego zwierzaka nie widzieli tylko dane wzięli z jakiejś książki (a do książki profesor od studentów wziął)  a ceny z neta.

jedyny kalkulator który się udał w odrach to:

http://www.cdr.gov.pl/pol/do_pobrania/k … trzody.xls

429

W zeszłym roku 1700 płaciłem za roczne byczki hf-y(cena wywoławcza 2000 była ale nikt nie chciał tyle dać), a cielaki hf 2 tygodniowe 800-1000 za 2 sztuki, a za mountbeliarde 1000 zł /szt.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

430

u nas handlarze za taiego z mokrym pepkiem 800zł chca a jak kolorowy to tausen nie starczy.co ciekawe handel kwitnie w najleepsze.
@marekpe robimy biznes?:-)

431

u nas szaleństwo! bardzo dużo nowych stad  powstaje w cyklu zamkniętym na potęgę budują obory . moi koledzy od razu 100   miesznych i hf i lim. symen. na dzień dobry . i docelowo ze 400 . siano mają , kiszonek na biogaz z 15000 ton a się szum zrobił to do boju ,   ciekawe jak długo ta dobra passa potrwa.??

Leszek   dla kolegów'

A jest jakaś dobra passa oprócz śmiesznych dopłat? Po prostu cena jest w miarę stabilna a nie jak na świni że dzisiaj 5zł/kg a jutro po 2,5 a za tydzień znowu 5. Jak wstawiasz i wiesz że nawet minimalnie zarobisz to warto. Zboże, rzepak jest ktoś w stanie powiedzieć po ile będzie w żniwa? A bydło póki co cała UE bierze bo i tak mamy tańsze.

433

I Merkel muzułmanów sprowadziła aby spożycie zwiększyć :-)

koseś ale jak Twoja żona odpaja cielaki to się nie nadają bo nie są koszerne:) Tak samo jak koło mnie suszarnia robiła warzywa do Izraela to na czas inspekcji przy taśmie stał nawet portier i stróż a wszystkie kobiety na przymusowych urlopach:)

435

Póki co to moje idą teraz do marketów na warszawkę ........

Ode mnie jak handlarz bierze to wszystko za granicę, rytualnie albo nie. Mówi, że w Polsce zostają HF i stare krowy bo Polak i tak się nie zna. Sporo ludzi znam co mają limousine i wywożą żywe do Libanu. Podobno dobre pieniądze płacą ale tylko limousine.

437

Do mnie na zakupy przyjeżdża dwóch ludzi co mają swoje ubojnie, to firmy rodzinne. Znamy się od lat i opowiadają jak ten biznes wygląda od środka. Zbierają bydło po Polsce i po ubiciu segregują. Formują ładunek i lecą na Francję, a tam ciapaty i tak przebiera w ładunku i 100% mało kiedy weźmie. Reszta wraca do kraju i idzie na markety i te zdechłe krowy i byle jakie hf-y.

438

znam bardzo podobną historię, partia MM ubita pojechała zamrożona do Włoch, tam po chłodni przeszedł się kucharz wybrał paluszkiem co bierze a co nie. Reszta wróciła do PL.
A propo jedzenia, w piątek na zakupach wybierałem konserwę, przeczytałem etykiety od 5-6 różnych i znalazłem tylko jedną która miała mięso wieprzowe które było mięsem. reszta to wieprzowina ale w postaci skórek, masek, momu. w całej zawartości wieprzowiny mięso to 2,3%. najlepsza miała przeszło 70% mięsa wieprzowego- puszeczka 350g kosztowała 8,60.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

439

Tak samo z parowkami.... Jest różnica 5zl nawet na kg...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

Fenol bo nie ma powtarzalności. Ja mam swoje mamki i każdy byk ma zbliżoną jakość mięsa. Ja mam herefordy więc tłustsze. Sąsiad ma hfxsimental, obok we wsi limousine. Przyjeżdza jeden samochód i kupuje u wszystkich. Jak potem z tego całą partie uzbierać? Chcieliśmy założyć grupę producencką i sprzedawać mięso bezpośrednio. Budynki do wydzierżawienia za nieduże pieniądze jako rozbiór i chłodnia są ale jak przyszło co do czego to jeden ma hf, drugi salersa, jeden ma szaroleza, ja mam herefordy a kilku kryje tym co akurat z łańcucha się zerwie i na krowę skoczy...