121

Odp: Wiosna 2017

myslę tak jutro na jęczmień z saletrą ? wody stojącej na polu  nie ma . zobaczę rano.

Leszek   dla kolegów'

122

W nocy poszło na 20 ha rzepaku zaksan. Na 6 ha trochę mokrawo ale teraz dopaduje...

123

Dawno nie byłem na forum bo roboty dużo ale widzę, że chłopaki szaleją 😜

124

Miałem ambitny plan zacząć sypać dziś w nocy a tu od drugiej wiatr i deszcz i lipa ... a wieczorem szedl ładny przymrozk ... wiec czekamy dalej bo na wiazd a później wyjazd z pola nie ma szans.  Mrozy były na sucho bez śniegu i ziemia głęboko zmazrla.

125

a u mnie raczej nie bedzie mrozu i d.....

Rolnik z powołania:-)

126

sezon zaczołem z nawozami, tragedi nie ma jesli chodzi o koleiny ale jeszcze na mokszejsze działki nie wjezdzałem

mdw

127

szczęsciarz... ja poszedłem na pole to buty odrazu całe w błocie nie ma szansy wjechać

128

Wyjechałem dzisiaj z nawozem , na najsuchszym polu usiadłem trzy razy  i na tym koniec siania  hmm a tu zapowiadają ciągle opady wiec nie wiem kiedy się wjedzie  ...

129

Na wiosnę........

130

koseś co Ty taki spokojny jestes? Ja słyszełam ze mam pół tony rzepaku w plecy, bo nie dałem N a on ruszył

131

Ja też nie mam szans rozsiać i nie panikuję. Pójdzie pierwsza dawka większa, kosztem drugiej.

132

bo tomek pewnie nie sieje rzepaku, ruszył, ruszył. ja juz walnoł po 300 kg saletrosanu na rzepak i jutro mam zamiar konczyc pszenice, w czwartek po 150 kg mocznika na rzepak mam zamiar, mi sie tez wydaje ze z tydzien za pózno, ale za bardzo ciepła nie zapowiadają.

mdw

133

Ja już przegrałem wszystko w tym roku, plonów się nie spodziewam dużych. Może na paliwo się zwróci. Trzeba myśleć o wyjeździe za granicę, za chlebem. A wszystko przez to że jeszcze nie rozsiałem nawet garści nawozu....

134

big_smile zapomniałeś dodać.

135

Pajej załóż dres i noł stres ........  yoko ma rację rzepaku nie mam.....
W sobotę Magda zawracała przyczepą z słomą na twardym polu a i tak zestaw tak siadł że ładowarką wyciągałem do tyłu odpychając się łyżką .
Na polach mam takie fajne oczka wodne , w przeciągu kilku ostatnich lat były suche . W tym roku jednak aż wylewają sie na pole i z doświadczenia wiem że do puki linia brzegowa nie cofnie się o 2-3 m to siedzę na dupie w domu i czekam.

136

Nie przeżywaj. Koło soboty Ci się odmieni.

137

Grzegorz89 napisał/a:

Ja już przegrałem wszystko w tym roku, plonów się nie spodziewam dużych. Może na paliwo się zwróci. Trzeba myśleć o wyjeździe za granicę, za chlebem. A wszystko przez to że jeszcze nie rozsiałem nawet garści nawozu....

nie psiocz, w sprzęt zainwestowałeś to pewnie tak żle nie jest, u mnie też kolorowo nie jest, ale jak rzepak mi sie uda to mam zamiar na jesień jakiś ciągnik wciągnąć ze 170 kucy minimum, poczekamy zobaczymy, a jak nie pójdzie to może na saksach się spotkamy smile

mdw

138

Ci co mają po kilkaset hektarów to się nie dziwię, ale większość ma po kilkadziesiąt hektarów do obsiania to każdy zdąży. Jak podajże w 2014roku puściło koło kwietnia i każdemu urosło, to nie ma co przesadzać wink

139

a ja dziś  w rzepak wjechałem ledwo się ziemia gdzie niegdzie do opony klei ... sucho  jutro wpadnę zroię jęczmień i pszenice i spokój

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

140

jak ? już spokój kilka dni temu jechałem do Wiesia no i tam tak nie za zielono było pod laskami ?